Prijetnje i ucjene
Pokris 19 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Nemojte nas plašiti bakama i dekama

Upozoravaju nas na naše bake i deke, bake i djedove, babe i đedove, none i dide. Predsjednici država i premijeri vlada svako malo pa nam ozbiljnim glasom zaprijete: no, no, pazite kako se ponašate, ako ne budete dobri uzet će vam virus deku. Tko će vas onda učiti kačiti mamac za udicu i pecati, voziti bicikl i, zlu ne trebalo, mijenjati mu gumu, zabijati čavle, plivati bez šlauha, hvalisati se mađioničarskim trikovima. No, no, pazite kako se ponašate, ako ne budete dobri uzet će vam virus baku. Tko će vam onda češljati kosu u frizuru iz starog žurnala, smišljati tko ćete biti za maskenbal, praviti tortu za rođendan i malo običniji kolač svake nedjelje.

Onda i vi veliki, šta ćete, niste još dovoljno odrasli dok imate bake i deke, pa prihvaćate tu mantru sa bakama i dekama u prvom planu i tako i dalje izbjegavate odrasti. Sviđa vam se to stanje između. Roditelji su svakakvi, imaju i nemaju razumijevanja, hoće i neće, stignu i ne stignu, interesira ih ili ne, teško je s njima. Zato vam nitko i ne savjetuje da čuvate njih, nego se uhvatili za otrcane kostime i okrzane samt hlače vaših baka i djedova.

A vi? Kad ste zadnji put, ako ste ikoji prije, pozvali baku i deku sebi na nedjeljni ručak? Jeste li ih ikada nazvali dan ranije da im javite da ste im nabavili ulaznice za pozorišnu predstavu ili balet, pa još obećali da ćete doći po njih autom, odvesti ih u centar, a oni neka se polako sami vraćaju, dobro će im činiti večernja šetnja i podsjećanje na mladost? Koga ste to vrućeg poslijepodneva pozvali baku i djeda na sladoled baš u slastičarnu, ako ste im možda nekad brzinski doturili onaj sa akcije od 900 grama, vanilija i čokolada, tu se ne može pogriješiti, taj svi vole, nema veze što je baka više puta promrmljala kako najviše voli voćne okuse?

A vi? Baš ste se nekidan zaletili do bake i djeda jer je bila penzija. Morali biste na pramenove kod frizera, sandalama pukao remenčić i izlizala se peta, iako vam baki nije ime Valentina, a ni prezime Valente, podsjećate ju da se bliži Valentinovo, djevojka vam ima rođendan, skoknuli biste za slobodne dane do mora… i hiljadu drugih potreba koje će se reći baki i deki prije nego mami i tati. Zato što će baš i samo oni, baka i djed, sve učiniti da vam želje ispune, ne morate ih ni moliti.

Trebaju li vas sada političari upozoravati da su vaše bake i djedovi poodmakle životne dobi, manje ili više narušenog zdravlja i u opasnosti su od epidemije poznate gripe, a kako onda ne bi bili od nepoznatog virusa? Zašto im dozvoljavate da za vas misle kako ste ograničene pameti i još manjih sposobnosti razumijevanja, pa vam treba tumačenje? Ako imate bake i djedove, jeste li uistinu još uvijek mala djeca?

Gdje je grupa na Facebooku: Ne plašite nas našim bakama i dekama!

Ako pošast prijeti vama, onda prijeti i vašim bakama i dekama i vi to znate bolje od svakog političkog vođe. Njegovo je da organizira suzbijanje pošasti, do uništenja. U tome je neophodna vaša suradnja, ali vas kao odgovornog ljudskog bića, sigurnog i samouvjerenog unuka, djeteta, prijatelja, bračnog druga, radnog kolege, komšije, sugrađanina, prolaznika. Ne vjeruje li vaš politički i državni vođa u vas takve, zašto onda uopće pristaje da vam bude vođa. A ako misli da još niste toliko odrasli i da ni sa tridesetak životnih godina niste sazreli, ah, ni onda vam ozbiljna osoba ne bi trebala biti vođa.

I neka vam, ni u jednom slučaju, ne prijeti i ne ucjenjuje vas vašim bakama i dekama. Nego argumentima empirijskih naučnih i zdravstvenih pokazatelja. Vi ćete onda znati kako čuvati sebe i svoje bake i deke.

Ako netko od njih i ode zauvijek s ovoga svijeta, nitko vam neće moći reći: a šta sam ti ja govorio.

 

Oceni 5