XXZ magazin preporučuje
Crown 02 S

Gillian Anderson kao Margaret Thatcher u TV seriji "The Crown"

Photo: Des Willie/Netflix

Neuspešan je svako ko se vozi gradskim prevozom

Film

The Wild Goose Lake (2019)

U Kar-Wai Wong duhu kineski reditelj Yi'nan Diao gradi priču o kradljivcima motora, a vidljivi su i drugi uticaji, pa oni iskusni prepoznaju duh filma Fritza Langa, ili Breathless Luca Godarda.

Radnja ovog kineskog noara je smeštena u danas već dobro poznati Wuhan. Gangster ZhouZenong je u nevoji. Traži ga policija, ali i pripadnici protivničke bande. Seksualna radnica LiuAiai (Lun-meiGwei) nudi pomoć, pa se zajedno povlače u mračne uličice, u kojima se rađaju okršaji koji su najsvežiji deo filma. Noćna mora osvetljena neonskim lampama juri ka razrešenju koje je, kao i sve ostalo – krvavo.

Les distàncies – The Distances (2018)

Kada se petoro Katalonaca nađe u Berlinu, evropskoj prestonici mladosti i zabave, biće sve samo ne zabavno. Društvo koje se zna još sa studija, sada u tridesetim godinama, polako se raspada, bez većih izgleda da obnovi bliskost i oseti istinsku radost susreta. Ništa se strašno nije desilo, nema nikakve velike tajne i kostura u ormarima. Jednostavno, prijateljstva polako blede i gase se, a povodom toga niko baš ništa ne može da uradi. Svaki pokušaj da bude „kao nekad“ neslavno propada, gotovo tragično, pa se spram toga svako dostojanstveno povlačenje, odnosno bežanje od prošlosti oličene u prijateljima, pokazuje kao smisleniji potez.

Berlin je poslužio kao sjajna „scenografija“, savršeno hladan, užurban i potpuno nezainteresovan za svoje stanovnike i posetioce. Alex, koji se tu iz Barselone doselio pre nekoliko godina, pred prijateljima koji su mu došli u iznenadnu posetu ne uspeva da održi privid uspešne i zadovoljne osobe koja je sreću našla „tamo negde“. Kako se priča odvija, dosta toga saznajemo i o ostalim likovima, njihovim odnosima i trenutnoj životnoj situaciji. O prošlosti se ne govori mnogo, a toliko toga se da naslutiti. Isto važi i za budućnost.

Nas „sa ovih prostora“ možda najviše iznenađuje koliko možemo da se identifikujemo sa Kataloncima, i to pre svega u socijalno-ekonomskom domenu. Gotovo svi likovi su ili bez posla, ili u potrazi za boljim, za nedostižnom sigurnošću, suočeni sa spoznajom o bezvrednosti diploma i školovanja... Onaj jedan među njima koji se „snašao“, očekivano, baca neoliberalne parole i lekcije, dok i njega realnost ne udari, samo  nekom drugom pogledu.

Ljudski, emotivno i intuitivno, sa likovima i situacijama u filmu svako se može poistovetiti, a ponajpre zato što ništa nije naglašeno – ni besparica ni besposlica, ni lice i naličje društvenih mreža, kao ni osećanja. Sve je utišano, prećutano, odigrano, a ne nacrtano. Sve je tu pred nama – surova realnost od koje se beži u cinizam, ovisnost, prošlost, laž, fantaziju, ili drugu zemlju... Nikako tamo gde treba.

Sivas (2014)

Dečak Aslan želi borbenog psa, a pronalazi ga usred nasilja, na livadi na kojoj se okončala krvava borba. Zabranjeni sport cveta u seoskom okruženju, negde na obodima Turske, a kreatori nas uveravaju da nasilja nije bilo i da su svi psi dobro.

Filmovi o odrastanju su obično bolni, a ovaj duplo više, budući da pored dečaka odrasta i jedan pas. Život se u ovakvim okruženjima obično samo preživljava, a u tome pomaže i adrenalin koji se luči usled scena nasilja.

My Friend Victoria  – Mon amie Victoria (2014)

Priča o Viktoriji je priča o jednoj porodici, te o okruženju koje na prvi pogled ne diskriminiše zbog boje kože, ali to nikada nije sasvim tačno.

Osmogodišnja Viktorija nakon noći koju provede u bogataškoj kući zauvek ostaje opčinjena svetom u kojem se živi udobnije nego u njenoj kući. Privilegije o kojima sanja došle su joj na dohvat ruke, ali joj nikada neće pripadati do kraja, pa u borbi koju zovemo životom pokušava da svojoj deci obezbedi jednakost i ravnopravniji početak.

Serije

The Crown (četvrta sezona, 2020)

Na kraju četvrte sezone Diana je još uvek živa, u jednostavnoj crnoj haljini. Božić je, vreme za porodičnu fotografiju. Ona stoji po strani i čeka neizbežno, ono što su milioni već iskusili nakon njene smrti, a što neke nove gledaoce očekuje u petoj sezoni. Kreator serije Peter Morgan tu možda ima i najviše iskustva, budući da se film The Queen, koji je 2006. snimljen po njegovim scenariju, bavi upravo ovim periodom.

Diana ipak nije zauzela onoliko prostora koliko se očekivalo, između ostalog i zbog odlične Gillian Anderson kao Margaret Thatcher. Besprekorna gluma je, kako tvrdi Damian Barr, autor knjige Maggie & Me, poslužila i kao okidač za ono što je nazvao post-Thatcher stresnim sindromom. Ako pustite bilo koji video sa nekadašnjom premijerkom uverićete se koliko je Anderson usvojila od nje, od šlem-frizure, do boje glasa koju je Tacher vežbala tako da bude negde između muške i ženske. Zanimljivo je i to što se političarka stavlja u situacije u kojima je ponižena, čak ismejana, pripadnica niže klase, jer od one kraljevske više, valjda, i nema. Jednom Čelična lejdi tako postaje ljudsko biće, uplašena među uspešnima, što je donekle i osveta za ono što je jednom navodno izgovorila – „Neuspešan je svako ko se posle 26. godine života vozi gradskim prevozom“.

The Royal House of Windsor (dokumentarna serija, 2017)

Nakon što je izašla četvrta sezona serije The Crown, na Netflixu su postale popularne i druge serije koje se bave životom kraljevske porodice, na prvom mestu jedna dokumentarna.

Gledaoci su u The Royal House of Windsor dobili priliku da istorijsku građu uporede sa fiktivnim sadržajima, a u šest epizoda kreatori porodicu prate od Prvog svetskog rata do devedesetih godina prošlog veka.

Deutschland 83 (prva sezona, 2015)

Ova serija bila je hit u svetu, dok je u matičnoj zemlji dočekana ravnodušno. Nemački listovi proglašavali su je promašajem godine, dok su ostali pisali hvalospeve. Vremenom se situacija očigledno promenila, s obzirom na to da je serija dobila i drugu i treću sezonu – Deutschland 86 i Deutschland 89, koja se trenutno prikazuje.

Možda je Nemcima smetalo što ova hladnoratovska saga nije dovoljno mučna i turobna, što je ispunjena pop hitovima '80-ih, što nas, primetiće novinar Guardiana, natera i da saosećamo sa istočnonemačkim špijunom i njegovom celokupnom porodicom, čak i da nekad navijamo za njega. No, njena najveća vrednost možda je upravo u tome što veliki istorijski trenutak i događaje tretira kao deo svakodnevice. Nema velikih priča, nema parola (osim u svrhu manipulacije), nema velike ideje za koju se borimo. Sve je tako suptilno dovedeno do besmisla, naročito sama pomisao na nuklearni napad i rat usred Evrope.

Sve vreme nas dokumentarističkim isečcima podsećaju da je zaista tako bilo i da je svet bio na korak od još jedne propasti. No, umesto toga, nepunu deceniju kasnije, zaratili smo mi Balkanci i ostali iza nevidljivog zida koji smo sami stvorili. Nadasve inteligentno.

Happy Valley (prva i druga sezona, 2014 – 2016)

Prošlog meseca pojavila se vest da će treće sezone ipak biti, nakon brojnih odlaganja i godina neizvesnosti. Prve dve sezone pokazale su se kao veoma uspešne, zahvaljujući čemu je Happy Valley proglašena jednom od najboljih BBC-jevih kriminalističkih drama. Poznato nam je već da je većina njih standardno dobra, no ova serija se izdvaja i težinom priče, scenarijom, glumom, jakim glavnim ženskim likom (fantastična Sarah Lancashire), o napetosti i iznenađenjima da ne govorimo.

Sarah igra Catherine, policajku čija je ćerka kao 18-godišnjakinja nakon što je silovana zatrudnela, rodila dete, a potom se ubila. Serija prati događaje koji se zbivaju osam godina posle, kada Catherine živi sa svojim unukom i saznaje da njegov otac uskoro izlazi iz zatvora. Pored teške privatne priče, Catherine se i na poslu suočava sa zahtevnim slučajevima, vođena koliko etikom toliko i ličnim traumama i nedaćama.

Serija nije nimalo laka i zašećerena, ali je upravo sirovost i neposrednost izdvajaju iz mora sličnih. S druge strane, daleko je i od misery porna i forsiranja nesreće. Samo navodi i glavnu junakinju i nas same na konstantno suočavanje s realnošću, što nimalo nije prijatno, ali se ispostavlja kao neophodno.

Knjige

Bekim Sejranović „Ljepši kraj“

Ljepši kraj deo je trilogije i sledi nakon Nigdje, niotkuda, a prethodi romanu Tvoj sin, Huckleberry Finn. Referišući se na neporeciv autobiografski momenat koji se prepoznaje u svakom Sejranovićevom delu, mnogi su pisali o tome da je Bekim pokušao da napiše ljepši kraj kako za sebe, tako i za sve nas. Mi nedvosmisleno tvrdimo da je uspeo, uprkos svemu.

Povezujući priče o Norveškoj i Bosni i Hercegovini, živeći svoju sudbinu i u jednoj i u drgoj zemlji, bežeći od i iz njih i vraćajući im se neprestano, junak ovog romana uspeva da pronađe sebe – u drugom. I to ne nečemu drugom što stalno izmiče, poput zajednice ili teritorije, već u drugom ljudskom biću.

Horhe Luis Borhes „Univerzalna istorija beščašća“

„Književno besprekoran! Mada, kuvar! Šta više može da ushiti čistokrvne književnike nego takav beskrvni, literarni, verbalni literat, koji ne vidi, ne vidi ništa izvan tih svojih intelektualnih kombinacija?“ (Vitold Gombrovič o Borhesu)

Pesme

Birdy – Blue Skies, Just Like A River Does

Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde, poznatija kao Birdy, engleska je kantautorka koja osvaja koliko svojom muzikom i tekstovima, toliko i glasom, neopterećenim trendovima i savremenim uzorima. Birdy zvuči tako starinski, u najboljem mogućem smislu, i peva toliko čisto i nesputano da je prava milina slušati je. Nedavno je objavila nekoliko novih pesama koje se mogu naći na EP-ju Piano Schetches i najavljuju novi album koji bi trebalo da se pojavi početkom 2021.

Nostalgija

Even Dwarfs Started Small (1970)

Werner Herzog u ovom filmu možda najbolje demonstrira raskoš sopstvene mašte. Svet iz kojeg raste ova priča je jalov, bezbojan, a junaci nisu u skladu ni sa okruženjem, ni jedni sa drugima. Žive u sistemu koji ih ignoriše, "Whether we're good or bad, the treatment is all the same", kaže jedan od njih i to je jedan od najboljih opisa radnje ovog filma, ali i života.

Of Human Bondage (1934)

Student medicine Philip Carey zaboravlja na sebe onog trenutka kada sretne samoživu i manipulativnu konobaricu MildredRogers. Uprkos njenom ponašanju postaje potpuno opsednut, a reditelj John Cromwell gradi tip „ljubavne“ priče koji se uglavnom vezuje za moderno doba.

Dokumentarni film

Brothers of the Night – Brüder der Nacht (2016)

Bavljenje seksualnim radom se uglavnom pripisuje ženama, te se na mušku prostituciju gleda kao na izuzetak od pravila, zbog čega se malo zna o njenoj istoriji. Tako je malo poznato da su rimski imperatori Cezar i Neron bili homoseksualci, a još manje da je svakom muškarcu iz viših slojeva starog Rima bilo dozvoljeno da ima 'mušku konkubinu' - roba koji mu je pružao seksualne usluge pre braka.

Danas mladići iz siromašnih zemalja odlaze u bogatija okruženja, te u nedostatku drugih poslova prodaju svoja tela, uglavnom muškarcima, ali tvrde da je to samo posao i da ih ne određuje kao homoseksualce.

Video igre

World Of Warcraft: “Kugom” protiv botova

World Of Warcraft trenutno trpi horde živih mrtvaca koje osvajaju sve pred sobom. Igra je tako oživela na neobičan način, a zombiji ne štede ni botove.

World of Warcraft: Shadowlands izašao je 27. oktobra, a kampanja sa vojskama živih mrtvaca može da se protumači kao “zabava pred ozbiljan nastavak”. Podseća na ScourgeInvasion događaj iz 2006. godine, a li ovoga puta igrači mogu da se zaraze, te da na neko vreme postanu zombiji koji potom napadaju druge igrače i zarazu šire dalje.

Jedan igrač ovaj „zarazni trend“ koristi za napad na botove – one igrače koji koriste skriptovane naloge za proizvodnju čudovišta koja im potom koriste u igri. Oni koji se služe botovima imaju razrađene planove kojima rešavaju potencijalne napade na njihove junake, ali ovakve strategije ne funkcionišu u zombi scenarijima, pa se i njihovi botovi priključuju hordi.

Horor

Salem's Lot (1979)

Jedna od najpoznatijih, ali i najuspešnijih, adaptacija Kingovog vampirskog romana. U kolektivnom sećanju je sigurno ostao glavni vampir, maska i šminka koje fasciniraju i danas, budući da je plavičasto stvorenje bilo ispred svog vremena.

*Kontrapreporuke

Hillbilly Elegy (2020)

Dugo se čekalo na ovaj film, ali je i pored odlične glumačke postave potpuni promašaj, sigurno jedan od najglupljih filmova u poslednjih sto godina.

La Révolution (prva sezona, 2020)

Iako istorijske horor drame zvuče primamljivo, jedno veliko NE za ovu francusku seriju.

Slučaj porodice Bošković (prva sezona, 2020)

Reč je o novoj domaćoj komediji (samo na papiru) koja predstavlja besraman, a opet potpuno impotentan pokušaj kopiranja „Otvorenih vrata“, što ionako lošu seriju samo još više devalvira.

 

Oceni 5