Filmska lista za ugodan vikend
Virr 01 S

Photo: European Commission

Netflix dokumentarci koje vrijedi pogledati

Pitanje koje si svi u jednom trenutku moramo postaviti je – kada sam posljednji put pogledao dokumentarac? Zahvaljujući uzletu televizijskih serija dokumentarci su pali u svojevrsnu sjenu, a nisu pomogle ni staromodne dokumentarističke tehnike snimanja koje su mogle privući samo odabranu šačicu intelektualaca. Srećom, redatelji dokumentaraca shvatili su na vrijeme što se događa te kako se koprcaju u živom pijesku.

Postali su dinamičniji preuzevši najnovije kinematografske tehnike bez da su naštetili svojem dokumentarističkom štihu i objektivizmu pri obradi odabrane teme. Jednostavno je – dokumentarci su izašli iz sobičaka i ponovno zasjali na velikim ekranima za novu generaciju kojoj je trebalo pokazati kako izgledaju dokumentarci koje je odabrao Dželo Hadžiselimović nove generacije - Netflix.

Krenimo s otkucavanjem najboljih. Naravno, po mojem ukusu.

Palio – „Krik i bijes konjskih utrka“

Dokumentarac o Palio di Siena nije samo dokumentarac o tradicionalnim konjskim utrkama koje se održavaju dva puta godišnje u Sieni. Priča je o to životu, sportu, tradicijama koje prožimaju europsko društvo koje stoji na renesansnim zasadima.

Iako sam dokumentarac ne proučava direktno europske zasade, orijentirajući se radije na sportsku borbu između dviju rivala, slavnog Gigi Bruschellija i njegova učenika Giovanni Atzenija, sam dokumentarac gotovo naturalistički oslikava u svijetu manje poznatu konjsku utrku koja traje 90 sekundi te u kojoj sudjeluje desetak susjednih gradova sa svojim predstavnicima. Priča je to što privlači svojim makijavelizmom koji prožima sport te predstavlja način života.

Icarus – „U sportu i ljubavi nema pravila“

Dva dokumentarca u jednom. Redatelj Bryan Fogel krenuo je s idejom da želi osjetiti kako je to prevariti sustav u svijetu biciklizma, svijetu u kojem se ne vjeruje nijednome prvaku. Njegov plan ga ubrzo dovodi do Grigorija Rodčenkova, osobe koja je vodila ruski antidoping laboratorij zadužen za ruske olimpijce.

Griigorij prihvaća njegov prijedlog te operacija započinje i traje sve do medijske bombe – ruski sportaši su bili dopingirani. I to već dugi niz godina. Radijska tišina – kreće drugi dokumentarac u kojem Bryan Fogel daje ruku te spašava glavnog operativca (anti)-doping programa – Grigorija Rodčenkova. Naravno, priču dalje znate, ali dokumentarac pored univerzalne problematike koju napada, priča i priču o Grigoriju kao osobi koja se usudila dignuti protiv sustava usporedivog onome iz Orwellove distopijske budućnosti. Osjetit ćete trnce makar nikad niste voljeli sport.

FYRE – „Instagram društvo i pad u medijski ponor“

Tražili ste sliku modernog društva? Tražili ste sliku nove generacije koja je od svojeg rođenja zaslijepljena društvenim mrežama? Tražili ste dokumentarac o festivalu koji je pokušao izaći iz svijeta Instagrama i ući u naš svijet? Ili ste jednostavno željni utvrđivanja gradiva o moći reklame i medija?

„FYRE: The Greatest Party that Never Happened“ vaš je izbor za narednu večer, a to će Vam potvrditi i Kristian Benić koji je kazao kako je FYRE „prije svega lekcija o totalno kaotičnoj skupini ljudi, deluzijama, kognitivnim disonancama, lošim timelineima i hodogramima, pojedinačnim i timskim potkapacitiranostima, nerealnim procjenama… Dakle o svemu onome što projekte u kulturi doista stvori. Ili ubije.“

Virunga – Priča o džungli u 21. stoljeću

Sigurno ste već površno upoznati s opasnošću što prijeti životinjskom carstvu kojem najveću opasnost predstavljamo – mi. „Virunga“ savršeno oslikava društvo u kojem životinjsko carstvo ne postoji, jednu europocentričnu sliku svijeta u kojem DR Kongo ne postoji, kao ni njegov nacionalni park Virunga – postoji sam nafta, rat i pojedinci poput Rodrigue Katemba spremnih dati sve kako bi zaštitili Virungu pred (još jednim) naletom kolonijalizma.

Postkolonijalni dokumentarac koji morate pogledati ako želite uvidjeti tko je danas najveća prijetnja životnjskom carstvu, a koje štiti samo šačica ljudi.

Five came back – Stvaranje američkog mita o WW2

U jednom trenutku svojega života morali ste pogledati bar jedan dokumentarac o Drugom svjetskom ratu. Htjeli vi to ili ne, morali ste zbog sebe. „Five came back“ još je jedan u nizu dokumentaraca koji se uhvatio te tematike, ali ne da vam još jednom ispripovijeda priču koju ste čuli. Ne.

Ovo je dokumentarac koji vam u tri epizode želi prikazati kako je američka kinematografija izgradila u kinima diljem Amerike sliku o Drugome svjetskome ratu. John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra i George Stevens su tih pet koji su se vratili i koji su snimili filmove preko kojih je Amerika mogla spoznati rat koji nikad nije došao na njen matični teritorij. Želite li jedno drugo iskustvo – ovo je vaš večerašnji odabir.

*Prenosimo sa portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka s dozvolom uredništva

Oceni 5