Izložba o masakru na tuzlanskoj Kapiji
Tuzlanska kapija

Photo: Dejan Kožul

Ne damo masovnog ubicu

Tek nakon otvaranja i incidenta koji se dogodio kada je predvodnik Srpske desnice Miša Vacić preuzeo mikrofon - izložba “Kapija: I kad boli, istina je lijek” (Centar za kulturnu dekontaminaciju, petak, 9. oktobar) postala je medijski događaj. Postavci kojom dominiraju dokumenti o masakru tuzlanske mladosti iz maja 1995. koju je pripremila tuzlanska Fondacija Istina, pravda, pomirenje nije bilo suđeno da bude nezapažena, poput svih događaja koji rasvetljavaju blisku prošlost i ukazuju na činjenicu da su počinioci zločina pored nas, slobodni i često ugledni ljudi. A desničarski egzibicionista Miša Vacić i njegovi pratioci dobili su i više nego što su očekivali, iako su beogradske redakcije uglavnom ignorisale ovaj događaj. Vacić je uspeo da izgovori nekoliko rečenica kojima je prepričavao stavove navodnih eksperata koje je platila država Srbija - tobožnje dokaze nevinosti zapovednika Taktičke grupe VRS Ozren Novaka Đukića, kasnije poslednjeg načelnika Generalštaba VRS. Među nama, potencijalnog svedoka agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

Izložba donosi pred beogradsku javnost niz dokumenataVojske Republike Srpske o pripremama za napad na Tuzlu, zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija. Borbene i obaveštajne izveštaje za artiljerijsko dejstvo izvedeno po naredbi osuđenog (Sud Bosne i Hercegovine) ratnog zločinca Novaka Đukića. Ispaljivanje granate koja je pala na tuzlansko okupljalište mladih, na lokalitet Kapija, projektila od 130 milimetara koji će usmrtiti 71 osobu. Prosečna starost ubijenih bila je 25 godina.

Masovno ubistvo koje je počinila VRS po zapovesti Novaka Đukića,prijatnog čoveka iz komšiluka, osuđenog na 20 godina robije, predstavljeno je u srbijanskoj propagandi kao samožrtvovanje Bošnjaka, odnosno muslimanskih ekstremista; porečima Milorada Dodika koje su prenosili državni profašistički tabloidi, dvadesetsedmoro ih je bilo opasano eksplozivom, a kroz godine se broj izmišljenih samoubica smanjivao - sada ih je, tvrde Večernje novosti - samo sedmoro.

Naredbodavac Novak Đukić, rezident i ponosni vlasnik državljanstva Srbije, koristi Beograd kao rezervni položaj, a njegovo izručenje Bosni i Hercegovini nije moguće, jer za to treba realizovati nepatriotsku proceduru - da se pojavi pred sudom i potvrdi svoj identitet. A Sud prihvata pisano lekarsko uverenje da je Đukić u anksiozno-depresivnom stanju, o čemu svedoče lekari Vojnomedicinske akademije. Njegovo pojavljivanje u jutarnjem programu TV Pink možda je deo terapije, o tome laici ne mogu da sude.

“Cilj izložbe je 'zakotrljati' istinu; ovde smo doneli dokumente o stradanju tuzlanske mladosti, a pokazaćemo ih širom bivše Jugoslavije. Uputili smo pozive svim gradovima u kojima su se dogodili slični zločini da nas sačekaju sa svojom izložbom, svedočanstvima o zločinima u njihovom gradu”, rekao je Sinan Alić iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

On je istakao da je Fondacija imala podršku beogradske Inicijative mladih za ljudska prava koja svake godine dolazi u Tuzlu na dan ubistva tuzlanske mladosti.

“Posećujemo Tuzlu već 15 godina, povezuje nas prijateljstvo sa vršnjacima iz Tuzle, sada se već dobro poznajemo, gajimo lične veze. Čitava državna infrastruktura angažovana je u zaštitu generala Novaka Đukića; slušali smo morbidne i uvredljive laži, čemu smo se suprotstavili. Jer, Srbija nije Novak Đukić! To su pokazali odziv na upisivanje u knjigu žalosti, pešačenje aktivista do Tuzle i niz drugih događaja kojima pokazujemo da se mladi u Srbiji razlikuju od zločinaca”, rekao je Ivan Đurić iz Inicijative.

Oceni 5