XXZ movie: Beogradska tvrđava
Aaap 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Neka se pripremi Kalemegdan!

Strateški povoljan položaj grebena smeštenog na ušću Save u Dunav, koji dominira okolinom i pruža uslove za kontrolu nad ravnicom prema severu i zapadu, iskorišćen je za nastanjivanje još od praistorijskih vremena, a sudeći po arheološkim nalazima na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave prvo naselje osnovano je još tokom neolita.

Tako život na uzvišenju iznad ušća Save u Dunav traje više od dva milenijuma, a punih šest vekova proteklo je od vremena kada je Beograd, prvi put u svojoj istoriji, postao glavni grad. Jezgro oko kojeg se do danas oformilo ono što smatramo Beogradom predstavljaju Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park. Oni čine jedinstvenu prostornu celinu na kojoj su jasno vidljivi ostaci Tvrđave, podeljene na Gornji i Donji grad, sa dva jasna stilska obeležja – elementi srednjovekovne arhitekture prožimaju se s dominantnim baroknim rešenjima karakterističnim za XVIII vek. Kalemegdanski park, Veliki i Mali, nastao na prostoru nekadašnjeg gradskog polja, mesto je na kojem se prirodni elementi prožimaju sa urbanim strukturama. Zajedno, Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park, predstavljaju spomenik kulture od izuzetnog značaja, mesto održavanja mnogobrojnih sportskih, kulturnih i umetničkih manifestacija, mesto zabave i razonode za sve generacije Beograđana, te onih koji u grad dođu bilo kojim povodom.

Običan letnji sumrak na Kalemegdanu najbolje ilustruje snimak koji je nastao zahvaljujući stranici My Own Private Travel Experience – MOPTE i našoj fotografkinji i snimateljki Mariji Đoković.

 

Oceni 5