Da, i to je homofobija
Ajjga 12 S

Photo: tumblr.com

Nemam ja ništa protiv vas, ali…

Osobama koje veruju da je njihova homofobija bolja od svih drugih homofobija bi pre svega trebalo objasniti da jesu homofobi i da zapravo „imaju nešto protiv“ LGBTIQ+ osoba, jer da nemaju „ali“ bi ostalo negde po strani. Ovako posle tog „ali“ dolaze ostaci koji objašnjavaju zašto je govornik/govornica prepun/a predrasuda i ništa drugo osim toga, jer to „ali“ obesmišljava sve što je izgovoreno pre.

„…ali neka rade to u svoja četiri zida“. Ovo je jedan od najčešćih primera, jer građanima obično nije jasno da seksualni identitet ne živi samo u spavaćoj sobi, već svuda oko nas, te se, kada je većina u pitanju, vidi na svakom koraku. Dakle, seksualni identitet nije samo seks, već mnogo više, a saterivanje bilo koga u četiri zida je prosto svođenje na seksualni čin, ali i uskraćivanje prava na dostojanstven život.

Mrzitelji se ponašaju kao da se kvir osobe autuju da bi mogle da upražnjavaju seks izvan ta četiri zida. Nije potrebno da se objašnjava koliko je to besmisleno, budući da je odnos s voljenom osobom čitav niz običnih stvari – i držanje za ruke na ulici, porodični ručak, život bez pretvaranja – sve ono što se za većinsko stanovništvo podrazumeva.

„ali nemoj meni to da nameću“. Izgleda da je mnogima još uvek potrebno podsećanje da to što neko želi da živi slobodno ne znači da svojoj okolini nameće bilo šta, osim možda želju za poštovanjem. Reprezentacija LGBTIQ+ identiteta nikako ne utiče na život većine, jer je jedino što bi trebalo da promene način na koji se obraćaju onima koji su drugačiji, a to nije teško.

„ali što prave od toga toliko veliku stvar“. Zato što jeste velika stvar. Iako homofobi tvrde da bi sve bilo u redu da kvir osobe žive mirno i „bez nametanja“, ni to nije tačno. A i da jeste – nikome nije mesto u četiri zida. Borba protiv nasilja i diskriminacije jeste velika stvar, a to znaju samo oni koji su bar jednom morali da se bore za sopstvenu, ili slobodu bliskih osoba.

Ovo je tek nekoliko primera koje LGBTIQ+ osobe slušaju već decenijama. Istina je da su ovakve rečenice bolje od fizičkog i psihičkog nasilja, te ignorisanja koje takođe boli, ali se opet radi o diskriminaciji i pokušaju da se drugačiji ućutkaju i nateraju da žive tuđim životom. Osoba koja ne odustane od „ali“ je osoba koja misli da kvir građani ne bi trebalo da imaju jednak kvalitet života kao ostatak društva. Jasno je da taj kvalitete nikada nije isti za sve, ali je isto tako jasno da postoje grupe kojima je unapred oduzet – zajedno s dostojanstvom, a na kraju i željom za životom.

Homofobe bi trebalo ućutkivati na svakom koraku, čak i kad su mekani, jer i „ali“ poručuje isto što i udarac ili psovka – nemaš pravo da postojiš. Vreme je da se to završi, jer svi imamo pravo da budemo vidljivi, slobodni i ponosni.  

Oceni 5