Prijavi nasilje!
Aadone38

Photo: thequeerfrontier

Napad na Prajd info centar je napad na slobodu

Četiri osobe su uhapšene nakon što je 8. februara napadnut Prajd info centar u centru Beograda, a u napadu je učestvovalo sedam osoba koje su vređale aktiviste, te, kako se vidi na snimku, bile spremne da svoju agresiju usmere ka bilo čemu što nije u skladu sa vrednostima koje podržavaju, a koje uključuju pretnje, te verbalnu i fizičku agresiju. Ovo nije prvi incident u okviru kojeg je Prajd info centar napadnut u poslednjih nekoliko meseci, što ukazuje na smer u kojem se srpsko društvo kreće, te pravac koji ne podrazumeva kretanje napred, već vraćanje nekoliko koraka unazad.

Homofobija među većinskom populacijom nailazi na podršku, te se opravdava na različite načine, a od onog da „ima prečih“ problema, pa sve do nešto ekstremnijih koji podržavaju nasilje nad onima koji se usuđuju da žive u skladu sa sopstvenim identitetima koji nisu široko prihvaćeni.

Organizacija „Da Se Zna“ izdala je saopštenje povodom napada, u kojem stoji da je „u petak 8. februara grupa od nekoliko mladića fizički nasrnula na koordinatora Prajd info centra i nasilno pokušala da uđe u prostorije. Ovo je samo jedan u nizu napada na Prajd info centar, i njemu je prethodilo nekoliko napada manjeg intenziteta, kao i provokacije i dobacivanja. Napadi nisu tek izolovani slučajevi, već samo jedan od pokazatelja stepena homofobije u našem društvu. Policija je adekvatno reagovala i četvorica napadača je ubrzo uhapšeno. Nadamo se da će i Tužilaštvo, koje je sada na potezu, takođe postupiti odgovarajuće i u skladu sa zakonima Republike Srbije. I pored napada, Prajd info centar ostaje mesto koje više od pola godine slavi različitost i služi kao prostor u kome se LGBT+ ljudi okupljaju, osnažuju, međusobno podržavaju i uče jedni od drugih.Da se zna!, kao članica Organizacionog odbora beogradske Parade ponosa, nastaviće nadalje sa serijom aktivnosti i predavanja u Prajd info centru. Tim povodom vas pozivamo predavanje koordinatora naše volonterske grupe, Filipa Vulovića, koje će biti održano u sredu, 13. februara u 18h!“

Jasno je da odobravanje, te nezainteresovanost većine, osnažuje nasilnike, a ovakvi napadi su proizvod primitivizma i onoga što homofobično i transfobično društvo voli da naziva „strahom,“ a posledica toga je dodatna izolacija transrodnih* , te svih pripadnika LGBTIQ populacije. Važno je da se o ovim slučajevima govori, kako se ne bi dogodilo da, ponajviše zbog slabog reagovanja vlasti i javnosti, neki od sledećih napada završi fatalno.

 

Oceni 5