Napadnuta trans* žena u Beogradu
Ccbb 03 S

Photo: thequeerfrontier

Ne vozimo transvestite, pedere i krvave

Leona (J. G.)Kako se navodi u saopštenju udruženja Egal, u Beogradu je, u subotu 30. aprila, na uglu Uskočke i Ulice Cara Lazara napadnuta trans* žena Leona (J. G.).

Ona je tog jutra izašla iz obližnjeg ugostiteljskog objekta, a na putu ka kući presrela su je dva mladića od oko 25 godina i obratila joj se rečima: "Sad ću da jebem trandži majku! Gde si bila pičko? Gde si pošla?"

Ubrzo su počeli da je guraju i udaraju pesnicama, šutiraju, a zatim su im se pridružila još trojica napadača. Jedan od njih je skinuo kaiš i počeo da je udara metalnom kopčom po glavi, dok je drugi pretio kako će je izbosti nožem.

"Bila sam na rastojanju od nekih deset metara od  četvorice nasilnika. Uzeli su  nečiji mobilni telefon, a u tom trenutku se pojavila i peta osoba, koja je izašla iz lokala gde su svi zajedno bili, pa im je uzela taj telefon i spustila ga nekih par metara od mene i rekla mi da ga uzmem. Prišla sam da podignem telefon, a u tom trenutku su napadači uzeli betonske kocke i počeli da me gađaju njima", rekla je Leona.

Leona je onda uspela da pobegne do obližnje taksi stanice, dok su je napadači jurili i gađali betonskim kockama. Pokušala je da uđe u jedno od taksi vozila, ali je taksista odmah pokrenuo vozilo i udaljio se od nje. Uspela je da uđe u drugo vozilo, ali joj je vozač rekao da ne želi da joj pomogne.

"Ipak je jedan od vozača odgovorio na moje molbe i krenuo, ali je u ulici Carice Milice zaustavio vozilo i isterao me napolje uz objašnjenje da ne voze ‘transvestite, pedere i krvave’. Nije hteo ni policiju da zove niti da me bilo gde vozi, uprkos svim mojim molbama", nastavila je Leona.

Ubrzo su se taksisti razišli i ostavili Leonu krvavu na ulici. Pozvala je dežurnu službu policije, koja joj je dala broj telefona dežurne službe policije na Savskom Vencu koju nije mogla da dobije. Onda joj je jedan građanin ponudio pomoć, uspeo da pozove taksi i pomogne joj da stigne kući.

Pošto se presvukla otišla je u policijsku stanicu Savski Venac da prijavi napad, gde ju je dežurni policajac pitao: "Šta ti treba da se oblačiš tako?" U Urgentnom centru je konstatovano da ima prelom zgloba desne šake, te posekotine po glavi i telu. Na pitanje da li postoji ikakva šansa da se napadači pronađu u policiji je dobila odgovor da "su praznici, a za vreme praznika se ne radi. I Kenedi je ubijen pa se još uvek ne zna ko je kriv."

"Neprihvatljivo je ponašanje policijskih službenika koji su svojim komentarima dodatno viktimizovali žrtvu napada. Posebno je začuđujuće takvo ponašanje ukoliko svi znamo da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova često ističu kako su obučili stotine svojih radnika za rad sa LGBT zajednicom", piše u saopštenju udruženja Egal.

Oceni 1