"Fireflies", filmska priča iz Irana
Fireflies1

Photo: IMDb

Nestanak svitaca: Gej muškarac u potrazi za slobodom

Nakon što mu pođe za rukom da pobegne iz Irana, zavičaja u kojem je progonjen samo zbog toga što je gej, Ramin (Arash Marandi) greškom završi u mestu Vera Cruz u Mexicu. Nekada vibrantan gradić više nije ono što je bio, te se u moderno vreme raspada, dok u njemu boravi mnogo onih koji su tu završili greškom, ili protiv svoje volje.

Usamljen i bez novca, zarobljen, budući da ne  može da kupi kartu do Evrope, Ramin započinje neobično prijateljstvo sa Leti (Flor Edwarda Gurrola) – recepcionerkom u malom, ofucanom hotelu koji je postao njegov dom. Tragajući za sitnim fizičkim poslovima glavni junak sreće i Guillerma  (Luis Alberto), bivšeg mafijaša iz El Salvadora, koji je napustio rodni grad kako bi pobegao od nasilja i lošeg društva. Vremenom postaju bliski, ali se Ramin boji da progovori o svom pravom identitetu, najviše zbog toga što mu je jasno da se zaljubio u muškarca koji je model onoga što se kod nas popularno zove „muškarčina“, ili tako nešto.

Iranski reditelj Bani Khoshnoudi napravio je moćnu priču o tome koliko je teško doći do sopstvenog identiteta u neprijateljskom okruženju, a tema je univerzalna, te se tiče svih pripadnika LGBTIQ populacije, posebno onih koji pokušavaju da izgrade i sačuvaju život u sredinama u kojima su ima sva prava uskraćena.

Naslov „Fireflies“ inspirisan je tekstom koji je 1975. godine napisao Pier Paolo Pasolini, a u kojem je opisao stanje kulturnog otpora u Italiji, kreirajući metaforu koja taj otpor fašizmu i nasilju poredi sa „nestankom svitaca“.

Oceni 5