Festival alternative i ljevice Šibenik
Falis 01 S

Photo: www.sibenik.in

Nemoj da FALIŠ

Nakon četiri godine postojanja Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odlučilo mu je znatno smanjiti financijsku potporu, čime je ugroženo održavanje petog FALIŠ-a, čija je središnja tema "100 godina Oktobarske revolucije", a podtema "500 godina reformacije Crkve".

Umanjenu potporu Ministarstva odlučili smo odbiti, jer smatramo da se temelji isključivo na ideološkom protivljenju idejama FALIŠ-a te da za cilj ima postupno rušenje kvalitete programa i minoriziranje do ukinuća Festivala. Jedini način da FALIŠ nastavi postojati je da zamoli donacije prijatelja, istomišljenika i svih koji vjeruju da alternativa predatorskom kapitalizmu postoji te da je bolji svijet ipak moguć, ma koliko mu se protivio establišment podržan krupnim kapitalom.

Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) politički je profiliran i jasno, imenom, ideološki određen Festival, kakvih je malo u jugoistočnoj Europi.

FALIŠ traje od prve srijede do subote, u rujnu, održava se na javnom prostoru gradskog foruma, svi programi su besplatni i potiču komunikaciju s publikom.

FALIŠ je jedini lijevo profilirani događaj koji potencira dijalog suvremene ljevice i religijskih zajednica, točnije crkava u, prije svega, Hrvatskoj, ali i na širem području, kao i dijalog među njihovim predstavnicima.

FALIŠ je mjesto na kojem se pravi jasna razlika između antifašizma i pokreta otpora u bivšoj Jugoslaviji te autoritarnog režima uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata.

Na FALIŠ-u je, prvi put u jugoistočnoj Europi, predavanje održala časna sestra Teresa Forcades.

Na FALIŠ-u je, prvi put u Hrvatskoj, u javnom prostoru održana debata između katoličkog i pravoslavnog svećenika – fra Drage Bojića i oca Nikodima Kosovića.

Na FALIŠ-u je, nekoliko mjeseci prije premijere predstave u Njemačkoj, Tariq Ali govorio o svom čitanju Don Quijotea i Cervantesa, na čemu se temeljio dramski tekst postavljen u Njemačkoj.

Prvo predavanje na otvorenom prostoru FALIŠ-a održao je filozof Boris Buden, i to na temu „Govorite li europski?“.

Jedino predstavljanje knjige „Postkapitalizam: vodič za našu budućnost“ u bivšoj Jugoslaviji i predavanje o toj temi Paul Mason održao je na FALIŠ-u.

Na FALIŠ-u je o slučaju Juliana Assangea i nadzoru interneta prvi put u Hrvatskoj govorila članica odvjetničkog tima WikiLeaksa Renata Avila.

FALIŠ je pokazao jedinstvenu kolekciju slika i crteža beatnika (Ginsberg, Ferlinghetti, Burroughs, Bukovski…) te se time nastavio na njihovu aktivističku, antimilitantnu, slobodarsku, seksualno emancipatornu i idejnim razmjenama sklonu orijentaciju.

Minimalan broj posjetitelja pojedinih programa FALIŠ-a je oko 300 ljudi, što je oko 1 % stanovnika Šibenika, a neke programe prati publika iz Splita, Zadra, Knina, Zagreba, ali i BiH, Srbije, Slovenije...

FALIŠ je događaj o kojem su izvještavali svi relevantni mediji na prostoru bivše Jugoslavije pa je tako gostovanje Terese Forcades, časne sestre ljevičarke iz Katalonije, popratilo više od 30 portala i novina, a intervju s njom emitiran je u prime-timeu hrvatske javne televizije (HRT).

Tijekom četiri godine Festivala održano je oko 50 različitih programa: osim predavanja, debata, javnih intervjua, retrospektiva i premijernih prikazivanja filmova – „Yes Man su revoltirani“ i „Fašizam d.o.o.“ – na FALIŠ-u je predstavljeno 20-ak knjiga domaćih i stranih autora, održana su tri koncerta, producirana četiri performancea i instalacija posvećena deindustrijalizaciji Hrvatske, ali i antifašizmu i njegovu položaju u suvremenom društvu. Na FALIŠ-u je održana i hrvatska premijera kazališne predstave „Demokracija“ Zijaha A. Sokolovića.

FALIŠ termine poput ljevice i socijalizma, kao i njihove simbole, vraća u javnu upotrebu tako što podrazumijeva prihvaćanje različitih političkih mišljenja kao legitimnih, dok propitivanje temeljnih vrijednosti poput antifašizma odbacuje, jer takav revizionizam smatra anticivilizacijskim činom.

Možda idealno društvo ne postoji, ali smatramo da je svako slobodno, socijalno uravnoteženo, mirno i tolerantno vrijedno napora. Cilj nam je te vrijednosti promovirati kroz sve festivalske segmente, od predavanja do kulturnih programa.

Jednako važnim smatramo zalaganje za borbu i promociju manjinskih prava i prava LGBT-osoba, inzistiranje na rodnoj i socijalnoj ravnopravnosti u javnom životu.

Smatrajući FALIŠ idejom, a ne samo javnim događajem, sudionici programa ostaju vezani uz Festival na različite načine, kao kasniji urednici, voditelji programa, savjetnici... Neki od njih su: redateljica Angela Richter (Njemačka), teologinja i časna sestra Teresa Forcades (Španjolska), filozof Boris Buden (Hrvatska/Njemačka), pisac i aktivist Tariq Ali (Velika Britanija), redatelj Aris Chatzistefanou (Grčka), pisac Andrej Nikolaidis (Crna Gora), novinar i diplomat Zlatko Dizdarević (BiH), aktivist i bivši profesionalni nogometaš Ivan Ergić (Srbija)...

Udruga FALIŠ financira se isključivo donacijama čije je trošenje transparentno, a izvješća o poslovanju Udruge javno su dostupna.

Ako smatrate da ovakav festival vrijedi Vaše podrške i vjerujete da njegovo postojanje pomaže širenju ideja boljeg, pravednijeg, socijalno uravnoteženog, slobodnog društva, podržite ga putem ove stranice ili izravno, uplatom na žiro-račun naše udruge, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva.

Možete nas podržati uplatom na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva.

Podaci za uplatu su:
Primatelj: Udruga FALIŠ, Nikole Tesle 1, 22000 Šibenik
IBAN: HR3324110061120009120
SWIFT: JADRHR2X Jadranska banka dd Šibenik, Ante Starčevića 4, 22000 Šibenik
Opis plaćanja: Donacija za neprofitnu udrugu Fališ
Poziv na broj primatelja: HR02 2017

Mi ćemo Vam se zahvaliti službeno, materijalno i programski, nadajući se i Vašem dolasku na FALIŠ. Na još jedno mjesto za još jednu borbu. Hvala.

I, nemoj da fališ!

Oceni 5