XXZ magazin preporučuje
Ozark S

Photo: Netflix

Nedostajaće nam ovaj svet

Serije

Ozark (četvrta sezona, drugi deo, 2022)

Savršena za gledanje odjednom, serija Ozark i u četvrtoj sezoni donosi ludačke avanture familije Byrd, na čelu sa Martyem (Jason Bateman) i Wendy (Laura Linney).

Dok se prva sezona oslanjala na šok kao glavno sredstvo privlačenja publike, a druga donela nekoliko novih, ali beznačajnih likova koji su od sezone napravili ravnu liniju, treća je pronašla zlatnu sredinu i ravnotežu između ludaka i razumnog uzbuđenja.

Četvrta je opet dinamičnija, s bezumnim ubistvima i mnogo krvi. Ginu neki junaci na koje smo navikli, a oni koji su i dalje živi drže se za slamku. Porodica ulazi u nove sukobe s meksičkim kartelom i lokalnim kriminalcima, junaci se smenjuju i umiru, a sve do kulminacije koja je bolna. Nedostajaće nam ovaj svet, posebno sjajna Julia Garner.

Hacks (druga sezona, 2022)

Najbolji smo kad se kidamo od smeha, a najslađe se smejemo stvarima koje su mračne po ivicama, gorke i surove.

Jean Smart je sjajna zvezda od prve sezone, besprekorna i u potencijalno patetičnim momentima. Zahvaljujući njoj, ali i ostalima, dobili smo pravu poslasticu – dramediju iz Las Vegasa. Ono što junaci izgovaraju je inteligentno, oštro, ponekad razbija sve pred sobom, pa zajedno propadamo u patos. Čak je i smrt razlog za smeh, jer nakon smešnog života dolazi urnebesan kraj. Između je priča o starenju, feminizmu, diskriminaciji, strahu, radosti, šou biznisu, svemu što može da vam padne na pamet.

The Perfect Mother - Une mère parfaite (mini-serija, 2021)

Serije koje ne dolaze s engleskog govornog područja trpe nepravedan tretman čak i kad se nađu na Netflixu. Tako je ova dvojezična serija (snimljena na francuskom i nemačkom) brzo pala u zaborav, nikad ne stekavši popularnost kakvu imaju mnogi drugi (i mnogo lošiji) Netflixovi trileri. Dokaz za to je i niska ocena na IMDb-u, premda ona najčešće ništa ne znači, naročito ne onda kada nešto postane toliko popularno da mu i prosečna ocena ide iznad osmice, bez ikakvog pokrića.

The Perfect Mother nije savršena serija, ali je sasvim dobra priča, na granici između trilera i porodične drame. Snimljena je prema istoimenom bestseleru, a radnja se paralelno odvija u Berlinu i Parizu. Naime, srećna porodica Berg (mama, tata i sin) živi naizgled modernu idilu u Berlinu, dok im se ćerka, odnosno sestra Anya, nalazi na studijama u Parizu, rodnom gradu svoje majke. Stvari počinju da se komplikuju gotovo na samom početku, kada do Bergovih stiže vest da je Anya u pritvoru jer je osumnjičena za ubistvo. U izlasku je upoznala momka, otišla u njegov stan, a kasnije ga pronašla u lokvi krvi. To je inicijalna verzija. U međuvremenu će se pojaviti mnoge varijante istog događaja, u koji je, izgleda, umešan i krupni kapital, i ilegalni migrant (ili više njih), i diler droge, a posredno se u čitav vrtlog upliću i tabloidi, porodice svih umešanih, njihovi poznanici i prijatelji.

Iako centralno pitanje jeste ko je počinio ubistvo, važna nit priče tiče se porodičnih konstelacija, naročito odnosa majke i ćerke, ali i uopšte roditelja i dece. Jasno je da je zbog gledanosti, odnosno najpre čitanosti romana, prednost data trileru kao žanru, ali šteta je što su u seriji ti bitni odnosi samo ovlaš predstavljeni i nisu dovoljno dobro iznijansirani. Neki ključni momenti samo su pomenuti, ali ne i jasno pokazani, a upravo je u njima glavni izvor sukoba koji bi mogao napajati sezone i sezone. Ovako smo ostali na jednoj mini-seriji, ali svejedno solidnoj, seriji koja postavlja mnoga pitanja i ima potencijala da otvori razne diskusije. Šteta je što one zapravo nisu pokrenute, no ta se greška uvek može ispraviti.

Greyzone (mini-serija, 2018)

Serija počinje scenom bezuspešnog hvatanja krijumčara u luci u Geteborgu, nakon čega brzo postaje jasno da nije reč o bilo kakvom krijumčarenju, već pokušaju unošenja bombe u Švedsku. Ta scena pokreće više povezanih tokova radnje, od kojih se onaj glavni tiče Viktorije, inženjerke koja se bavi tehnologijom dronova, i Ijada, njenog kolege sa studija koji, uprkos tome što je veći deo života proveo u Danskoj i što je integrisan u dansko društvo, postaje islamski terorista. Viktoriju uzima kao taoca, sa željom da njenu stručnost u upravljanu dronovima iskoristi za teroristički napad na skandinavske zemlje.

I dok se za vreme te talačke situacije smenjuju i londonski i stokholmski sindrom, pokreću se važna univerzalna etička i politička pitanja na koja ova serija pokušava da odgovori. Ona se tiču pre svega stradanja nevinih u ratu, demokratije, prava na izbor, shvatanja i deljenja pravde - koliko je moralno poslati vojsku na drugi kraj sveta da se ratom bori za mir i šta uraditi kada oni koji trpe razaranja i od detinjstva žive u nestabilnim i ratom zahvaćenim područjima odluče da se osvete i dele pravdu na svoj način. To je ta siva zona u kojoj Viktorija i Ijad pokušavaju da razumeju sebe, jedno drugo, svoje okruženje, svoje nasleđe i sve ono što su dotad znali i naučili. Preispitujemo se i mi s njima, osećajući se istovremeno i kao talac i kao otmičar.

Više čitajte ovde.

Film

Crimes of the Future (2022)

Ne zovu ga bez razloga „krvavim baronom“ – David Cronenberg takozvani „body horor“ neguje već decenijama, još pre filma The Fly.

Crimes of the Future nas spušta niz spiralu poremećenosti, u čemu nam pomaže i odlična hemija između glavnog glumačkog para. ViggoMortensen i Léa Seydoux su savršen spoj, a svet koji ih okružuje je proizvod neiscrpne mašte, zahvaljujući čemu je sve promišljeno do najsitnijih detalja. Čudno je u ovom slučaju dobro, iako uznemirava sve one koji su navikli na svet s jasnim pravilima. Te granice su ipak očigledne samo prividno, pa nas novom, postapokaliptičnom svetu privlači i to što ludilo liči na mnoga koja smo sreli po zamračenim ćoškovima života.

Luzzu (2021)

Film Luzzu nas ostavlja usred jedne takve priče. Upoznaje nas sa sudbinama ribara koji su došli do kraja. Oni koji su nekad živeli od onoga što ulove, sada preživljavaju. Ribe je sve manje, a s njom nestaje i empatija. Onaj koji danas propadne sam snosi krivicu – ni ribarima se više ne priznaje loša sreća.

Luzzu je brodić, barka koja se na Malti prenosi s kolena na koleno. Otac ribolovac rađa sina koji se i sam oseća na krljušt. Porodična tradicija je svetinja u svim ćoškovima sveta, posebno ako se od nje živi. Kad se običaji dedova sudare s novim zakonima, nastaje drama koju reditelj Alex Camilleri vešto oblikuje.

Više čitajte ovde.

L'animale (2018)

Glavna junakinja Mati kroz film prolazi na biciklu, dok zajedno s drugarima maltretira devojke iz kraja. Iza agresije se uvek krije neka slabost, nešto zbog čega se onaj koji je demonstrira oseća bespomoćno. To važi i za ove junake, te za svet koji joj ne da mira. Kad se Sebastian zaljubi u Mati, pa ljubav pretvori u želju za posedovanjem, ona utehu traži na „neprijateljskoj“ strani.

Knjige

Danilo Kiš „Mansarda“

Mansarda je prvi Kišov roman, ali izuzetno važan za njegovu poetiku i, uopšte, teme i način stvaralaštva koji će ga u budućnosti opsedati. Već sama žanrovska odrednica („satirična poema“) ukazuje na značaj lirike za Kiša, kao i na važnost savršenstva forme. U Mansardi se nalaze nagoveštaji Porodičnog cirkusa, odnosno zbirke priča Rani jadi i romana Bašta, pepeo i Peščanik, njegovih remek-dela.

Andrija Matić „Pomračenje u pet slika“

„Smeh se brzo utišao. Znajući da nema mnogo vremena, da jedna kolona već čeka na vrhu livade i da će uskoro doći nova, a nakon nje još ko zna koliko drugih, budući da je streljanje, barem što se tiče njegove grupe, bilo tek na početku, narednik je otišao do vojnikâ sa puškomitraljezima i, visoko podigavši desnu ruku, sa pištaljkom između usana, dao im je znak da se pripreme. Ovi su legli iza oružja, nanišanili, zatim se začula narednikova pištaljka, pa nekoliko dugih, dobro sinhronizovanih rafala, koji su pokosili ljude u podnožju. Vojnici koji su doveli i postrojili građane, a koji su do tada, gledano s vrha, stajali sa leve strane, prišli su njihovim telima i pobrinuli se, pucajući iz pištolja, da niko ne ostane živ“ (odlomak)

Muzika

Beyonce – Break My Soul

Beyonce se konačno vraća na scenu studijskim albumom Renaissance koji izlazi krajem jula, a najavljuje ga himnični singl Break My Soul. Čini se da se i house muzika vraća na velika vrata, što nas posebno ne ushićuje, ali kako Beyonce svaki žanr učini svojim, Break My Soul zvuči upravo tako – kao njena pesma od prvog do poslednjeg takta, a ne puko eksperimentisanje žanrovima. Ionako svaki trend napravi (makar jedan) pun krug, a rane dvehiljadite upravo sada žive svoju renesansu.

Taylor Swift – Carolina

Swift ostaje na talasu svojih umetnički najjačih albuma – Folklore i Evermore - te za film Where The Crawdads Sing zajedno sa Aaronom Dessnerom, sada već stalnim saradnikom, snima soundtrack naslova Carolina. Pesma u potpunosti prenosi atmosferu knjige, a nadamo se i filma, koja u sebi sabira nevinost detinjstva i mladosti i nametnutu potrebu da se, u želji za opstankom, što pre odraste.

Nostalgija

Love Affair (1939)

Stari filmovi su kao neka laž u koju lako poverujemo, posebno preko leta. Irene Dunne i Charles Boyer se zaljube jedno u drugo nasred okeana i ništa nije slađe od toga.

Kratki film

Plaisir d'amour en Iran – The Pleasure of Love in Iran (1976)

Iranski grad Isfahan je poput bajke, pa nije ni čudo što njegova arhitektura liči na ljubav. Divna Agnès Varda!

Horor

The Thing (1982)

Proticanje vremena je teška drama, pa je skoro neverovatno da je film The Thing napunio 40 godina. Omiljeni horor mnogih generacija odlično radi i danas, bolje od rimejka.

Video igre

Besplatno: Game Of Thrones i popravke automobila

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a sada su to čak dva nasova: A Game Of Thrones: The Board Game Digital Edition i Car Mechanic Simulator 2018. Zainteresovani će moći da ih preuzmu besplatno sve do 30. juna, kada nas očekuje neki novi naslov.

A Game Of Thrones: The Board Game Digital Edition je digitalna adaptacija najprodavanije analogne društvene igre, a cilj je da se do kraja zavlada Westerosom. Do cilja se stiže kombinacijom strateškog planiranja, diplomatije i vojne sile. Igra je bazirana na romanu A Song of Ice and FireGeorgea R.R. Martina, a može da je igra do šest igrača istovremeno. Odlična za one koji s nestrpljenjem čekaju seriju House of the Dragon.

Car Mechanic Simulator 2018 je iz potpuno druge oblasti, a igračima omogućava da popravljaju, farbaju i testiraju različite modele automobila. U pitanju je realistična simulacija, između ostalog i zbog toga što se vodilo računa o detaljima.

I A Game Of Thrones: The Board Game Digital Editioni Car Mechanic Simulator 2018 imaju odlične ocene. Epic garantuje zabavu, pa ih valjda zato i nudi besplatno – inače obe koštaju oko 19 evra.

*Kontrapreporuke

Father of Flies (2021)

Dosadan kao muva.

 

Oceni 5