Savjet iz emigracije
Abar 13 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Nemoj loptom u tuđ prozor

U jednom trenutku ti ta lopta naleti na “maj geri” i opla, ode prozor. E, sada ovdje nastaju problemi. Ti ćeš se, jel, kao vaspitan dječak otići izviniti komšiji, a komšija će pozvati policiju koja će ti prvo uzeti sve podatke (o tebi i o tvojima). Onda će komšija zovnuti naskupljeg majstora ostakljivača u čaršiji koji će to naplatiti jedno dvije milje ojra i poslaće račun tati. Tata kao vaspitani imigrant će sve fino platiti i poslati pismo svom osiguravajućem društvu koje mu je ponudilo policu osiguranja u slučaju ovakvih šteta.

Osiguranje će prvo otaljavati sa isplatom jedno dva mjeseca, a kad tata popizdi onda će mu poslati pismo u kojem traže dokaz od doktora da si normalno dijete. Kad tata prikupi sve dokaze, osiguravajući zavod će opet jedno dva mjeseca čekati sa rješenjem, pa će tata angažirati i advokata, jer mu se isplati pošto ima i ono osiguranje da moze angažirati advokata besplatno koje je opet napravio kod onog istog osiguravajućeg društva.

Tako će se sve vrtiti fino u krug jedno godinu dana, s tim sto će tata ostati loš još jedno dvije milje ojra koliko će ga doći i besplatni advokat. Greška u sistemu je, naime, ta da si kao normalan dječak morao znati da se lopta ne smije pimplati u naseljenom mjestu. Mujo bi sad reko Sulji kako je, u stvari, jedino važno da se lova vrti. Sranje u svemu je to što te godine, a i tri naredne, kao i onih 10 prethodnih, nećete imati para da odete na more u Palmademajorku, za koju je mama već napravila trajnu frizuru, već ćete se sušiti kod babe na selu, tamo negdje 20 km od Rame. Na kraju ne treba nikako zaboraviti da te stari nije smio degenjačiti u Njemačkoj, niti bi to uradio na Palmademajorki.

Kod nas je nekada bilo skroz drugačije. Mogao si igrat lopte gdje ti duša hoće. I, naravno, dešavalo se da razbiješ komšijski prozor. Ovdje su bila dva razvoja događaja moguća. Ako si bio nevaspitano dijete, onda bi, nakon što si komšiji razbio prozor, ufatio se noge dok te komšija ne bi ufatio i zapuco ti jedan “gum sau” koji je nedavno vidio u kinu na Brus Liju. Normalno, kod kuće bi te stari još jednom sašijo štosom i to bi bilo to.

Druga varijanta bi bila u slučaju da si fino vaspitan dječak i odeš se izvinut komšiji. Ovaj bi te pomilovo po glavi i rek’o kako nema veze. Onda bi ti otiš’o do starog i ispričao sve kako je bilo, a stari bi trkn’o do komšije da pita pošto prozor.

Komšija bi odgovorio kako ima još jedno staklo u podrumu i rek’o starom da odu zajedno popit jednu. Tata bi se vratio u neka doba kući, probudio te, sašijo štosom i pito te: “Kako si mogo nako dobrom čojeku razbit prozor, barabo?”.

* Tekst prenosimo sa bloga Parliament

Oceni 5