Weekend Videos
Cecas 01 S

Photo: Matija Koković

Nasilje nad ženama u domaćoj muzici

Nasilje nad ženama u domaćim pesmama: Upravo se pojavio sjajni kratki video pregled tematizovanja nasilja u domaćim pesmama, kako novijim tako i onim iz ex Yu ere. Dok su tekstovi pesama koje izvode žene uglavnom submisivni, oni koje pevaju muškarci direktno, a pritom neretko nonšalantno, ukazuju na nasilje kao legitiman način ophođenja prema ženama i osvajanja "plena". Za nekog su to možda "samo pesme", ali upravo one najbolje oslikavaju stanje društvene svesti, a ovako skupljene na jednom mestu, teško da ikoga mogu ostaviti ravnodušnim. Video je ispitni rad studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

Internet za sve: Čovečanstvo se kreće u smeru tehnološke utopije, ali uglavnom u TikTok videima. U stvarnom svetu sve je stvar prismotre.

Ne zaboravi Sarajevo: Prisećanje na zimske Olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. iz ove perspektive izgleda kao svojevrsni povratak u budućnost. Manifestaciju ovog nivoa i kvaliteta više ne bi mogla da valjano sprovede u delo nijedna republika pokojne Jugoslavije, o nedostižnom stanju svesti, kulture i svega ostalog da ne govorimo. Nažalost, znamo kako se samo nekoliko godina kasnije sve završilo, pa je veliko pitanje šta je zapravo bila realnost te 1984. Dokumentarac koji je pred vama sniman je u Sarajevu tokom igara i iako nije osmišljen da budi nostalgiju, upravo to čini, baš zbog svih gorkih iskustava koja su kasnije usledila.

Kultni film: Rosa Von Praunheim je daleke 1971. godine napravila film It Is Not the Homosexual Who Is Perverse, But the Society in Which He Lives. Zanimljivo je što radi i danas - gledajte, iako ga YouTube krije.

Komični predah: Porodica Kardashian je pravi medijsko-marketinški fenomen, a često i izvor dobrog humora. Yuri Lambasbella nepogrešivo imitira sve sestre Kardashian, a uz to smišlja i duhovite skečeve, kako bi sve bilo još zabavnije.

Mit je uvek u modi: Ko su bili Narcis i Eho? I da li je ljubav kazna?

Oceni 5