XXZ magazin preporučuje
Slow Horses

Photo: Jack English

Nesposobni i genijalni

Serije

Slow Horses (prva sezona, 2022)

Iako su priče o predrasudama o tome da su svi pripadnici neke grupe teroristi pomalo zastarele, ova serija nudi svež osvrt, te mnogo toga drugog što nadoknađuje nedostatke koji postoje u pričama koje se pripovedaju često.

Slow Horses se tako razlikuje od standardnih britanskih špijunskih trilera. Već nakon prve epizode autori izvrću sve, pa propada ono što smo mislili da znamo. Zbog toga je priča zanimljiva i onim gledaocima koji ne mirišu tajne agente i špijunske muke, a odlična glumačka postavka značajno pomaže u tome. Gary Oldman je odličan kao propali agent Jackson Lamb – iako isprva izgleda kao kliše o propalici koja je u stvari dobar tip, uskoro postaje mnogo više, između ostalog i zbog bizarnih zapleta i neočekivanih reakcija na očekivane događaje.

Ako ste se ikada zapitali kako su ti TV agenti i detektivi uvek tako pametni, sposobni, kadri stići i uteći i ima li tu neko ko greši, pravi gluposti i ne uradi sve kako treba iz prve, onda je Slow Horses prava serija za vas. Duhovita, uzbudljiva, ozbiljnog zapleta, a izvedena kao komedija – savršenstvo!

Naime, svi ti propali MI5 agenti, bar u ovom slučaju, završavaju u nekom memljivom odeljenju koje se bavi nebitnim administrativnim poslovima, a i to obavlja loše. Jedna greška hrani drugu, nesreća ide uz nesreću, pa naši odbačeni agenti gotovo da parazitiraju u odeljenju koje je već označeno kao slepo crevo službe. Ne pomaže im tu ni mrzovoljni, sarkastični šef, koji navodno samo čeka da ih se otarasi. Međutim, sticajem okolnosti čitava ta ekipa skrajnutih nađe se usred jednog bitnog slučaja, u obavezi, ali i želji da pomogne onima na vrhu da reše gotovo nerešiv problem. To im uliva nadu da ipak mogu mogu da se izvuku iz ćorsokaka, a ni njihova motivacija da opet daju neki doprinos nije zanemarljiva. Neće sve ići tako glatko i često će ih život podsećati zašto su baš tu gde jesu, ali u svemu tome ima šarma, humora, pa možda i pravde.

Već se na osnovu trailera može zaključiti da je serija dobra, a pogledamo li spisak glavnih glumaca, među kojima je i Kristin Scott Thomas, jasno je da imamo posla sa vrhunskim materijalom. Za uvodnu špicu zadužen je Mick Jagger, čiji muzički doprinos daje poseban šmek čitavoj atmosferi. Odlično je i to što je potvrđeno da će dobiti drugu sezonu i da ćemo možda već krajem godine moći da je pogledamo.

Sa svakom epizodom serija postaje sve bolja i bolja, jer jača kao špijunska komedija, dok drama stoji u pozadini, da priskoči u pomoć kada je potrebno.

Prehistoric Planet (prva sezona, 2022)

Nova TV serija kojom nas je počastio Apple TV izgleda kao pravi dokumentarac, uprkos tome što se bavi dinosaurusima. David Attenborough je tu da iskustvo učini kompletnim.

Oni koji su već pogledali Prehistoric Planet, tvrde da je oduševljenje nastupilo čim se Tyrannosauruspojavio na ekranu. Stvorenje izgleda poput pravog dinosaurusa, a epizoda liči na Planet Earth, da je sniman pre 66 miliona godina.

Autori nisu savladali tajnu putovanja kroz vreme, već se radi o tome da se svaka scena detaljno istraživala, te su pokreti nastajali u poređenju sa kretanjem životinja koje žive danas. Sve se dakle temelji na najnovijim naučnim zaključcima, pa se serija razlikuje od holivudskih filmova u kojima sve prolazi.

To ne znači da je skroz savršena, najpre zbog toga što se u pojedinim momentima glave dinosaurusa ne razlikuju od crtanog filma. Ipak se radi o sadržaju koji bi trebalo da pogleda svaki pošteni ljubitelj priča o dinosaurusima.

Film

Turning Red (2022)

Dobri crtani filmovi mogu da posluže kao odbrana od loših vesti i sveta koji je duboko zagazio u ludilo. Turning Red je na tom spisku, budući da prati junakinju koja odrasta u takvom okruženju.

Tiče se svih koji su okusili haos prilikom odlaska u ono što se naziva „svetom odraslih“. Možda je najvažnije to što film dekonstruiše sveprisutan mit o savladavanju života kad se stigne u određene godine. Odrasli su ipak samo deca koja hodaju okolo kao muve bez glave i nemaju pojma šta rade i kuda su pošli. Zbog toga vam nije potrebno dečje prisustvo da biste uživali u Turning Red– dete je tu, u svakom od nas.

Persona Non Grata - Hvor kragerne vender (2021)

Iako se između ostalog bavi sukobom seoske i gradske sredine u Danskoj, Persona Non Grata je univerzalna priča. Podela na urbano i ruralno, nas i njih, progresivce i primitivce večita je i svagdašnja. Međutim, više od svega, ovo je priča o pojedincu koji se suštinski ne snalazi nigde jer nije u miru sa samim sobom i svojim detinjstvom.

Glavna junakinja Irina (nekad zvana Laura) nakon dužeg vremena se vraća u rodno selo jer joj se brat ženi, i to, kako se ispostavlja, njenom neprijateljicom iz detinjstva koja ju je maltretirala. To kod Irine aktivira razna neprijatna sećanja, kao i svest o tome da joj roditelji, kao ni čitavo okruženje, nisu pružali podršku. Odlazak u Kopenhagen za nju je značio procvat u svakom smislu, a knjiga koju iz sopstvenog iskustva piše na temu ruralne Danske samo je prvi korak u borbi s prošlošću. Tek kada se, jedva i uz veliki otpor druge strane, suoči sa svojim nekad najbližim ljudima, ima mogućnost da nastavi dalje, ali i uvidi ispraznost nekih „gradskih faca“ i samoprozvanih umetnika.

Kada se bavi Irininom, odnosno Laurinom ličnom pričom, film je najjači, dok dosta gubi u klišetiranom prikazivanju opozicije selo - grad. Tako su oni sa sela naizgled primitivni, ali zapravo vredni ljudi koji hrane čitavu Dansku, poštuju tradicionalne i porodične vrednosti i nekako nisu u mogućnosti da znaju za bolje i prošire vidike. S druge strane, stanovnici gradova su licemerni hipsteri i kvaziaktivisti koji se stide sopstvenog porekla, vegani koji zbog klimatskih promena dobijaju anksiozne napade. Ume to da bude duhovito, nije ni netačno, ali ipak deluje kao rešenje „na prvu loptu“. No možda je baš zbog toga i univerzalno, pa se svako lako može prepoznati u celoj priči. Srbija i Danska nikad nisu bile bliže.

El día de la cabra – Bad Lucky Goat (2017)

Nakon što slučajno pregaze lokalnu kozu, Corn i Rita upadaju u vrtlog sumanutih, često smešnih događaja. U želji da poprave porodični kamion, a da roditelji za to ne saznaju, jurcaju po selu, lažu i kradu, ne bi li se izvukli bez posledica.

Ovo bi mogao da bude zanimljiv uvid u savremeni kolumbijski film, ukoliko vas to interesuje. Film je serija fantastičnih scena, a najvažnije je možda to što prodire u lokalni folklor, što je zanimljiv način da se ispriča priča o nekoj zajednici i njenim strahovima.

Knjige

Kliford D. Simak „Grad“

Jedan od antologijskih science-fiction romana objavljen je davne 1952. godine, ali i danas knjiga „Grad“ američkog autora Kliforda D. Simaka korespondira sa novim čitaocima zbog bliske verzije apokalipse u kojoj čovečanstvo nije uništeno nuklearnim ratom, već je nestalo zbog osećaja usamljenosti i izolacije među ljudima. Roman Grad, sastavljen od osam predanja-legendi, govori o čovečanstvu bez gradova, a potom o svetu u kojem više nema ljudi.

Narator je pas koji iz daleke budućnosti poručuje da nema dokaza da je stvorenje zvano „čovek“ stvarno postojalo i da za ono što se zove „grad“ nema nikakve potvrde da ga je igde bilo. Sva ova predanja-legende su zapravo priča o nestanku čovečanstva iz perspektive pasa kao dominantne vrste na planeti.

Mračna i opominjuća knjiga koja se čita kao triler – bez daha, uz senku straha nad čitaocem koji se oseća kao poslednji čovek na Zemlji. Sve u iščekivanju laveža pasa, novih gospodara planete.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj  „Petrogradske pripovetke“

„Da mi je da posmatram pobliže život te gospode, sve te njihove smicalice i dvorske podvale, ko su i kakvi su, šta rade u svom krugu - eto šta bih hteo da saznam! Mislio sam nekoliko puta da zapodenem razgovor sa njegovim prevashodstvom, samo, do vraga, jezik nikako ne sluša, samo kažeš da je napolju hladno ili toplo i više ni slovca ne možeš prosloviti. Da mi je da zavirim u salon - samo ponekad su vrata na njemu otvorena - i u još jednu sobu iza salona. Ah, kako je bogato namešteno! Kakva ogledala i porculan. Da mi je da zavirim tamo, u onu polovinu stana gde je njeno prevashodstvo, eto kuda bih ja! U budoar! Tamo stoje razne teglice i bočice, takvo cveće da te je strah i da ga pomirišeš; da vidim kako tamo leži rasprostrta njena haljina, koja više liči na vazduh nego na haljinu. Da mi je da zavirim u spavaću sobu... tamo je, mislim, čarobno, tamo je, mislim, raj kakvog ni na nebu nema. Da pogledam onu klupicu na koju ona stavlja svoju nožicu kad iz postelje ustaje, kako se na tu nožicu navlači kao sneg bela čarapica... Uh! Uh! Uh! Ništa, ništa... tišina!“ (Odlomak iz pripovetke „Zapisi ludaka“)

Podcast

Rotten Tomatoes – Binge Battle

Rotten Tomatoes, čuveni sajt koji se bavi filmovima i serijama, ima i nekoliko svojih podcasta, a nama je privukao pažnju onaj koji se zove Binge Battle, i to konkretno epizoda o seriji Severance. Binge Battle je inače koncipiran kao takmičenje, u kojem dvoje učesnika bira najbolju scenu, likove i epizode određene serije, dok treći presuđuje i daje poene. No, nije toliko bitno zarađivati poene koliko kvalitetno analizirati.

Muzika

Still Corners – Far Rider

Still Corners je duo koji čine jedna Engleskinja i jedan Amerikanac, a njihove pesme zvuče baš kao i žanr kojem pripadaju – dream pop. Prošle godine objavili su peti studijski album, dok su nedavno izdali sedmominutni singl Far Rider koji opisuju kao desert-noir odyssey.

Dokumentarni film

Marx può aspettare - Marx Can Wait (2021)

Lični dokumentarac o samoubistvu rediteljevog brata blizanca, Kamila Belokija, 1968. godine. Vrlo važan osvrt na to kako žive oni koji svet osećaju drugačije, a koje zbog toga doživljavaju kao „previše osetljive“.

Video igre

Epic igre: Tri Bioshock nastavka za džabe

Epic Games Store je popularnu Bioshock trilogiju nedavno ponudio za džabe, a zainteresovani će igre moći da preuzmu besplatno sve do 2. juna, kada nas očekuje neki novi naslov.

U pitanju je ozbiljan popust, jer tri igre nisu mala stvar. Ljubitelji mogu odmah da ih skinu, te da počnu s igranjem, a dovoljno je da posete Epic prodavnicu. Paket uključuje nove verzije igara Bioshock, Bioshock 2Bioshock: Infinite, a uz kolekciju stižu i zanimljive ekspanzije.

I ove igre će, kao i prethodni naslovi, onima koji ih preuzmu pripadati i nakon što akcija prođe, a ponuda važi samo za PC verzije igara. Budući da kolekcija inače košta nešto preko 55 evra, svi ljubitelji ove trilogije (a i oni koji će to tek postati) bi trebalo da požure u Epic Store.

*Kontrapreporuke

The Flight Attendant (druga sezona, 2022)

Ova serija bila je hit krajem 2020. Zanimljivo osmišljena, bez velikih intelektualnih ambizija, za čistu razonodu i malo uzbuđenja tokom rešavanja misterije. Isprva je i bila zamišljena kao priča za jednu sezonu, međutim, gledanost i finansijski uspeh su učinili svoje i tako u konačnici upropastili sasvim pristojnu seriju.

Druga sezona je dosadna, razvučena, bez interesantnih podzapleta i nedovoljno razrađenim glavnim zapletom. Jedino što je dobro jeste borba sa bolestima zavisnosti glavne junakinje, ispitivanje trauma, suočavanje sa prošlošću... No, to je tako trapavo, a pompezno izvedeno, da zaista ne služi i ne vodi ničemu. Ukoliko ste gledali prvu sezonu, a i ako niste, drugu svakako zaobiđite.

Morbius (2022)        

Drakula se prevrće u grobu.

 

Oceni 5