Different from the Others, 1919.
Dife 01 S

Photo: imgix.net

Najstariji gej film: Istorija na filmskoj traci

Uglavnom je dobro poznato ko je bio Alfred Kinsey, i šta je merila Kinsey skala koja je seksualnost prvi put prikazala kao spektar – kao nešto što je određeno, te nema dugme preko kojeg bi mogla da se uključi ili isključi. Njegovo istraživanje bilo je revolucionarno, ali ne bi bilo moguće bez Magnusa Hirschfelda, čije se ime ne čuje tako često.

Hirschfeld je živeo i radio u Berlinu, a njegov se “Scientific Humanitarian Committee” još 1897. godine zalagao za ozakonjivanje istopolnih partnerstava. Pored toga što se bavio emancipacijom homoseksualnih odnosa u vreme kada se to smatralo zločinom, Hirschfeld je sarađivao i sa rediteljem Richardom Oswaldom, iz čega je nastala serija filmova koji su napravljeni na osnovu njegovih studija o seksualnosti. Fascinantno je da je jedan lekar u XIX veku razumeo snagu filma, te ga iskoristio kao medijum za prenošenje poruka o različitosti i prihvatanju. Jedan od tih filmova je i „Different from the Others“, koji je producirao 1919. godine – interesantan prikaz jedne zabranjene ljubavi. Nakon godina cenzure film je tek pre nekoliko godina restauriran, što ga je učinilo ponovo gledljivim.

Ovaj film je, kao i većina artefakata iz LGBTIQ istorije, nekompletan, te mu nedostaju neki delovi, a kada se došlo na ideju o restauraciji 2010. godine najveći problem je bio to „što filma uopšte nije bilo.“ Naime, Hirschfeldova i Oswaldova ljubavna priča je u nekom trenutku došla u sukob sa paragrafom 175 – nemačkim zakonom koji je zabranjivao homoseksualne veze, pa je bio zabranjen u čitavoj Evropi, da bi nacisti spalili sve kopije čim su došli na vlast. Hirschfeld je ipak sačuvao 40 minuta filma, budući da ih je iskoristio u sklopu drugog projekta koji kasnije pronađen u Rusiji.

„Different from the Others“ je jednostavna priča u kojoj se Paul Körner (igra ga Conrad Veidt, somnambulist iz filma „The Cabinet of Dr. Caligari), uspešan violinista, zaljubi u svog učenika Kurta (Fritz Schulz). Iako se ni jednom nisu poljubili, junaci filma jasno ilustruju odnos u kojem se nalaze, zbog čega ih Bollek (Reinhold Schünzel), kada sazna prirodu njihove veze, ucenjuje, te im za svoje ćutanje traži veliku sumu novca. To je u skladu sa realnim dešavanima u okviru sveta koji je postojao u senci paragrafa 175, te se tvrdi da je na svakog uhapšenog gej muškarca dolazilo još stotinu onih koji su ucenjivani zbog svoje homoseksualnosti. Paul u nekom trenutku odluči da plati traženu sumu, ali ne uspeva da prikupi celu svotu, pa ga Bollek prijavljuje policiji. Nakon toga junak filma bude uhapšen, i gubi posao, porodicu i socijalni status koji je do tog trenutka uživao.

U filmu se pojavljuje i sam Hirschfeld, a kao lekar koji promoviše znanje i razumevanje, koji stoje nasuprot neznanju i mržnji, i kaže da je „priroda neograničena u svojim kreacijama, i da između svih različitosti postoji odnos koji je od vitalnog značaja za čitav poredak.“ U sledećoj sceni doktor preko projektora prikazuje fotografije androginih muškaraca i žena, i objašnjava da postoje feminizirani muškarci i maskuline žene, što nikako ne bi smeo da bude zločin. „Neka nauka pobedi predrasude, neka ljubav odnese pobedu nad mržnjom,“ dodaje na kraju.

Scena u kojoj se Hirschfeld pojavljuje poučna je, ali i fascinantna, budući da govor junaka kojeg igra zvuči poput nečega što je stiglo iz daleke budućnosti i prilično je revolucionarno za vreme u kojem se dešava. Pored toga, scena pokazuje i da gej oslobodilački pokret nije počeo sa Stonewall revolucijom 1969, već da vuče korene iz nešto dalje prošlosti. Lekari kao što je Hirschfield, te glumci kao što je Conrad Veidt bili su spremni da rizikuju svoje živote kako bi stali u odbranu ljudskih prava, ali se njihovi glasovi dugo nisu čuli, pa je mračna rupa istorije vrlo lako mogla da ih nepovratno proguta. Nacisti su Hirschfieldovu kancelariju zapalili 1933. godine, nakon čega je napustio Nemačku.

Film „Different from the Others“ ima kinematografski, ali i politički značaj, budući da do skoro niko nije mogao ni da zamisli da je u eri nemog filma portretisana ljubav dvojice muškaraca. Kvir istorija tako dobija još jednu dimenziju, te ne prestaje da iznenađuje i da ubeđuje da su počeci borbe za slobodu mnogo dalje nego što se ranije verovalo.

 

Oceni 5