Rečnik paraknjiževnih termina: Ekspresionistički koncentrat
Prasići

Photo: www.feednavigator.com

Ne goji se književno prase uoči Božića

EKSPRESIONISTIČKI KONCENTRAT – Termin nastao pri punoj mentalnoj koncentraciji, isceđen iz kolektivnog uma žirija u  sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Radivoj Šajtinac i Uglješa Rajčević zarad dodele nagrade Dimitrije Mitrinović Radivoju Stanivuku. Za razliku od bisera koje ne treba bacati pred svinje, ekspresionistički koncentrat služi upravo tome da se tutne u čitalački valov. Ovaj teorijski pojam odnosi se na poeziju za čije čitanje je neophodno imati dobar želudac, pogotovo ako ste skloni gutanju knjiga. Ne goji se književno prase uoči Božića, osim ako ga ne hranite ekspresionističkim koncentratom, onda će rasti brzo poput bankovnog konta umetnika koji su shvatili da se podobnost isplati. Na prvi zalogaj deluje potpuno bezukusno, ali zato što ga više jedeš – postaje sve bljutaviji. Dok je sastav ekspresionizma kao duševne hrane manje-više poznat (bolest, bolnica, smrt, raspadanje rat, revolucija, sveopšte ljudsko bratstvo, kosmos, grad, vizionarski zanos, krik, ekstaza), sastav ekspresionističkog koncentrata je dobro čuvana tajna znana samo njegovim izumiteljima.

Naša temeljna hemijska analiza u čuvenoj laboratoriji "Dr Alkofibras" nije mnogo pomogla, pronašli smo samo tragove sledećih sastojaka: sojina sačma, suncokretova sačmarica, bezmerna dubina beskraja, zvučna maglina, stočno brašno, svetlost brujanja, premiks za prasad, reči što dolaze iz beskraja, lucerkino brašno, spiralno središte sazvežđa, kukuruz, ječam i skamenjeni poriv ka smrti. Pošto žiri izričito kaže da je kod Stanivuka reč o poeziji "snažnog ekspresionističkog koncentrata", postoji osnovana sumnja da je sastav pojačan alkoholom, ali to nismo mogli da utvrdimo, pošto je dotični netragom ispario, zajedno sa smislom. Vojislav Despotov se svojevremeno žalio kako iz kilograma mesa i sala može da iscedi jedva deset deka duše. Ko mu je kriv što nije koristio ekspresionistički koncentrat za tov pesnika i poezije, pa da mu tovljenici lepo napreduju, a da mu se duša cedi kao čvarak u gvozdenoj presi?!

Srpsko književno tržište preplavljeno je stočnom hranom u tvrdom i mekom povezu. Budući da je čovek ono što jede i čita, to jest guta očima, dugotrajno konzumiranje ovih knjigolikih proizvoda učiniće da se osetite kao ovca, majmun ili magarac, a vaše izražajne mogućnosti svešće se na blejanje u toru ili njakanje u horu. Do sada smo u ponudi imali razne derivate postmodernističkog sena i čik-lit prekrupe, pomije samešane od raznoraznih realizama, intimističku zob, transsimbolističke splačine, mlevenu teoriju začinjenu svežim otkosom stihova, tradicionalističku slamu (koja može da posluži i kao prostirka), okrunjeni veristički kukuruz i baliranu detelinu urbane melanholije. Pošto logika tržišta nalaže da se svako malo iznalaze nove robne marke i proizvodi, kako bi se zadovoljila potreba potrošača za šarenilom kojim maskiraju sopstveno sivilo, na kraju smo dobili i ekspresionistički koncentrat.

Mlevenje velikih pisaca i brojnih književnih pravaca u neprobavljivu kašu gadnog ukusa koja zaudara na rakiju bezdaricu spada u osnovne tehnologije koje se koriste u proizvodnji nacionalne književnosti. Nema tog velikana kog naši književni fabrikanti nisu u stanju da pretvore u hranivo za stoku sitnog zuba i još sitnijih estetskih zahteva. Ako su Miloša Crnjanskog koji je bio, kako reče Slobodan Blagojević, "prepismeni maštač, Merkucio, preprodavač zjala i vilinskih kraljica", uspeli da svedu na šovena koji se kao pijan plota držao "srpskog stanovišta", onda književnim fabrikantima ništa nije nemoguće. Slična tehnologija primenjuje se i u drugim privrednim granama, recimo u religiji. Crkva bi se, primera radi, mogla posmatrati kao mašina za mlevenje koja funkcioniše tako što na jednom kraju ubaciš Hrista, mehanizam se pokrene, brekće, škripi i melje - i na drugom kraju izađe inkvizicija. Zli volšebnici dejstvuju, rade u tri smene, rekao bi Stanislav Vinaver.

Našim kovačima lažnog teorijskog novca možda nije poznato, ali pridev kao vrsta reči nema magijsko dejstvo i nije od velike mađioničarske pomoći: svejedno da li je ekspresionistički, nadrealistički, futuristički ili postmodernistički – koncentrat ostaje koncentrat. Umesto da se tovite stočnom hranom iz kuhinje naših nadripisaca dok ne počnete da grokćete, bolje svratite u restoran belosvetskih specijaliteta "Kod večite slanine" i poručite nešto sa našeg bogatog menija.

Danas u ponudi imamo Hofmanove krofne, sremsku kobaju Stevana Sremca, marmeladu od Marmeladova, integralni gral, hleb sa ruzMarinom Cvetajevom, sendvič Delez-Gatari, omlet od Hamleta, musli od Muzila, broširana jaja, margarin u vrtu i Sladimira Kajmakovskog (za doručak). Tu su i hladna predjela: Ungareti u pašteti, kulen ruž, dimljeni Dima (otac), dimljeni Dima (sin), slanina Ana Karenjina, posna salama Dalaj lama, pančeta Sančo Pansa, mortadela Luisa Bunjuela, slanina mesnata Ernesta Sabata, suvi vrat Hugo Prat, pileći namaz Oktavio Paz i Andrej Beli bubrezi. Glavna jela: ovčetina iz Toroovog tora, lešo Lešek, biće i jezik u saftu, špinovani Spinoza, krmenadla s Kardenalom, Filip Čvarkin, mozak u pantalonama, prženi Žene, svinjski kare Arent, Kant pikant, pohovAna Ahmatov, restovani Šestov, but Vejna Buta, garnirani Anri Mišo, rižoto Štraus Boto, Vijan šatobrijan, medaljon Fransoa Vijon i Vinaver u vinu (vaistinu).

Supe i čorbe: supa od Lukača, juha od Đule Juhasa, supa Filipa Supoa, supa sa domaćim rezancima i Dablincima. Salate: Rene Šar sa šargarepom, kisele paprike punjene Lirom, best celer, salatalizacija od pesničkih glasova, Hašekov paškanat, ajvar de Kampuš, Jevanđelje sa zeljem. Pite i testa: testo g. Testa, pita activa, Bog te pita, taljatela a la Kampanela, punjene piroške Oskara Kokoške, okrajak Poeme Kraja, Brehtove buhtle.

Prilozi, dodaci i fusnote: umak od Maka, sos Levi Stros, Delezove prezle, Floberov lorber, sos Dos Pasos, maslinovo ulje Malinovski, Klope de Vega, kuvar i Pekiše, Huan Mirođija, vinobran svemira, garnirani jadi, ljutenica na Flosi, česnica Vladan Desnica, sveti Pavle sa pavlakom, popara za tri groša.

Ako volite da se zasladite, tu su sledeći dezerti: kandirani Kandid, šnenokle a la Sofokle, šest baklava Šestova Lava, žele od Žilnika,  Eshil s filom, gurabija kralja Ibija, mušmule a la Žorž Pule, Stanislavski kolač, kunst sa šljivama, slatko a la Poljanski V. Branko, Pol Šnenokle, Ričard Rorti u doboš torti, čokoladne table Fransoa Rable, Šekspirmint bombone, Merime na meru, Demosten sa kestenom, Ji Đing puding, Marcijal u marcipanu, Avgustin u gustinu, Džarmušmule. Uz dobro jelo ide i dobra kapljica, manje-više alkoholisana.

Karta pića: rose Rozanov, porto Malteze, 7 beerskih krugova, Maksim Gorki list, Elin Pelinkovac, maraskino s Damaskinom, sex on the Lubič, kramambuli de Buli, punch’s not dead, bola Klodela Pola, koka Kolakovski, Koktavio Paz, boza Đeo Bogza, oranž-đus Jan Hus, Adi u limunadi, Šejkin milkšejk. Za kraj, zagrejte se našim toplim napicima. Evo šta nudimo za unutrašnje utopljavanje: Kafkina kafa, Fukoova fuka, Tomas Sterns Eliot nes, kava s Kavafijem, frapendiks, čaj od Nane i Žerminala, tej Simona Vej  i čaj od belog sleza Paskala Bleza. Prijatno!

Oceni 5