Ruski MIP upozorava svoje građane koju idu u inostranstvo
Pokro61

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Ne poredite Kenijce s majmunima!

Ovo ultrazanimljivo štivo koje u originalu, na ruskom, možete čitati ovde, sadrži opšte upute tipa “Poželjno je da u svakoj zemlji pokažete prijateljstvo prema lokalnom stanovništvu i da imate obzira prema njihovom načinu životaili “Poštujte higijenska pravila kad posećujete bazene ili saunu”.  Građanima koji odlaze u taj zastrašujući svet, savetuju se i još: treba biti druželjubiv, ne kršiti zakone, ne zalaziti u opasne četvrti, ne kritikovati na sav glas nacionalnu kuhinju u restoranu, ne dobacivati ženama na ulici, uzdržati se od hvatanja za sopstvene (i tuđe) polne organe, ponašati se pristojno…

Znajući valjda s kakvim građanima imaju posla, službenici Ministarstva preporučuju da “u zemljama gde postoji manji ili veći procenat crnaca treba izbegavati reči ‘negr’ i ‘niger’, kao i derivate istih reči”.  Srpsko izdanje putinovske “Ruske reči” pravda se da “razlog zbog koga se u zvaničnom dokumentu govori o tome (o rečima ‘negr’ i ‘niger’) može biti činjenica da mnogim građanima Rusije zaista nije jasno zašto je uvredljiva reč ‘negr’, jer ta reč na ruskom znači otprilike isto što i reč ‘black’ na engleskom”. Kako bi nas ubedili da je “nigga” neka vrsta komplimenta, novinarka “Ruske reči”  Jekaterina Sineljščikova  tvrdi da Rusi kažu: ‘Ako se belci ne vređaju kada neko kaže da su beli, zašto se crnci vređaju kada neko kaže da su crni?’…”. Sve ovo neodoljivo podseća na naivno objašnjenje srbijanskih hard-nacionalista koji koriste termin “Šiptar”, objašnjavajući da Albanci nemaju pravo da se bune, jer jedni druge baš tako zovu.

Ne zna se zašto, ali je izgleda važna uputa Ministarstva ruskim turistima: “kad razgovarate sa ljudima u inostranstvu, pazite da to bude na udaljenosti od 50 do 60 centimetara”.

Sve postaje mnogo zanimljivije, kad Ministarstvo kreće da deli savete po pojedinim zemljama.

Srbija: Pazite na spičku i kuricu

Ruskim turistima koji odlaze u Srbiju (od svih zemalja bivše Jugoslavije u brošuri se samo ona pominje) Ministarstvo spoljnih poslova Rusije savetuje da u govoru ne koriste ruske vulgarne izraze „zbog bliskosti srpskog i ruskog jezika i identičnih ili sličnih reči među srpskim vulgarizmima“.

Ima i primer: „Moguće je nekorektno tumačenje ruskih reči koje sadrže slogove ’pič’ i ’kur’ (na primer, „spička“ je na srpskom šibica, a „kurica“ je kokoška), jer one podsećaju na srpske vulgarne izraze koji imaju seksualnu konotaciju“, pišu autori brošure. Turisti se takođe pozivaju da ne ispoljavaju emocije kada čuju reči koje Rusima smešno zvuče. U takve izraze je ministarstvo ubrojalo srpske reči „ponos“, „jablan“, „jabuka“, „pozorište“ i „maternji“. Budući da niko u redakciji XXZ ne zna ruski, zahvaljujući dežurnom licu na Google Translate shvatili smo da naša reč “ponos” na ruskom znači “proliv”, ali – zašto fucking izrazi  “jablan”, “jabuka”, “pozorište” i “maternji” Ruse teraju u smeh, nismo uspeli da dokučimo. Tako nam i treba kad nismo učili ruski u osnovnoj školi!  

Po mišljenju autora pomenutog uputstva, “užurbanost u kontaktima sa radnicima iz sfere usluga” u Srbiji može se shvatiti kao grubost i nepoštovanje. Ista reakcija može uslediti ako ne gledate Srbina u oči dok se rukujete sa njim. Ovo za kontakte sa “radnicima iz sfera usluga” baš nismo shvatili, sem ako nisu u pitanju seksualne usluge koje obično izazvaju prevremenu “užurbanost” s ruske strane.

Kenija: Ne poredite ih sa majmunima!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da “posebno insistira na savetima vezanim za ponašanje svojih građana kada je reč o odnosu prema netradicionalnoj orijentaciji i boji kože”, što se vidi u uputstvu vezanom za Keniju: „Maksimalno oštru reakciju može izazvati poređenje žitelja Kenije sa majmunom ili ponižavajuće mišljenje o njegovoj inteligenciji”.

Ministarstvo ne objašnjava zašto su baš Kenijci na udaru Rusa, jer ovakvog saveta – da ih se ne poredi s majmunima – nema za druge afričke i neafričke zemlje. Sama ideja da Ministarstvo daje ovakve savete govori da dobro znaju kako se Rusi u Rusiji ponašaju i da im je potrebno, kao imbecilima, ponoviti da se ne ponašaju kao rasističke životinje.

Ali, Rusi nisu završili s Kenijcima. Ministarstvo poručuje pravoslavim turistima: “Ako srednjim prstom bodete Kenijca u grudi tokom razgovora, moguće je da očekujete da to izazove agresivan odgovor”. Gde nestade ona bezbedna daljina od 50-60 centimetara za svakog Rusa u belom svetu?  

Španija: Ne dirajte seksualne manjine

Budući da, po ispitivanjima javnog mnjenja, dve trećine stanovništva u Rusiji ima negativan stav prema netradicionalnoj seksualnoj orijentaciji, što znači da ne podnosi LBGTIQ populaciju - Ministarstvo spoljnih poslova upozorava građane Rusije da u Španiji, na primer, javno izražavanje negativnog odnosa prema pripadnicima seksualnih manjina „neće naići na razumevanje okoline, te to treba izbegavati“.

Kanada: Ne pričajte masne gay-viceve

Budući da su Kanadi homoseksualni brakovi odavno legalizovani, zbog čega je tamo „primetna ozbiljna ’opterećenost’ polnom ravnopravnošću“, Ministarstvo za savete Rusima piše da Kanada “nije najbolje mesto za prepričavanje ’masnih muških’ viceva i šala na račun ’netradicionalne orijentacije’“. U velikim kanadskim gradovima „gde kompaktno žive predstavnici seksualnih manjina“ ,kao što su Vankuver, Toronto i Montreal, „postoji rizik od novčane kazne ili čak odlazak pred sud zbog ‘prekršaja mržnje’, koji se podvode pod termin ‘hate crimes’…”  piše u brošuri.

Za ruske heteroseksualne turiste, sledi uputstvo: “Najbolje je uzdržavati se od pokazivanja emocija tokom susreta s pripadnicima drugog pola, kako biste izbegli optužbe za pokušaj seksualnog uznemiravanja (po univerzitetskim kampusima, institucija ‘policija za javni moral’ je vrlo rasprostranjena)”. Dakle: nema hvatanja za sise, držanje za spolovilo, palacanje jezika ili već nešto iz bogatog repertoara pijanih Rusa po beogradskim kafanama.

Postoji i politički savet Rusima koji se zateknu u Kanadi: “Vrlo je važno da shvatite da ono što Kanađane i Amerikance razlikuje jesu kanadski ‘identitet i otklon’ od amerikanizma. Mada je stranicima ponekad teško da odrede ko je Kanađanin, a ko Amerikanac – građanin Kanade shvatiće kao uvredu ako njegovu državu poredite sa SAD”.

Francuska: Zabranjeno seksističko ponašanje

Rusima naviklim da nasrću na žene, biće teško u Francuskoj, o čemu ih obaveštava Ministarstvo: “Neophodno je izbeći bilo koje ponašanje prema ženama koje bi se moglo smatrati seksizmom. Takođe, ne treba reagovati pred pripadnikom LBGT populacije, ne obraćati mu se agresivnim rečima ili gestovima”.

Prilikom posete Francuskoj, Rusima se preporučuje i da se ne obraćaju kelnerima rečju „garson“. Bolje je da koriste reči  “monsieur “ i „madam“. Onima koji ne govore francuski svesrdno se preporučuje da traže jelovnik na ruskom ili engleskom jeziku, jer „pokušaji izgovaranja jela na francuskom bez poznavanja pravila čitanja mogu izazvati konfliktne situacije“.

Ne preporučuje se nepoštovanje francuskog jezika tako što ćete im “nešto objašnjavati na ruskom, a potom se ljutiti što vas ne razumeju”.

Izrael: Pazite šta pričate

Rusima se savetuju da u konverzaciji izbegavaju jevrejske kolokvijalizme (“putz”, “schmuck”) i da se ni po koju cenu ne obraćaju Jevrejinu rečju “zhid” (još uvredljivije od “ješa”). Sledi još jedno uputstvo: “Posetioci moraju da imaju na umu izuizetnu izraelsku osetljivost na bilo koju kritiku države Izrael, baš kao i kritiku bilo kog segmenta života u toj zemlji”.

Danska: Biti posebno oprezan

Sudeći po savetima ruskih diplomata, sa Dancima treba biti posebno oprezan, održavati distancu prilikom razgovora, izbegavati pitanja vezana za “visinu plate, posao, seksualnu orijentaciju, versku i etničku pripadnost”. Najbolje je uopšte ih ne pitati ništa vezano za lični život, savetuje Ministarstvo. Ili ih uopšte ništa ne pitati!

Norveška: Ne udarati njihovu decu po glavi

Ruskim turistima koji odu u Norvešku daje se samo jedna preporuka: da obrate posebnu pažnju na zabranu svih oblika nasilja nad decom, „uključujući  šamaranje dlanom i podizanje tona“. Možda je razlog u tome što centralna televizija u Rusiji često pominje Norvešku u vezi sa delovanjem sistema maloletničkog prava u toj zemlji. U Rusiji ni predstavnici vlasti ni predstavnici Crkve ne tretiraju šamaranje deteta kao nasilje.

Tajland: Ne maziti muškarce po glavi

Rusi su upozoreni da ni slučajno ne smeju maziti Tajlanđanina po glavi, niti vikati na njega, jer će „on prestati da čini bilo šta za vas, čak i ono što mu je neposredna dužnost“. Zašto bi Rus uopšte mazio Tajlanđanina, a potom urlao na njega -  Ministarstvo nije objasnilo. WTF?

Oceni 5