XXZ magazin preporučuje
The Capture TV

Photo: IMDB

Neko nas stalno gleda

Film

The Conductor (2019)

Reč je o biografskom filmu o ženi o čijem životu i radu ne znamo gotovo ništa. Antonia Brico bila je jedna od prvih dirigentkinja koja je dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka prešla trnovit put od zaljubljenice u muziku koja sanja o dirigentskom pozivu do ostvarene drigentkinje. Tome da joj san o dirigovanju ostane upravo san i nikad se ne obistini doprineli su gotovo svi, počev od roditelja koji su je usvojili, preko profesora muzike do kolega i saradnika, te okoline uopšte, nenaklonjene ženama u bilo kom poslu i bilo kojoj ulozi izvan majčinsko-domaćičke.

Antonia Brico nije odustajala uprkos svima i uprkos svemu, a njena pobeda na kraju, odnosno ostvaranje želja i težnji samo na trenutak deluje trijumfalno. Autori filma brzo će nas trgnuti činjenicom da i pored sveg truda, talenta i uspeha Brico nikad zaista nije primljena u dirigentsko „društvo“, niti ušla u sam njegov vrh. Ni ona, niti bilo koja druga dirigentkinja. Kao i uvek, poražavajuće je kada shvatimo da se za period od stotinak godina ipak malo toga promenilo i da je pitanje koliko još ima zanimanja poput dirigentskog, u kojem je prisustvo žena izuzetak ravan udaru komete.

Najveća greška koju su autori ovog filma mogli da naprave jeste da tok priče navedu ka melodrami i naprave tugaljiv ljubavni zaplet, što se upravo i desilo. Srećom, realni život Antnie Brico nije im za to dao mnogo materijala, pa je ljubavni slučaj ostao tek podzaplet. Svakako, moglo je i trebalo bez njega.

I Am Jonas (2018)

Reditelj Christophe Charrier donosi nam dva momenta iz života glavnog junaka, a između je prošlo 18 godina. Priča počinje 1995. godine, u vreme kada je Jonas bio tinejdžer i tek počinjao da razume zašto se razlikuje od vršnjaka, a završava se skoro dve decenije kasnije, kao objašnjenje za život koji nije dostigao vrhunac.

Iako je u pitanju televizijski film, koji na momente izgleda kao prolog za neku veću priču, film nam donosi sveže emocije, i još svežijeg Félixa Maritauda, koji je 2018. godine postao ozbiljna glumačka pojava u francuskoj kinematografiji, a i šire. Jonas, mladi bolničar, autodestruktivni gej muškarac, konačno se suočava sa traumom iz prošlosti, a situacije su ispletene tako vešto da pažnja ne popušta sve do kraja filma.

Sauvage (2018)

Ovo je definitivno nedelja za jednog glumca, pa Félixa Maritauda gledamo i u filmu Sauvage. Ovoga puta igra Lea, mladog seksualnog radnika koji radi iz nužde, bar se na početku tako čini. Muškarci dolaze i odlaze, a on ostaje na istom mestu, te žudi za ljubavlju i kolegom koji je, kako sam tvrdi, heteroseksualan, te muškarce „voli“ isključivo za novac.

Reditelj Camille Vidal-Naquet vešto plete priču, a Maritaud je još veštije dovodi do kraja. U potanju je jedan od važnijih kvir filmova poslednjih godina, ali i odgovor na pitanje – Šta radimo kada nemamo kud?

Too Late to Die Young - Tarde para morir joven (2018)

Čile u leto 1990. godine. Pinoče silazi sa vlasti, a nacija se navikava na novu situaciju.

Adolescenti Sofía, Lucas iClara žive u ruralnoj komuni, te pokušavaju da razreše sopstvene dileme, nadiruće želje i komplikovane odnose, te da ostanu u harmoniji, i to sve u Novogodišnjoj noći kada je sve ionako drugačije, a emocije još slobodnije i življe nego u obična vremena.

Serije

The Capture (2019)

Dovoljno je reći da se radi o BBC-jevoj špijunskoj seriji i da se odmah bacimo na gledanje. Dodamo li tome da su u centru dešavanja nadzorne kamere (kojima je gotovo čitav London pokriven) i mogućnost manipulacije njima i snimcima, šest sati kvalitetnog programa odmah može da počne. Uzmemo li u obzir da će ova serija, i to baš u ovo vreme, probuditi ili pak osnažiti paranoika u nama, „Neko nas posmatra“ i „Somebody's Watchin' Me“ mogu da krenu da sviraju u isto vreme!

Ako nam je za utehu, i nad nadiračem ima nadzirač i to je sve što možemo da kažemo o ovoj seriji, a da ne upropastimo ugođaj onima koji još nisu gledali.

Castlevania (3. sezona, 2020)

Jaka treća sezona gledaoce vodi kroz nove uzbudljive događaje, i kroz sjajnu animaciju koja upotpunjuje i zaokružuje priču.

Drakula se u prvoj sezoni svetio narodu Wallachie, da bi se u drugoj sukobio sa Trevorom, Syphiom iAlucardom, koji su pokušali da zarobe njegov lebdeći zamak, dok treća sezona donosi ono što je bilo nakon Drakuline smrti. U njegovo ime okupljen je kult koji pokušava da pronađe put do pakla, a animirani junaci plene lepotom, ali i karakterima koji funkcionišu više nego dobro, a zahvaljujući odlično napisanom scenariju.

Knjige

Radjard Kipling, „Čovek koji je hteo da bude kralj i druge priče“

Iako najpoznatiji po romanu Knjiga o džungli, Kipling se vrlo dobro predstavlja i kroz kratke priče. Ovde nam nudi tradicionalne priče o duhovima, ali i realistične noćne more, sve u svemu situacije koje nije lako objasniti. Najbolja među njima je upravo Čovek koji nije hteo da bude kralj, a po njoj je 1975. godine snimljen i istoimeni film koji je režirao John Huston.

Virdžinija Vulf „Sopstvena soba“

„Sopstvena soba“ je jedna od onih knjiga za koje svi tvrdimo da smo pročitali, iako to često nije slučaj. Ovaj esej Virdžinije Vulf, najpre iznet usmeno u okviru njenih predavanja, postao je koliko feministički manifest toliko i književni. Virdžinija Vulf zastupa jasnu tezu – da bi se žena bavila književnošću, potrebno je da ima sopstvenu sobu i određenu količinu novca kao garant samostalnosti, slobode u svakom smislu, pa i slobodnog vremena.

Svakako, ta teza je promišljana, razrešena i razjašnjena iz više uglova, a kako to uvek biva sa dobrim tekstom, on korespondira sa današnjicom, ali i ostavlja prostor i današnjem čitaocu da polemiše s njim, razrađuje ga dalje i priđe mu iz nekih uglova koji su možda inicijalno zanemareni.

Pesma

Alison Moyet „Love Resurrection“

Kako je Isus vaskrsao po svim kalendarima, vreme je da se prisetimo i hita iz osamdesetih „Love Resurrection“. Alison Moyet je sve lepo objasnila.

Nostalgija

Awaara (1951)

Reditelj Raj Kapoor napravio je priču koja lamentira nad time kako se postaje kriminalac. Splet različitih likova, kroz preteranost i naivnost nekih prošlih vremena, nudi film koji je vrlo lako mogao da bude komedija situacije, ali je zapravo tragedija, splet nesrećnih okolnosti, a možda i lekcija o tome kako funkcionišu predrasude.

The Walking Dead (2010 -)

Neobično je da neka serija koja još uvek traje budi nostalgična osećanja. To se ipak dešava, a posebno ako program pratite dobar deo svog života.

The Walking Dead je počela da se emituje daleke 2010, pa se zaboravilo na sve one koji su u međuvremenu stradali. Iako gledanje onoga što se već pogledalo može da deluje kao u gubljenje vremena, u ovom slučaju to ipak nije, bar za one koji seriju prate, te se radi o zanimljivom horor, ali i emotivnom putovanju, povratku na izvor i prvu sezonu- u vreme kada su junaci tek učili kako se koristi oružje.

Video igre

“Seinfeld” kao video igra

Serija Seinfeld je vrhunac popularnosti zabeležila u isto vreme kada su na vrhu bile i „point-and-click“ igre, ali se u to vreme nije pojavila i kao sadržaj za igranje. Ta nepravda bi uskoro mogla da se promeni, budući da čak dva developera rade na novoj video igri.

U pitanju su developeri JacobJanerka – developer igre Paradigm, i Ivan Dixon. Prvi godinama deli GIF-ove koji prikazuju hipotetičku Seinfeld igru u pixel-art maniru. Oni na svom web-sajtu pišu da su svesni toga da je u pitanju TV serija koja je bila popularna pre više od 20 godina, ali da uprkos tome žele da razviju ovu video igru koju opisuju i kao „igru ni o čemu“.

Nedavno se pojavio i video koji zainteresovanima, te potencijalnim investitorima, približava ovu ideju, a zaplet koji je ponuđen zapravo je omaž epizodi ‘The Phone Message‘  – onoj u kojoj George pokušava da obriše poruku koju je ostavio svojoj partnerki, a pre nego što je ova čuje. Tu je i web-sajt koji su napravili kako bi promovisali zamisao, pa se čini da je ideja uhvatila zalet.

*Kontrapreporuke

Mark of the Devil (2020)

Možda je Mark of the Devil znak đavola, ali nikao nije znak da bi trebalo da trošite vreme na ovaj film. Slobodno propustite, pa makar vas zaposeo demon. 

 

Oceni 5