Film "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" (2020)

Neuspela sprdnja s Evrovizijom

ESC film S 2
priča naših smešnih i nespretnih autsajdera preko trnja do zvezda ispunjena melodramom, začinjena romantičnom komedijom u pokušaju da napravi satiru svog okruženja i ubere lake parodijske poene. Problem je, međutim, mehanika svega toga koja se svodi na pokušaje, pogreške i slučajne uspehe, pa su ikakva koherentnost i potencijalno dubinski uvidi žrtvovani zaradi malo jeftinog smeha

Natrag na tekst

Komentari

Farrell is god

Ta prevazidzena, pateticna eurovisia. Kako se to bolje vidi kroz tudze oci. Evropa iz Americkog ugla. Skup nacija sa groznom muzikom na jezicima koji mogu samo da se koriste za jodlovanje. Evropa je uzasan i bljutav slager na nemcakom brrr.
dino.G 10.07.2020, 20:59:48

Biće da je stvar u tome...

... da je u Americi pokret Prosvetiteljstva uspeo da se ukoreni, dok je u Evropi neslavno skončao u nizu nacionalističkih revolucija, Dino. I ovaj antiprosvetiteljski talas s kojim se danas noci Amerika je uvoz iz Evrope, baš kao što je korona virus uvoz iz Kine ;)
milivoje.R 10.07.2020, 21:11:35

Farrell is good

Negdje sam pročitao da je film ipak europska produkcija - plus Farrell. Tako da ovo nije americka perspektiva, nego uobičajena evropska samoironija - kao sto je i evrovisija mocuća samo kao parodija same sebe. Nazalost je to slika i prilika Evrope, iliti EU koja sa 500 miliona stanovnika ne posjeduje ni kašiku Nietzscheove "volje za moć", pa se sama sebi ismijava i priljepljuje clownovske noseve i oblaci T-shrts sa neprikladnim natpisima i rado dozvoljava da joj drugi prave "uši" na fotografijama. Nazalost je u filmu i Farrell parodija samog sebe kako parodira evroviziju, pa to više nije duhovito. Jedan je od mojih najdrazih trash-komičara (pored njega stariji Eddy Murphy i Richard Pryor), ali je po meni njegov peak ostao "Blades of Glory", a ovo posle su iznevjerena očekivanja.
Zed_Quist 10.07.2020, 22:31:05

Magla oko nas

Milivoje, čak da enlightenment u kulturi i postoji teško mi je u USA pronaći njegovu inačicu. Wrestling-Zirkus moze svakako parirati Euroviziji po trashu. A nije uvoz. I tamo i ovdje radi se o ustanku mase koja ne zna da čita ali zahtijeva da nosi krunu. Pod tim pritiskom je Beethoven zamijenjen ABBAom, a John Ford raznim Marvel junacima - u najboljem slučaju. U našem simpatičnom dvorištu je Halid Bešlić istovremeno zamijena za Goethea i Voltairea (a uz to nije peder i ne koristi sigurnosni pojas u autu - što znači da je još bolji od njih i veoma cool) .
Zed_Quist 10.07.2020, 22:57:32

Bejah nedavno na nekom...

... skupu vlasnika starih automobila, pa u jednom prastarom kamionetu na tabli videh natpis: "No airbags, we die like a man". Kapiram, Zed, trash je trash, ali mitovi američkog Nationenbildunga su neuporedivi s evropskim. Jedino se Britanci i Belgijanci nisu okupili na mito o krvi i tlu...
milivoje.R 10.07.2020, 23:32:33

Milivoje,

Ipak postoji razlika: u americi je Wrestling privatna kompanija - pa ko voli nek izvoli, Eurovizija je oslonjena na drzavne televizijske kuće, bas kao i operske kuće i nacionalni muzeji, svi od mog poreza financirani. Eurovizija nije bila "krv i zemlja" ranije, dok nisu proširili trziste na sovjetski blok i orijentalne prostore. Prije je tamo pjevao Cliff Richard ili bezazleni šansonjeri, nista posebno - danas je Eurovizija jedini poligon za istočnoevropske i kavkaske diktatore gdje se mogu kolko toliko predstaviti kao civilizovane zemlje. Čečenija kao zemlja dreamy synth-popa. A onda glasanje pomoču SMSa za svog omiljenog diktatora - direktna demokratija.
Zed_Quist 10.07.2020, 23:54:00

Ne bih da počinjem...

... o državnim televizijama, Zed... Kad mi se omakne da pogledam nekakav prilog sa DW, BBC, ili CBC pomislim da gledam sovjetsku državnu televiziju!? Podržavam sve kampanje da se tom ološu ukine javno finansiranje...
milivoje.R 11.07.2020, 03:01:39


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar