Održavaju red u svojoj zajednici
Herojka1

Photo: Sacha Goldberger

Najbolji superjunaci s TV ekrana

Što nas toliko fascinira i privlači kod superjunaka? Ono što posjeduje svaki od njih su supermoći s pomoću kojih eliminiraju neprijatelje, održavaju red u svojoj zajednici i njeguju vrijednosti koje se cijene, poput pravednosti i poštenja. Vode i normalne živote pa se tako danju bore sa svakodnevnim životnim problemima, a noću se pretvaraju u heroje koji brane druge. Volimo ih zato što nam pokazuju da je potrebno iskoristiti sve svoje potencijale i biti uporan kako bi se postigle izvanredne stvari.
Donosimo vam deset superjunaka prema našem izboru – od kojih su neki nastali iz kreativnoga pera poznatih izdavačkih kuća Marvel i DC Comics, a volimo ih gledati i na filmskome platnu.

10. Green Lantern

Strip Green Lantern nastao je 1940., a kreirali su ga Bill Finger i Martin Nodell iz All-American Comicsa. Green Lantern zapravo je odred koji održava red u beskrajnome svemiru. Nakon što se pojavila nova opasnost, po prvi put su za sljedbenika odabrali čovjeka – Hala Jordana. Njegovo je moćno ”oružje” power ring koji daje mogućnost gotovo svake radnje, ovisno o volji i mašti, a najčešće se koristi za letenje ili konstruiranje zelene energije koja može nekoga hipnotizirati ili ga učiniti nevidljivim. Film iz 2011. s Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi nije dobio dobre kritike, no IGN uvrstio je strip na 55. mjesto najboljih 100 superjunaka.

9. Hulk

Godine 1962. Marvel Comics izdao je strip s Bruceom Bannerom koji se u stresnim i opasnim situacijama preobražava u svoj alter ego: ogromno, snažno i zeleno čudovište, a izmislili su ga Stan Lee i Jack Kirby. Njegov lik pojavio se u nekoliko filmskih priča, a novija izdanja su iz 2003. u režiji Anga Leeja te iz 2008. u režiji Louisa Leterriera.

8. Iron Man

Ovog stripovskog superjunaka kreirali su Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby i Don Heck 1963. godine. Alter ego Tonyja Starka, Iron Man, ima neprobojno odijelo s pomoću kojega štiti svijet. Njegov lik pojavio se u animiranim TV serijama, a 2008. i 2010. utjelovio ga je Robert Downey Junior na filmskome platnu.

7. Captain America

Ovoga superjunaka stvorili su Joe Simon i Jack Kirby, a pojavio se u izdanju Marvel Comicsa 1941. godine. Captain America stvoren je kao domoljubni junak čiji je kostim inspirirala američka zastava, a čudotvorni serum dovodi ga do savršenstva moći pa se odluči boriti za svoju zemlju – Ameriku. Prema njemu je snimljena TV serija još 1944., a novija filmska izdanja snimljena su 2011. s Chrisom Evansom te 2012. s Robertom Downeyem Juniorom.

6. Thor

Lik Thora nastao je prema istoimenom mitološkom nordijskom bogu koji se bori protiv zla u svijetu i mitoloških bića poput trolova i divova, vlastitom snagom i s pomoću raznih oružja poput mačeva. Prvi put pojavio se u stripu u izdanju Marvel Comicsa 1962., a kreirali su ga Jack Kirby, Stan Lee i Larry Lieber. Film je snimljen 2011. s Chrisom Hemsworthom u ulozi moćnoga Thora i u režiji Kennetha Branagha.

5. RoboCop

Ovaj superjunak nije nastao u stripu, već je lik iz američkoga SF filma iz 1987. godine. Prvi film o detroitskom policajcu iz budućnosti, koji je preobražen u kiborga te se bori protiv kriminala, dobio je pohvale kao jedan od najboljih te godine. Snimljena su još dva filmska nastavka, 1990. i 1993. godine, a najavljen je i film za 2013. Osim na filmu, RoboCop je prisutan i u TV serijama, a može se pohvaliti osvojenim Oscarom i nagradom Saturn za najbolji znanstveno-fantastični film.

4. Hancock

Ako ste mislili da je svaki junak sa supermoćima apsolutno posvećen svome pozivu, prevarili ste se. Hancock je jedan takav, originalno kreiran 1996., no tek je 2008. snimljen film o njemu. Will Smith našao se u ulozi junaka iz Los Angelesa koji nije omiljen među svojim sugrađanima zbog lijenosti, nespretnosti i sklonosti alkoholizmu. Ipak počinje shvaćati kako bi s pomoću moći koje posjeduje mogao učiniti i nešto korisno za svoj grad, pa počinje raditi na mijenjaju svoga imidža u javnosti trudeći se biti pravi superjunak.

3. Spider-Man

Pauci kod mnogih izazivaju strah, no ovoga pauka volimo. Godine 1962. Spider-Mana su stvorili Stan Lee i Steve Ditko, koji su Peteru Parkeru podarili sposobnosti pauka. Spider-Man se na filmskome platnu pojavio četiri puta: Tobey Maguire tumačio ga je u tri filma, a u Čudesnom Spider-Manu iz 2012. zamijenio ga je Andrew Garfield. Najavljen je i nastavak za 2014. godinu.

2. Superman

Ovaj popularni superjunak nastao je 1932. godine, a njegov lik stvorili su Jerry Siegel i Joe Shuster. Do prvoga komercijalnoga uspjeha morao je pričekati 1938. godinu, kada se pojavio u stripu izdavačke kuće Detective Comics. Rođen kao posljednji sin na umirućem planetu Kriptonu, Superman je odrastao na Zemlji, asimilirao se s ljudima i uz karijeru novinara paralelno razvijao svoje supermoći.
Supermana se smatra začetnikom stripova o superjunacima i američka je kulturna ikona zbog zagovaranja pravde i istine. Na filmu se prvi put pojavljuje 1951., posljednji film snimljen je 2006., a ove godine očekujemo Man of Steel redatelja Zacka Snydera.

1. Batman

Batman se prvi put spominje u stripovima 1939. godine, a kreirali su ga crtač Bob Kane i pisac Bill Finger iz izdavačke kuće DC Comics. On danju vodi sasvim normalan život, a noću se pretvara u hrabroga šišmiša koji uspješno rješava svaku situaciju u svome gradu Gothamu. Batman za razliku od ostalih superjunaka nema specijalne moći, već se oslanja na razne gadgete, svoje procjene i sposobnosti, te upravo iz tog razloga zaslužuje broj jedan. A pomalo i zbog najboljega kostima.

*Tekst prenosimo s portala Plan B

Oceni 5