Haludovo, nepretenciozni nekrolog
Hallu 06 S

U pozadini Rajske plaže, iz tamne se crnogorice pomaljaju fragilne konture hotela, oživljene igrom vertikala gotički ogoljene armiranobetonske konstrukcije i stiliziranih rebrenica (lokalno ‘škura’)

Photo: Zdenko Balog

Rajska plaža, rajska obala, rajska cesta…

Vrijeme procvata: Ribarsko selo, pionirsko djelo apartmanskog turizma…

Haludovo, hotelsko turistički kompleks u Malinskoj na Krku, perjanica hrvatskog i jugoslavenskog jadranskog turizma negdje u zadnjoj četvrtini prošlog stoljeća. Uzorno građeno hotelsko naselje nove generacije, krasno arhitektonsko rješenje decentno uklopljeno u tamnozeleni borik. Niti s mora niti s kopna ne kvari vizure bahatim kubičnim volumenima kakvi su se podizali u prvim godinama socijalističke izgradnje turističkih smještajnih kapaciteta za žustre samoupravljače pedesetih i šezdesetih.

Dok se turizam tek rađao, dok nije bila razvijena ekološka svijest, hoteli su se bahato kubicirali na samoj obali Jadrana, nametljivi, vidljivi iz Italije u svoj svojoj rugobi, jednolični, bezlični. Ali, u Malinskoj, u pozadini Rajske plaže, iz tamne se crnogorice pomaljaju fragilne konture hotela, oživljene igrom vertikala gotički ogoljene armiranobetonske konstrukcije i stiliziranih rebrenica (lokalno ‘škura’).

Prostrana mramorom urešena predvorja, kao da su nadahnuta palačama drevnih orijentalnih satrapa ili faraona…

Haludovo je naselje sasvim drugog tipa: razvedeni volumeni oživljeni rebrenicama koje unose stih lokalnog, nigdje ne rastu u visinu, nigdje nisu krupni i voluminozni. Raspadaju se u manje volumene, koji poput lokalnih kamenjara proviruju iz borika, grleći popratne sadržaje, hotelski bazen, teniske terene, šank na plaži… I sama plaža, wrightovski organski, ponavljajući mjehurastu formu bazena, stapa se s modrim valićima Jadrana. To je Haludovo, nova riječ i novo lice socijalističkog turizma za radničku i rukovodilačku klasu.

Okrenuto prema budućnosti, ne zadržava se samo na hotelskim pansionskim kapacitetima: podno hotela, u zelenoj uvalici ovog rajskog ambijenta, gradi se avangardno apartmansko ‘Ribarsko selo’. Oponaša lokalne oblike, koristi plitke kose krovove s kupama, u prizemljima otvaraju se zasjenjene volte, a kroviće oživljavaju slikoviti dimnjaci. Doista nije čudno da ovdje pršte ‘rajski’ atributi: rajska plaža, rajska obala, rajska cesta…

Haludovo se gradi 70ih, u vrijeme procvata Otoka. Haludovo je otvoreno 1971., a nedugo prije toga izgrađen je i otvoren aerodrom na otoku Krku, na kojem se za koji godinu srondao neki Tupoljev. Nekoliko godina kasnije armiranobetonski lukovi Titovog mosta premašit će raspon sidnejskog mosta, te zakratko postati najširi luk ove vrste na svijetu, gradi se tankerska luka u Omišlju, diljem otoka asfaltiraju se i proširuju prometnice. Izgradnja mosta udvostručit će priliv gostiju na otok, od kojih će nemali broj pohrliti i u brand-new hotelski kompleks Haludovo.

Ubavo ruralno naselje Malinska doživjelo je pravi boom i u kratko se vrijeme transformiralo u mondeno ljetovalište…

Haludovo nije bilo ono koje je Malinskoj priskrbilo atribut ‘bisera kvarnerskih otoka’, taj je nadimak znatno stariji. Ali je svakako doprinijelo sjaju toga bisera. U toku deset godina od otvaranja Haludova udvostručio se broj žitelja Malinske. Kudikamo više od toga umnožio se broj gostiju u Malinskoj. Ovdje djeluje kockarnica, održavaju se mondeni partyji sa Penthouse zečicama, ranije nezamislivi u nekoji socijalističkoj tvrđavi. Haludovo možda nije samo pokrenulo ‘vjetar promjene’ ali ga svakako prepoznajemo kao jednu od paradigmi promjena. Haludovo privlači goste različitih profila i postavlja nova mjerila razvoju istočnojadranskog turizma. Bio je to procvat jadranskog turizma zadnje četvrtine 20. stoljeća, uz ugodna iščekivanja još većih radnih pobjeda s dolaskom novog stoljeća… Međutim, sve je propalo i ostalo napušteno. Ali, sjećanja ostaju!

* Sa dozvolom autora, tekst i fotografije prenosimo s njegovog bloga

Oceni 5