Pismo “Politici”: Popis je završen
Jugoslavija

Photo: investitor.me

Nema nam opstanka van Jugoslavije

Dragi druže uredniče,

Kao i u sve druge, širom naše zemlje (Jugoslavije), i u naš stan došao je popisivač, jedna simpatična i inteligentna studentkinja iz Vranja. Niti imam potrebne spreme da o Popisu kao takvom pišem analitičko-sociološku raspravu, niti nameravam da o ovom popisu pišem neke svoje subjektivno-impresionističke utiske. Hteo bih samo, posredstvom vašeg lista, omogući li mi vaša predsuretljivost da se njim poslužim, povodom ovog popisa, da postavim, kao običan građanin ove zemlje (Jugoslavije), dva priprosta pitanja, ne očekujući, uostalom, ni na jedno odgovor.

Prvo je pitanje upućeno drugu Krsti Crvenkovskom, koji je apodiktički tvrdio, ima već skoro godinu dana (v. VUS, BR 944 god. IX, od 3. lipnja 1970): „Iskazivanje jugoslavenstva kao nacionalne pripadnosti prilikom popisa stanovništva značilo bi snažan pritisak na sve ostale da napuste svoju nacionalnu oprijedeljenost”. Ovo moje prvo pitanje je dvostruko, ali ipak jednostavno. 1) Kako jedno iskazivanje „prilikom popisa stanovništva” može značiti „snažan pritisak” na sve one ostale koji svoju nacionalnu opredeljenost iskazuju povodom tog istog popisa stanovništva, dakle istovremeno, pa prema tome bez mogućnosti poznavanja onoga što bi na njih moglo ili ne bi moglo vršiti ma kakav pritisak, bio on snažan ili ne? I 2) Po čemu bi uopšte moglo, ma bilo i ranije iskazano, predstavljati neki pritisak na koga god bilo, jedno opredeljenje za jugoslovenstvo, kakvo je u ovom konkretnom slučaju, na primer moje? Može li drug Crvenkovski, poznajući me, smatrati da i u ovome što ovde iznosim može da bude ikakvog pokušaja, ikakve promisli da osporim ma kome bilo njegovo pravo, da uskratim ma kome bilo onu slobodu koju i za sebe zahtevam, pravo i slobodu nesmetanog nacionalnog opredeljenja svakog, bez biološkog obzira ili sa takvim, genetičko-porodičnim i geo-političkim obzirom na njegovo poreklo.

Moje drugo pitanje upućeno je ne znam kome i glasi: Po kakvoj političkoj dijalektici, po kojoj leksičkoj, terminološkoj, to jest lingvističkoj, naime semantičkoj, upravo semiološkoj logici moje izjašnjavanje za jugoslovenstvo, dakle za pripadništvo jugoslovenskoj zajednici, jugoslovenskom narodu, može i sme da bude klasirano u kategoriju, odnosno bačeno u koš neopredeljenih, kad je ono baš, po definiciji, nepobitno izraz jednog OPREDELJENJA? To opredeljenje izraženo je i razloženo, izričito diferencirano od velikosrpskog centralizma aleksandrovske Jugoslavije, mnogo puta u svemu onome što sam ja o toj problematici napisao, od svoga odgovora na anketu o rešenju hrvatskog pitanja (zbog koga je, 1939, bio zabranjen časopis Pečat u kome je taj odgovor bio štampan), preko svojih Zapisa na marginama rata 1939–1945, objavljenih u knjizi Hacer tiempo, pa do članaka sakupljenih u knjizi Politička književnost (1958), čiji je podnaslov ZA OVU JUGOSLAVIJU.

Kad ne bismo živeli baš u ovom trenutku, na ovoj Planeti, kakva je danas, u ovom blokovskom, nasilničkom, militarizovanom, rasističkom, nacionalističkom, neofašističkom svetu u kome nema opstanka, nama, narodima Jugoslavije, van Jugoslavije, van jugoslovenstva – i nikakva nas republička državnost neće i ne može spasti – ja bih se možda internacionalistički dosledno, proglasio „građaninom sveta“, to jest Utopije. Ovako Jugoslavija mi izgleda, i još dugo će to biti, jedina naša, minimalna i maksimalna u isti mah, neizbežna i neizbežno relativna stvarnost.

*(Politika, utorak, 27. april 1971), prenosimo sa sajta Edicija Jugoslavija

Oceni 5