Mala zemlja za veliku homofobiju
Aadone38

Photo: thequeerfrontier

Nema ljubljenja, samo plesanje!

Nakon nedavnog vala uličnog homofobnog nasilja u Zagrebu i Rijeci, Zagreb Pride primio je nove dojave o nasilju i zlostavljanju LGBTIQ+ osoba, ovaj put turista i turistkinja, kako na obali, tako i u glavnom gradu.

Prema dojavi samih žrtava, skupina kvir prijatelja porijeklom iz više stranih zemalja, koji su za svoj godišnji odmor odabrali Korčulu, prošlog je vikenda izbačena s festivala Lost in the Renaissance u incidentu motiviranom homofobijom. Krajem prvoga dana programa festivala, koji se održavao u The Jungle Clubu, nedaleko od grada Korčule, jedan od zaštitara nasilno je razdvojio dvojicu mladića koji su zagrljeni plesali na podiju kluba. Pritom im je naredio: „Nema ljubljenja, samo plesanje!”. Nešto kasnije je na drugu dvojicu mladića drugi zaštitar izlio bocu vode dok su zagrljeni drijemali na klupici ispred kluba, da bi ih na koncu obojica zaštitara istjerala iz prostora zabave, grubo ih požurujući i gurajući.

Ovo homofobno zlostavljanje žrtve su prijavile Zagreb Prideu, ali i organizatorima festivala Lost in the Renaissance, upravi Aminess Hotela koji je partner manifestacije, kao i nadležnima u Gradu Korčuli, s obzirom na to da festival prima potporu iz gradskog proračuna kao kulturna manifestacija i uživa sponzorstvo lokalne turističke zajednice. Koliko je poznato, ni od koga nisu primili ni odgovor, a kamoli ispriku.

Homofobnim izgredima bile su izložene i dvije Španjolke tijekom svog poslovnog i turističkog boravka u Zagrebu i na Sljemenu. Za svog kratkog posjeta krajem lipnja pretrpjele su niz lezbofobnih uvreda i drugih neugodnosti od strane građana i građanki Zagreba, uključujući i ispad biciklista koji je u prolazu pljunuo na njih dok su šetale gradom držeći se za ruke. Napade su prijavile Zagreb Prideu i uredu Turističke zajednice grada Zagreba.

Ovi slučajevi, kao i homofobno nasilje i izgredi kojih ima tijekom cijele godine, zorno dokazuju da homofobija u Hrvatskoj ne jenjava, dapače, napada, izgreda i uvreda je očito sve više. LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj (i svugde) imaju neosporivo pravo slobodno se kretati ulicama, poljubiti se gdje god požele, plesati zagrljeni na ljetnim obalnim festivalima, držati se za ruke u kafićima i restoranima, živjeti živote slobodne od nasilja.

Zagreb Pride još jednom poziva sve žrtve da ovakve i slične napade prijavljuju, pri čemu im možemo pružiti pravnu pomoć i savjetovanje. Pozivaju i Turističku zajednicu i lokalnu upravu i samoupravu da se pridruže u borbi za Hrvatsku bez homofobije i transfobije.

Oceni 5