XXZ magazin preporučuje
Maid S

Photo: Netflix

Nasilje je više od fizičkog zlostavljanja

Serije

Maid (mini serija, 2021)

Lako se zaboravi da je nasilje više od fizičkog zlostavljanja. Šamari i udarci su jezivi, a posledice su vidljive. Na emotivno, psihičko i ekonomsko nasilje se često gleda kao na „manje zlo“, pa se žrtve ne shvataju ozbiljno. Serija Maid se bavi upravo takvim noćnim morama.

Malo je reći da je Margaret Qualley sjajna, malo je reći i da je odlična. Sve je malo. Iako je sigurno da će Maid najbolje razumeti gledaoci s američkog kontinenta, jasno je da žrtve nasilja dele isti užas i jednako nerazumevanje. Život nije lak ni kad je sve u redu, tako da nije ni potrebno da se zamišlja sa kakvim se preprekama suočava samohrana majka koja balansira između sigurne kuće, stana s crnom buđi, ćerke i majke s mentalnim poteškoćama. Uprkos svemu niti odustaje, niti se udaljava od svog deteta.

Potrebno nam je više ovakvih priča.

A Tale Dark and Grimm (prva sezona, 2021)

Netflix nas priprema za Noć veštica, pa nas je između ostalog obradovao i animiranom serijom A Tale Dark and Grimm.

Bajke braće Grim, te njihove biografije, su adaptirane mnogo puta. Najviše je onih koje su promenjene tako da imaju srećan kraj, ali modernim gledaocima to izgleda nije dovoljno – nastaju nove priče, surove i možda bliže stvarnosti. „Nekada davno bajke su bile super“ je osnovna premisa za seriju u čijem su centru Ivica i Marica, bolji nego ikada pre.

Back To Life (druga sezona, 2021)

Prijatno nas je iznenadilo što je druga sezona ove BBC-jeve serije uopšte i snimljena, a s obzirom na rezultat, možemo reći – imala se rašta i snimiti. Dok se naša junakinja Miri vraća u život nakon 18 godina provedenih u zatvoru, vraćamo se i mi u njen i život njenih sugrađana. Nakon što smo u prvoj sezoni otkrili zašto je, kako i zbog koga Miri kao tinejdžerka završila iza rešetaka, u drugoj pratimo dalji pokušaj njene ponovne integracije u društvo i sredinu koja joj nije do kraja naklonjena, ali koju sama Miri želi da prigrli.

Pored glavne junakinje, najbolje u ovoj seriji je sam postupak spajanja suprotnosti. Iako govori o teškoj temi, Back To Life nije tragedija, naprotiv. Scenario je urnebesan, likovi su spoj najboljih i najbizarnijih osobina, glasno se smejemo njihovoj nekompetentnosti, bezobrazluku, sebičnosti i rado prihvatamo toplinu i ljudskost kad god preuzmu primat. Back To Life ima empatičan, lagan, ali ne i tupav pristup teškim životnim temama. Tek da nas podseti da nije kraj sveta kada se desi nešto strašno i da neki, makar i najmanji, izlaz uvek postoji.

Scenes from a Marriage (mini serija, 2021)

Novi Prizori iz bračnog života sasvim su uspela adaptacija onih starih; odlično je to što su uloge zamenjene, osavremenjeni su tamo gde je bilo zgodno i neophodno, a ostali svevremeni, zadržavajući ono nepromenljivo. To je ono što vekovima boji međuljudske odnose, teško dokučivo, ali intrigira uvek i dobro funkcioniše u svakoj epohi. Zato je za ovakve duodrame bitno imati kvalitetan glumački i scenaristički materijal, nakon čega se sve ostalo uklapa kako treba.

Hagai Levi kao kreator serije uspeo je u svojoj nameri, a Jessica Chastain i Oscar Isaac suvereno nose čitav projekat. Jasno je to još od metaokvira koji postavljaju – epizode uglavnom počinju dolaskom glumaca na set, kada vidimo i čitavu ekipu pod epidemiološkim maskama, kao i datum snimanja, scenografiju... Iluziju svesno ruše, stavljajući nam do znanja da je to show glavnog glumačkog para, da su oni u centru i da su tu da nam pokažu šta sve znaju i umeju. A upravo zahvaljujući njihovom talentu i uzajamnoj hemiji bivamo uvučeni u priču, potpuno zaboravljajući one metafikcionalne momente i činjenicu da je sve to samo igra.

Više čitajte ovde.

Film

Аритмия – Arrhythmia (2017)

Lako je voleti kad je sve lako, teže je kad je teško. Oleg radi kao bolničar hitne pomoći, pa posle teških smena često popije. Njegova partnerka Katya radi u istoj bolnici, živi u istom stanu, deli isti život sve do trenutka kad strpljenje počne da popušta.

Irena Gorbachyova je sjajna u ulozi mlade doktorke, što je jedan od glavnih razloga što gledalac bolje razume onu tanku liniju između tolerancije i napuštanja. S druge strane je kompleksna ličnost partnera koji popušta pod težinom „običnog“ života. Ljubav je negde između, čak i kad izgleda kao nešto drugačije, mada i ona ima rok trajanja – ukoliko se ne pazi na granice, lako se stigne do tačke s koje nema povratka.

Henry Gamble's Birthday Party (2015)

Savršenstvo ne postoji, a s njim nestaju i slike idealnih sinova. Ipak, u lagodnom životu se lako dolazi do mekoće od koje se prave dobra deca. Henry je jedno od njih, ali ga ipak nešto muči.

Rođendanska zabava pored bazena okuplja društvo iz crkve, te drugare iz škole. Odrasli su kao deca koja se zabavljaju izmišljenim pravilima ponašanja, deca su kao odrasli koji (pogrešno) misle da razumevanje života dolazi s godinama. Prečica je u bogu, ili u zidovima crkve. Zanimljivo je da je u takvom životu ostavljeno malo prostora za homofobiju.

Nightcrawler (2014)

Radi ono što voliš, i nećeš raditi ni dana u svom životu. Nećeš ni spavati, posebno ako si foto-reporter koji krstari kroz grad u potrazi za sočnim nesrećama.

Ko pre mestu nesreće, njemu slava i novac. Ljudi su u tom procesu samo vreće mesa, slomljene kosti i krvave mrlje čiji je jedini cilj da šokiraju publiku. I usred svega sjajni Jake Gyllenhaal.

Knjige

Idit Vorton „Iten From“

Američka spisateljica Idit Vorton pisala je kako o visokom društvu i klasi kojoj sama pripada tako i o onim nižim slojevima, siromašnima i potlačenima. Upravo tom korpusu tema pripada Iten From, roman o nesrećnom seljaku rastrzanom između dve žene, između htenja i dužnosti, želja i mogućnosti, života i smrti.

Ultimativno pesimističan, vođen idejom da čoveka određuje lična sudbina više nego slobodna volja i afiniteti, ovo neveliko obimom, ali teško štivo preporučuje se svima koji vole književne gorke pilule. Konzumirati u kratkom vremenskom roku i potom dugo kontemplirati ili se pak okenuti nekoj veseloj aktivnosti da bol što pre prođe.

Damir Karakaš „Okretište“

„Postoje iskustva posle kojih nismo isti. Iskustva dubokih potresa koja nas pomere iz mesta i svet okrenu naopačke. Iskustva neizbrisiva. Sve postane drugačije, krhko i osetljivo, prodorno tek toliko da vremenom postanemo sposobni da prihvatimo, kako piše Vladan Desnica, ’’širok mir sa bolom, sa ljudima, sa životom’’. (Nenad Obradović)

Pesme       

Kylie Minogue & Years and Years – A Second to Midnight

Kad je teško – Kylie. Njen disco je uvek tu da nas razgali, a ovoga puta udružila je snage sa Ollyjem iz Years and Years u veseloj numeri i isto takvom spotu, u kojem su razmenjivali uloge i kostime i očigledno se ludo zabavljali.

Sting – Rushing Water

Stingov novi singl Rushing Water je poput nekog izgubljenog blaga među njegovim ranim radovima i uopšte se ne bunimo što je tako! Prijaju poznati zvuci upakovani u novo ruho i glas koji kao da nije ostario ni dan. Album The Bridge sa 14 novih pesama izlazi 19. novembra.

Nostalgija

Dona Flor e Seus Dois Maridos – Dona Flor and Her Two Husbands (1976)

Vadinho je strastven, ali neodgovoran – jedan od onih muškaraca kojima se ne veruje. Flor ga uprkos svemu voli, čak i kad postane duh a ona tuđa partnerka.

Kratki film

Travel Songs (1981)

Jonas Mekas je u ovom kratkom filmu spojio snimke koji su nastajali u periodu od dvadeset godina. Snimao je svuda po svetu, od Švedske do Italije, u Moskvi. Rezultat je sećanje na neki drugi univerzum.

Horor film

The Night House (2020)

Sigurno je da su najbolji oni filmovi u kojima tenzija tinja. Još je bolje kada gledalac nije siguran odakle pretnja dolazi. The Night House je upravo to – strah u samoći i od samoće, ali i strah od smrti od koje još niko nije utekao.

Video igre

No Longer Home: O neizvesnosti života

Ponekad se dogodi da knjiga, film ili video igra u nečiji život stignu baš na vreme. Takvi su sadržaji dragoceni, budući da komuniciraju sa onim koji ih čita, gleda ili igra, te mu nude objašnjenja kojih se možda ne bi setio/la.

Igra No Longer Home bi za one koji se nalaze na nekoj životnoj raskrsnici mogla da bude jedan od takvih sadržaja. U životu koji ne staje i koji se stalno menja, takvi trenuci su dragoceni, jer pomažu u obradi kompleksnih osećanja. Priča prati dva prijatelja/ce koji uskoro napuštaju stan u kojem su živeli/e zajedno, i ulaze u novu etapu života. Takvi momenti nisu samo napuštanje jednog prostora, već i ulazak u nepoznato – u nastavak života o kojem se ništa ne zna.

Ova igra uspešno hvata snažne konekcije koje ponekad formiramo u odnosu na prostore u kojima smo proveli godine, čak decenije. Igrač na putu pronalazi detalje koje su glavni junaci/kinje Ao i Bo vremenom sakupili, a svaki od predmeta govori nešto o vremenu koji su proveli/e zajedno. Svako ko se bar jednom selio dobro zna osećaj u kojem je pomešana žal za prošlim, ali i uzbuđenje zbog onoga što dolazi. No Longer Home nudi baš to.

Nešto između

Mr. Corman (prva sezona, 2021)

Ova serija izgubila se u onom Brankovom „mnogo hteo, mnogo započeo“, što važi jednako i za glavnog junaka i za priču samu po sebi. Za junaka bi to donekle i bilo opravdano, budući da gospodin Corman pati od anksioznosti. Potpuno je očekivano da ima uspone i padove u raspoloženju, da se oseća izgubljeno, da se ne snalazi, da bude statičan i odsutan, a onda odlučan da nešto promeni. Kada je pak takva dinamika same serije, jasno je da nešto ne štima. Ne može se u deset polučasovnih epizoda koketirati i sa mjuziklom, i sa animiranim filmom, farsom, fantastikom, teškom dramom i sitcomom... I onda se ne posvetiti ničemu do kraja. Takav proces trebalo je da se testira pre samog emitovanja, pa bi onda i razultat bio bolji.

Mr. Corman nije loša, već serija sa mnogo neiskorišćenog potencijala i bez valjanog usmerenja. Ako je njena žanrovska izgubljenost trebalo da predstavlja neki metakomentar na poziciju glavnog lika, onda ni u tome nije uspela. Da se zaustavila na izboru dva žanra za eksperimentisanje, poput Kevin Can F*** Himself ili Crazy Ex-Girlfriend, imalo bi smisla. Ovako ostaje da vidimo da li će u drugoj sezoni naći svoj pravac, ili joj Apple TV+ neće ni pružiti šansu za nastavak.

*Kontrapreporuke

There's Someone Inside Your House (2021)

Ako vam je do tinejdžerskih horor filmova, ovo može da bude zabavno. Naravno, ukoliko vas ne služi pamćenje, pa ste zaboravili sve one druge na koje podseća, na primer Scream.

 

Oceni 5