Ploče koje nisu na prodaju (5): Lynyrd Skynyrd – “One More From The Road”
lynard skynard

Photo: Paste magazine

Najveća ptica na svetu

Od oktobra 1996. do marta 1999. u Beogradu je izlazio mesečnik XZ, urbani magazin, čiji je glavni i odgovorni urednik bio Petar Luković. Jedna od najpopularnijih XZ rubrika zvala se “Ploče koje nisu na prodaju”, posvećena omiljenim albumima. Čitaocima XXZ portala, kao hommage za davno umrli magazin, predstavićemo sve tekstove iz ove rubrike, sa idejom da 2019. nastavimo tamo gde se 1999. stalo.

Leta 1978. Morrissey je iz osnova promenio moja muzička interesovanja. Imao sam 16 godina i već sam preko Deep Purple, Black Sabbath, Pink Floyd i Yes (koji su mi bili i ostali ubedljivo najdosadnija grupa svih vremena), stigao do punka. Imao sam gramofon, ali je najvažnija muzička sprava mog života bila linija sastavljena od Grundig radija sa transformatorom. Na njemu sam, pokriven preko glave da bih mogao da ga odvrnem do daske, slušao "Vibra­cije", "Diskomer" i "Paradu albuma" (sve na Studiju B).

A onda je u našu kuću na moru, na 15 dana, došao William Oliver Patrick Morrissey, devetnaestogodišnji Irac iz Dablina. Imao je dugu kosu, kožni šešir i smešno velike kupaće gaće. Opsednut štetnošću duvana, stalno je merio upa­ljene cigarete s obrazloženjem da je poslednja trećina duplo štetnija od prve dve. Moju babu je šokirao prdenjem tokom ručka. Prvi put je skoro ispustila šerpu, ubeđena da mu se omaklo. Posle ga je obilazila u vrlo širokom luku. Mene je jednako prenerazio izborom pesama na jedinoj kaseti koju je doneo: Hotel California (The Eagles), Stairway To Heaven (Led Zeppelin), dve stvari Rory Gallaghera, Southern Man (Neil Young) i, na kraju, Free-bird izvesnih Lynyrd Skynyrd.

U prvi mah mi ništa nije bi­lo jasno. Dobro, južnjački ame­rički bend - to znam šta je. Komšije Allmana - i to razumem. Imaju tri solo gitare u postavi - kako, bre, tri gitare, to je nemoguće, zakonom je zabranjeno imati više od dve u jednoj grupi? E nije, ima. Pesma  Free-bird je posvećena Duane Allma­nu. To mi se sviđa, u "Džuboksu" piše da je bio fin čovek. Snimak je s koncerta; počinje preludiranjem na klaviru, me­kanim gitarama i zviždanjem, bubanj je veliki ali prilično šte­dljivo tučen. Glas nepopravlji­vo oštećen burbonom (što ću dosta kasnije saznati i probati) peva kako mora da bude slobodan kao pti­ca, eto devojko baš mi je žao ali moram da odem, mogu ja i da ostanem, ali i ako ostanem više ništa neće biti isto. Šta je ovo, pa ovo nije pesma, ovo je balada, kakav je ovo tekst, šta tu ima da traje 11 i po minuta, al' je ovo dosadno... I tako jedno pet minuta. A onda su odvezali svu trojicu gitarista odjednom i za mene više nije postojala nijedna dru­ga pesma, o muzici da i ne govorimo.

Oliver mi je te jeseni iz Dablina poslao prvo i poslednje pismo, sa spiskom svih albuma Lynyrd Skynyrd. Ukoliko ne znate kakav su tip grupe LS bili, da nagovestim: njih sedmorica (plus tri prateće vokalistkinje) deljali su boogie i blues kao vrlo malo bendova pre i tek poneki posle. Ko mnogo putuje, naje­bao je ovako ili onako (ja to vrlo do­bro znam, do sad sam samo putujući u Novi Sad i iz njega prešao pola rastojanja od Zemlje do Meseca). Odsvirali su skoro 2.000 koncerata za jedanaest go­dina. Rezultat toga je da su snimili če­tiri odlična albuma - prva dva (Pro­nounced Leh-nerd Skin-nerd i Second Helping), jedan posthumno objavljen ­sa prvim demo snimcima (Skynyrd's First And Last) i, najbolji od svih - One More From The Road. I, naravno, bukvalno su se raspali u avionskoj nesreći, putu­jući sa jednog koncerta na drugi. Na dan oslobođenja Beograda, pre dvadeset godina (20.10.1977) poginuli su pevač Ronnie Van Zant, novi gitarista Steve Gaines i njegova sestra Casie - back vokalistkinja.

Ovaj dupli živi album sniman je kad treba i gde treba; 7, 8. i 9. jula 1976, u Fabulous Fox Theatru u Atlanti, gradu koji ih je najviše voleo. To se čuje iz sale, kao što se sa bine čuje da iza Lynyrd Skynyrd, kao i uvek, visi zastava kon­federacije i da je svima na bini (Keith Richardsov najbolji drug) Jack Daniels vrlo blizak prijatelj. Svirka je do maksi­muma prašnjava, natopljena znojem, is­tovremeno opuštena i sagorevajuća. I tu su sve bitne pesme: balada Tuesday's Gone, boogie brzanac Whiskey Rock-A-Roller, fenomenalna Sweet Home Alabama (u kojoj prozivaju Neil Younga baš zbog Southern Man), rokačina Gimme Three Steps, sjajna pet i po minutna verzija J.J. Caleove Call Me The Breeze, T For Texas i, na kraju, naravno - Freebird.

Kad ju je trećeg dana otpevao (him­na negde dođe na početku a negde na kraju) i sišao s bine, Ronnie Van Zant je u garderobi stavio noge na sto i pot­puno puknutim glasom rekao: "Znate zašto pevam bos? Zato što volim da osetim kako bina gori".

A ja sam početkom '92. stanovao nekoliko meseci na severu Londona, kod Sarajlije koji je bio nakupio već po­la decenije ilegalnog boravka na Ostrvu. Njegov drug Jim, dipl. hemičar iz Austra­lije, takođe je bio zarobljen u Engleskoj mnogo godina, poš­to je policija zajedno sa tipovima za koje je pravio crack uhapsila i njegov pasoš. Mesecima smo se palili na pred­stojeći koncert obnovljenih Lynyrd Skynyrd u Town & Country Clubu, proveravali jedan drugom poznavanje gradi­va i nagađali koje stvari sviraju.

A onda je došao dan i svi smo ostali kod kuće. Mislim da smo tek pola sata pre počet­ka shvatili da je bina odavno izgorela. Ploča, međutim, de­finitivno nije na prodaju. Mada preskače na jednom mestu. Na prelazu iz sporog u brzi deo pesme.

 * Tekst je objavljen u petom broju magazina XZ, aprila 1997.

Oceni 5