”If Only”: Problematični junaci
Netflix 01 S

Photo: Netflix

Netflix, Turska i homofobija

Prema riječima turske scenaristkinje Ece Yorenc, popularna streaming mreža Netflix povukla je snimanje serije ”If Only” samo nekoliko dana prije snimanja. Scenaristkinja je izjavila da je serija otkazana nakon što je turska vlada odbila dati dozvolu za produkciju, a zbog toga što je jedan od junaka gej.

Lokalnoj web stranici za filmske vijesti Altyazi Fasikul rekla je: ”Dozvola za snimanje serije nije data zbog gej lika i to je vrlo zastrašujuće za budućnost. Nisu bile predviđene scena gej seksa, niti fizičkog kontakta koji je uključivao gej lika u seriji” (a i to zabrinjava), rekla je Yorenc, ”ali serija se suočila sa prigovorima bez obzira na to.”

Glasnogovornik turske vladajuće stranke Pravde i razvoja Mahir Unal rekao je Financial Timesu: “Trebamo li se kolektivno izviniti Netflixu? Šta oni žele od nas? Moramo li blagosloviti sve što Netflix čini, smatrati to ispravnim? Postoji li tema na koju imamo pravo neslaganja?”

Umjesto da ponovo napiše seriju bez gej uloge, Netflix se opredijelio za potpuno odustajanje od snimanja.

”Netflix je duboko posvećen našim turskim korisnicima_cama i kreativnoj zajednici u Turskoj. Ponosni smo na nevjerovatan talenat sa kojim radimo. Trenutno imamo nekoliko turskih projekata u produkciji i radujem se što ćemo dijeliti te priče sa našim korisnicima_cama širom svijeta“, izjavio je glasnogovornik Netflixa.

Ovo nije prvi put da se Netflixovi pokušaji rasta turske produkcije suočavaju sa kontroverzama oko LGBTI pitanja – navodno je turska originalna serija na Netflixu ”Love 101” trebala imati gej lika. Međutim, kada je serija debitovala na Netflixu, nije sadržavala nikakav gej sadržaj.

Turska uprava za cenzuru medija izjavila je za BBC Turska: “Bilateralnim razgovorima problem oko te uloge je uklonjen.” Međutim, Netflix je izjavio da ta serija nikad nije ni trebala da uključi homoseksualca.

Iako je homoseksualnost u savremenoj Turskoj ozakonjena, sve je više protivljenja prema LGBTIQ zajednici. Povorka ponosa u Istanbulu je zabranjivana pet godina zaredom.

Prevod: Lgbt.ba

Oceni 3.5