Nadav Kander: Estetika raspadanja
Bazz 06 S

Priozersk I (military housing), Kazakhstan, 2011

Photo: Nadav Kander

Napuštene vojne baze Sovjetskog saveza

Fotograf Nadav Kander proveo je tri godine u potrazi za tajnim naučnim lokacijama bivšeg Sovjestskog saveza, te za mestima na kojima se nekada testiralo nuklearno naoružanje, da bi otkrio dva „tajna grada“ na granici Kazahstana i Rusije.

Otkrića do kojih je došao zagolicala su njegovu ljubav prema misterijama, te probudila interesovanje za estetiku raspadanja. Fascinacija onim što je video odvela ga je sve do istočnog Kazahstana, te do Aralskog jezera. Zabranjene vojne zone u Priozersku i Kurčatovu nisu se nalazile ni na jednoj mapi sve do kraja Hladnog rata, a u Priozersku su testirane rakete velikog dometa, a u tajnoj bazi Moscow 10, koje su predstavljale deo tajnog naoružanja. Na stotine nuklearnih bombi detonirano je u vojnoj bazi Plygon, nedaleko od Kurčatova, a sve dok program nije okončan 1989. godine. Bombe su testirane u udaljenoj, ali ipak naseljenoj oblasti, a obavljena su brojna testiranja posledica radijacije, a na stanovništvu koje nije bilo upućeno u ono što se dešavalo u njihovoj neposrednoj okolini.

Kander je seriju fotografija, na kojima su ove tajne lokacije, okupio u monografiju „Prašina,“ te tako od zaborava sačuvao ono što se obavljalo u tajnosti, a u zemlji koja više ne postoji.


Galerija

Oceni 5