Weekend Videos
Sad 01 S

Photo: www.newyorker.com

Naša uloga u haosu

Sistemski rasizam: Video u samo pet minuta na primeru Sjedinjenih Američkih Država objašnjava šta je to sistemski rasizam, koliko daleko seže u prošlost i kako utiče na budućnost, te zašto se mora prekinuti. Bilo bi poželjno da nakon videa pogledamo i u sopstveno dvorište i razmislimo koliko je naše društvo rasističko, u kolikoj meri to utiče na nas, primećujemo li kod sebe rasizam, koliko tek treba da učimo i da se menjamo i, najvažnije, budemo spremni i otvoreni za to.

Borba je dugo trajala: Mnogi se nakon ubistva Georga Floyda prisećaju svih oblika borbe, te svih onih koji su kroz istoriju ustajali protiv nejednakosti. Ovo je tek kratak spisak.

Čemu sve ovo: U trenucima kada svet potresaju velike krize, ne samo da se pitamo postoji li ikakva svrha, već i kakva je naša uloga u tom haosu, treba li i kako da nađemo sopstveno mesto u "koordinatnom sistemu konfuzije", kako kažu mladi. Drevni Japanci su odavno smislili nešto što se zove "ikigai", a što bi trebalo da nam bude smernica.

O svemu: Simone de Beauvoir u nekoliko kratkih klipova diskutuje o ljubavi, braku i ljubomori, a rečenice iz daleke 1959. godine u sebi možda kriju odgovor o tome kako smo došli do ovoga što jesmo.

Zasmej me, Cate: Mrs America se završila i već nam nedostaje. Čak i kad je hladna i zlobna, Cate Blanchett je uživanje gledati, a tek kad je zabavna i duhovita kao u intervjuima, bol zbog završene serije polako prolazi.

Šta je muškarac: U kratkom filmu reditelj Bunny Kinney istražuje rodne stereotipe i postavlja pitanja o maskulinitetu. Tako je nastao dokument o tome šta je muževnost danas, a u odgovorima se jasno vidi momenat u kojem rodne uloge postaju fleksibilnije, a pojedinci više slobodni da budu baš ono što jesu.

Oceni 5