Otvoreno pismo ministru policije Srbije
Medveđa

Photo: Presheva Jone

Nastavak bezakonja u Medveđi

Uvaženi gospodine Stefanoviću,

Obraćam Vam se povodom postupanja odgovornih lica, pripadnika MUP-a RS iz PS Medveđa, a povodom Vašeg zahteva da se ispitaju sve okolnosti vezane za incident od 22.12.2017. godine, povodom koga sam Vam se obratio u pismu od 26.12.2017. godine.

Nažalost, punih godinu dana kasnije, primoran sam da Vas obavestim da pripadnici MUP-a iz PS Medveđa, ne samo da nisu postupili po Vašem zahtevu, već su direktno opstruisali njegovo izvršavanje na terenu, za šta sam nedavno i sam došao do materijalnih dokaza, sa kojima želim da Vas upoznam.

Naime, prilikom mog poslednjeg dolaska u Srbiju (čiji sam državlajnin), iz Švajcarske (gde imam stalno boravište), na adminsitrativnom prelazu Mutivode uručen mi je poziv za saslušanje u svojstvu građanina svedoka br. PO-06/18, koji se odnosi na okolnosti vezane za pomenuti incident od 22.12. 2017. godine, kada smo moj 80-godišnji stric Azem Emini i još dve osobe u našoj pratnji, fizički napadnuti u prostorijama ugostiteljskog objekta „LIDO“, na teritoriji opštine Medveđa. Taj incident uredno je prijavljen službenom licu PS Medveđa, o čemu je sastavljena i odgovarajuća Službena beleška.

Kako sam zbog ranijeg iskustva sa postupanjem nadležnih organa iz PS Medveđa bio zabrinut da će ovaj slučaj ostati nerasvetljen i neistražen, a da odgovorni neće biti sankcionisani u skladu sa zakonima Republike Srbije, obratio sam Vam se sa molbom da iz domena Vaše nadležnosti preduzmete sve mere kako bi slučaj bio tretiran u skladu sa zakonom. Kako sam se tada obratio i kabinetu Predsednika Republike Srbije, u odgovoru generalnog sekretara Nikole Selakovića, naznačeno mi je da ste i iz Kabineta dobili urgenciju da postupite po upućenom zahtevu i da me u zakonskom roku obavestite o rezutlatima istrage.

U međuvremenu, punih 11 meseci, ostao sam uskraćen za bilo kakvo obaveštenje sa Vaše strane, a nedavno sam imao priliku da na terenu saznam i zašto je to tako.

Kao što sam Vam napisao u gornjim redovima, 29.11.2018, prilikom mog ulaska na teritoriju centralne Srbije, na adminsitrativnom prelazu Mutivode uručen mi je poziv za saslušanje u svojstvu građanina svedoka. Ono što je problematično u ovom slučaju jeste okolnost da mi taj poziv nije poslat na kućnu adresu, niti je jedan jedini put pokušano da mi on na istoj bude uručen. Dakle, mimo zakona i utvrđenih procedura, neko iz PS Medveđa je odlučio da poziv koji se odnosi na mene, bude upućen na adminsitrativni prelaz, bez ikakve garancije ili saznanja da ću ja prolaziti baš tuda i da će mi on ikada biti uručen.

Ne mogu, a da se tim povodom ne zapitam, ko je i kako mogao da predvidi da ću ja u Srbiju ući baš preko tog prelaza? To uostalom potvrđuje i činjenica da je, prema datumu koji stoji na pozivu, 14.02.2018, on tamo upućen još pre deset meseci, a da sam ja u međuvremenu nekoliko puta dolazio u Srbiju i to preko graničnog prelaza Batrovci i adminsitrativnog prelaza Mutivode, o čemu postoji i adekvatna evidencija Granične policije.

Takođe, želim ovim putem da Vas upoznam i sa okolnošću da mi je i ovoga puta taj poziv uručen slučajno, zahvaljujući okolnosti mog ličnog poznanstva sa dežurnim pripadnikom policije, koji se slučajno setio da postoji neki dopis koji se odnosi na mene. Ja nisam lice sa poternice na koje bi pripadnici policije posebno obraćali pažnju prilikom prelaska adminstravinog prelaza, tako da i ne čudi to što mi taj poziv nije bio uručen ranije, iako je na Mutivodama stajao punih 10 meseci, a ja sam u međuvremenu nekoliko puta preko tog prelaza ulazio na teritoriju centralne Srbije.

Pri svemu tome, moram da napomenem, da sam u međuvremenu i sam posećivao PS Medveđa, gde sam razgovarao čak i sa načelnikom stanice, a da mi niko ni jednom jedinom rečju nije pomenuo postojanje pomenutog poziva.

S obzirom na sve iznete okolnosti, mislim da Vam je jasno da je na delu pokušaj opstrukcije ispunjavanja zahteva koji ste povodom mog pisma uputili PU Leskovac i PS Medveđa, sa ciljem da se taj slučaj do kraja ne rasvetli, a da se odgovornost za takav ishod svali na mene zbog navodnog neodazivanja na poziv koji je, umesto na moju kućnu adresu, poslat na adminsitrativni prelaz kako mi nikada ne bi ni bio uručen.

Uvaženi ministre Stefanoviću, s obzirom da je ovde reč o pokušaju izigravanja zakona Republike Srbije i Vas lično od strane odgovornih NN lica iz PS Medveđa, molim Vas da pokretanjem istrage iz domena Unutrašnje kontrole MUP-a Republike Srbije, detaljno istražite ovaj slučaj i otkrijete šta se tačno događalo kako sa istragom pomenutog incidenta, tako i sa Vašim nalogom upućenim nakon mog pisma i dopisa iz Kabineta Predsednika Republike Srbije.

U nadi da ćemo saznati punu istinu i time zajednički uticati na stvaranje većeg poverenja između organa Republike Srbije i, ovoj državi lojalnog, lokalnog stanovništva albanske nacionalnosti, čijoj zajednici i sam pripadam, srdačno Vas pozdravljam i želim mnogo uspeha u daljem radu.

S poštovanjem,

 

Hakija Eminović

aktivista i borac za ljudska prava

U Medveđi, 26.12.2018. godine

Tagovi

Oceni 5