Weekend Videos
Laugh 01 S

Photo: Pinterest

Naše društvo je nepresušan izvor komedije

Šta podržavaju i da li znaju gde su došli i zašto su došli: Sandri Silađev a.k.a. Dinji ni posle godina i godina online prisustva ne ponestaje inspiracije. Priznajemo, naše društvo jeste nepresušan izvor komedije i satire, ali to treba znati primetiti i interpretirati.

Reprezentacija i saplitanja: James Somerton na svom YouTube kanalu raspravlja o kvir temama, te tumači ono što se dogodilo, ali i ono što nije.

Put kojim se ređe ide: Ethan Hawke ima jednostavan, a originalan pristup kreativnosti, poslu i traženju smisla i vokacije. Platforma TED je s pravom videla potencijal u njemu, odnosno njegovim lekcijama.

Da li ste vi normalni: Doktorka Tracey Marks priča o tome šta je normalno i zašto sve jeste, te ističe da nije svaka pojava patološka.

Šta gledati: Uvek smo tu da vam preporučimo zanimljiv igrani program, a rado slušamo i tuđe predloge. Kanal Looper pronašao je na Netflixu za svakog ponešto.

Život kuću gradi: Građevinska industrija spada među najmanje digitalizovane, pa je zbog toga i jedan od najvećih zagađivača. Budući da se populacija konstantno uvećava i da se procenjuje da će do 2050. godine na svetu biti oko 10 milijardi građana, neophodno je da se smisle novi načini gradnje.

Tim iz Automated Architecture Labs ima rešenje, koje uključuje automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje, te najavljuje revoluciju u gradnji. Očekuje se da će u narednih deset godina biti potrebno preko dve milijarde novih stambenih jedinica, što će, ako se ništa ne promeni, bitno uticati na klimatske promene. Ako se te zgrade budu gradile kao do sada, vrlo je verovatno da više neće biti planete na kojoj će moći da se živi.

Sve je više eksperata koji ističu da je neophodna demokratizacija u gradnji, koja bi pojedincima pružila mogućnost da adaptiraju svoje domove prema potrebama. Automated Architecture Labs nudi takozvane „Lego kuće“, koje se ne grade od cigala i betona, već od drvenih blokova koji se lako sklapaju. Tvrdi se da će na ovaj način do kuća moći da dođu i oni koji inače ne bi imali dovoljno novca ili veštine i alate koji su potrebni za zidanje, što je veliki korak ka jednakosti.

Ovakav način gradnje nudi veću slobodu, budući da su blokovi kao Lego kocke od kojih mogu da se prave različiti oblici. Od elemenata mogu da se grade sportske sale, kuće, ali i da se sklapa nameštaj, a mogu lako da se premeštaju, tako da prostor može da se menja po želji.

Oceni 5