Đavolov rečnik
Brakes1

Photo: Susan Worsham

Nevesta je nekad imala izgleda za sreću

NAVIKA, im. Okov za slobodne.

NEAMERIČKI, prid. Zao, nesnosan, neznabožački.

NEAUSPICIOZNO, prid. Na neobećavajući način, kada auspicije nisu povoljne. Kod Rimljana je bio običaj da se, pre preduzimanja bilo kakve važne akcije, posavetuju sa augurima, ili državnim prorocima, i od njih dobiju neki nagoveštaj verovatnog ishoda. Jedan od njihovih najomiljenijih i najpouzdanijih metoda bio je posmatranje leta ptica, a predskazanja koja bi se iz toga

NEBORAC, im. Mrtav Kveker.

NEBRANJEN, prid. U nemogućnosti da napadne.

NEDISKRETNOST, im. Greh žene.

NEISTINA, im. Laž koja još nije porasla. Najbliže što se lažov iz navike približava istini; perigej njegove ekscentrične orbite.

NEIZVEŠTAČENOST, im. Izvesna prijatna osobina do koje žene dolaze dugim učenjem i napornim vežbanjem pred publikom zaslepljenih muškaraca, koji vole da misle kako to podseća na iskrenu jednostavnost njihovog poroda.

NEKAJANJE, im. Stanje duha vremenski na pola puta između greha i kazne.

NEKAŽNJEN, prid. Bogat.

NEKTAR, im. Piće koje se služilo na banketima olimpskih bogova. Tajna njegovog pripravljanja je izgubljena, ali današnji stanovnici Kentakija veruju da su prilično blizu otkrivanja glavnih sastojaka.

Prvo nektar Hera kuša,

 Al' joj osta hladna duša.

Tada viski proba Hera,

Pa ode da tera kera.

DŽ. G.

NEMIRI, im. Popularna zabava koju za vojnike priređuju nevini posmatrači.

NEMORALAN, prid. Nekoristan. Štagod na duže staze i u većem broju slučajeva ljudi zaključe da je uglavnom nekorisno, počinje da se smatra za pogrešno, zlo i nemoralno. Ako čovekovo poimanje ispravnog i pogrešnog ima neku drugu osnovu; ako je nastalo, ili moglo da nastane na neki drugi način; ako postupci sami po sebi imaju neki moralni karakter koji je odvojen, i nimalo zavisan od njihovih posledica - onda je sva filozofija laž a razum samo poremećaj uma.

NENORMALAN, prid. Koji se ne prilagođava standardima. U razmišljanju i ponašanju, biti nezavisan znači biti nenormalan, a biti nenormalan znači biti prezren. Stoga vam vaš leksikograf preporučuje da se trudite da više ličite na Prosečnog Čoveka nego što je to njemu pošlo za rukom. Ko god uspe u tom nastojanju, imaće mir, sigurnost da će umreti, i nadu da će završiti u Paklu.

NEODLUČNOST, im. Glavni sastojak uspeha. "Pošto", kaže ser Tomas Brubold, "postoji samo jedan način da se ne uradi ništa, a mnogo načina da se uradi nešto, od kojih je, sasvim sigurno, samo jedan ispravan, sledi da onaj ko zbog neodlučnosti stoji u mestu nema toliko mogućnosti da pogreši kao onaj koji se kreće" - veoma jasno i zadovoljavajuće objašnjenje ove stvari.

"Vaša brza odluka da napadnete", rekao je jednom prilikom general Grant generalu Gordonu Grejndžeru, "za svaku je pohvalu; imali ste tek pet minuta da takvu odluku donesete."

"Da, gospodine", odgovorio je slavom ovenčani potčinjeni oficir, "velika je stvar znati šta uraditi u hitnom slučaju. Kada sam u nedoumici da li da napadnem ili da se povučem, ne oklevam ni trenutak - bacim novčić."

"Da li želite da kažete da ste i ovaj put tako postupili?"

"Da, generale; međutim, za ime božje, ne prekorevajte me: nisam poslušao savet novčića."

NEPOSLUŠNOST, im. Sreća u nesreći servilnosti.

NEPOTIZAM, im. Postaviti svoju babu na neku dužnost za dobro partije.

NEPRAVDA, im. Od svih tereta koje tovarimo drugima i sami nosimo, ovaj je najlakši na rukama a najteži na leđima.

NEPRIHVATLJIV, prid. Koji nije pogodan za razmatranje. Ovo se kaže za neke vrste svedočenja koje, pretpostavlja se, porote nisu u stanju pravilno da procene, i koje sudije, stoga, isključuju i iz postupaka koji se vode samo pred njima samima. Svedočenje o onome što je neko čuo nekog drugog da kaže neprihvatljivo je, jer osoba koja je to nešto rekla nije bila zakleta, i ne nalazi se sudu na raspolaganju za propitivanje; ipak, mnogi važni poduhvati, vojni, politički, poslovni, i svih drugih vrsta, svakodnevno se preduzimaju upravo na takvim osnovama. Ne postoji nijedna religija na svetu koja ima bilo kakvu jaču osnovu od ove. Otkrovenja spadaju u istu ovu kategoriju; da je Biblija reč božja moramo da verujemo na reč davno umrlim ljudima, čiji su identiteti sumnjivi, i za koje se ne zna da su bili zakleti, bilo u kojem značenju te reči. Prema pravilima svedočenja koja sada vladaju u ovoj zemlji, ni jedna jedina rečenica u Bibliji nema podršku u dokazima koji bi se na sudu mogli prihvatiti. Ne može se dokazati da se bitka kod Blenhajma uopšte dogodila, da je postojala osoba po imenu Julije Cezar, da je postojalo carstvo zvano Asirija.

Međutim, pošto su zapisi iz sudskih arhiva prihvatljivi kao dokaz, može se lako dokazati da su nekada postojali moćni i zlokobni čarobnjaci koji su bili pošast za čovečanstvo. Dokazi (uključujući i priznanja) na osnovu kojih su neke žene osuđene kao veštice i pogubljene, bez mane su; i dalje su neoborivi. Sudijske odluke na njima zasnovane bile su ispravne, logički i zakonski. Ništa u bilo kojem postojećem sudu nije bilo bolje dokazano od optužbi protiv veštica i volšebnika, koje su mnoge poslale u smrt. Ako veštica nije bilo, i ljudsko svedočenje i ljudski razum podjednako su lišeni smisla.

NEPRIJATELJSTVO, im. Naročito oštro i na poseban način primenjeno osećanje o tome da je zemlja prenaseljena. Neprijateljstva se razvrstavaju u aktivna i pasivna; primer prvih je osećanje koje žena ima prema svojim prijateljicama, a drugih osećanje koje ima prema svim ostalim pripadnicama svog pola.

NEPRISTRASAN, prid. Koji ne vidi nikakvu mogućnost za ličnu korist u zastupanju bilo koje strane u raspravi ili usvajanju nekog od dva suprotstavljena gledišta.

NEPROMIŠLJENO, prid. Učinjeno pre ručka.

Nepromišljen prvo dela,

Tek se onda lati jela.

Džudibras

NERELIGIOZNOST, im. Najvažnija od velikih svetskih vera.

NESMOTREN, prid. Neosetljiv za vrednost naših saveta.

"Stavi svoj ulog uz moj, ortače mladi.

Kockari ti pokrašće te za tren."

 "Al' taj se dečko i ne kladi."

"Dovraga!

Kako si samo tako nesmotren?"

Butl P. Giš

NESKLAD, im. U braku, sličnost ukusa, naročito za dominacijom. Nespojivost se može, međutim, sastojati i od žene krotkog pogleda koja živi iza ugla. Ponekad je čak viđana i sa brkovima.

NESKROMAN, prid. Onaj ko ima jako osećanje sopstvene vrednosti, zajedno sa slabom predstavom o vrednostima drugih.

NESPOJIVOST, im. Dve stvari su nespojive ako na svetu ima dovoljno mesta za jednu od njih, ali ne i za obe - na primer poezija Volta Vitmena i božja milost prema čoveku. Nespojivost je, reklo bi se, samo  pomahnitala inkompatibilnost. Umesto niskih izraza kao što su "Bedni crve, beži odavde, imam nameru da te ubijem čim te vidim", reči "Gospodine, mi smo nespojivi", prenele bi podjednako preteći utisak, a zvučale bi mnogo učtivije.

NESREĆA, im. Ona vrsta sreće koju ne srećemo dovoljno retko.

NESREĆNI SLUČAJ, im. Neizbežni događaj, nastao kao posledica delovanja nepromenljivih prirodnih zakona.

NESTALNOST, im. Ponovljeno zasićenje preduzimljive ljubavi. NESVRSISHODAN, prid. Koji nije proračunat da unapredi naše interese.

NEVERNIK, im. U Njujorku, neko ko neveruje u hrišćansku religiju; u Istanbulu, neko ko u nju veruje (v. KAURIN). Vrsta barabe koja ne oseća dužno poštovanje i ne daje dovoljne priloge bogoštovateljima. eklezijastima, papama, parosima, kanonicima, monasima, mulama, vudu- sveštenicima, prezbiterima, hijerofantima, prelatima, obealjudima, opatima, časnim sestrama, misionarima, lutajućim propovednicima, đakonima, fratrima, hadžijama, visokim sveštenicima, mujezinima, braminima, nadrilekarima, ispovednicima, eminencijama, starijim vođama, primatima, prebendarima, hodočasnicima, prorocima, imamima, korisnicima, činovnicima, horskim vikarima, nadbiskupima, biskupima, nastojnicima, priorima, očevima, opaticama, kaluđerima, mendikantnim fratrima, kuratima, patrijarsima, bonezima, santonima, brojaničarima, kanonesama, rezidencijarima, načelnicima dioceza, rektorima, podrektorima, oblasnim rektorima, abdalima, trgovcima čarolijama, arhiđakonima, hijerarsima, vođama klasa, vladarima, kapitularima, šeicima, kandidatima za sveštenstvo, pisarima, guruima, crkvenim pevačima, poslužiteljima, fakirima, ukopnicima, visokopoštovanima, rivajvalistima, pustinjacima, stalnim kuratima, kapelanima, mudžoima, čitačima, iskušenicima, vikarima, pastorima, rabinima, ulemama, lamama, sakristanima, pedelima, dervišima, lektorima, crkvenim čuvarima, kardinalima, prioresama, sufraganima, akolitima i pumpumima.

NEVESTA, im. Žena koja je nekada imala dobre izglede za sreću.

NEVEROVATNOĆA, im.

Melanholičnog, nežnog izraza,

On graciozno povest prikaza,

Neverovatnu, zacelo,

Kada razmisli se zrelo,

Al' očarana svetina

Smatra da sve je istina,

I priznaju mu svi u jedan glas:

"Priča ta baš iznenađuje nas."

Samo jedan čovek osta miran,

Neuzrujan, bezbrižan i pribran.

Ćuti ko zaliven,

Spokoj mu neskriven.

 I ne časeći ni časa,

Okrete se k njemu masa.

Gledaše ga netremice,

Al' osta mu hladno lice.

Držanje mu ko da sniva

Ko ništa da se ne zbiva.

"Šta! Šta! rekoše mu ljudi,

 "Zar te nimalo ne čudi

Priča što je naš prijatelj sroči?"

On ih čedno pogleda u oči,

Pa im reče, ravnodušan ko kam:

"Ne, nimalo, jer lažov sam i sam."

NEVOLJA, im. Nadnica postojanosti.

NEZAHVALNIK, im. Neko ko ima korist od drugog, ili je na bilo koji način objekat milosrđa.

Cinik reče: "Nezahvalni su svi ljudi."

 Filantrop mu odvrati: "Tako ne sudi:

Još davno zadužih puno jednog čoveka,

A on me ipak ne prokle doveka,

Nit me okolo kudi."

"Hej!" viknu cinik. "Da ga vidim da l' smem?

Od zadivljenosti naprosto mrem      .

I rad sam da me blagoslovi." "Eh, neće moći

Da te blagoslovi, jer - tužno je reći -

 Taj je čovek nem."

Ariel Selp

NEZNABOŠTVO, im. Vaše nepoštovanje mog božanstva.

NEZNALICA, im. Osoba koja nije upoznata sa izvesnim oblastima saznanja koje su vama poznate, i koja zna nešto o čemu vi, pak, nemate pojma.

NIHILISTA, im. Rus koji poriče postojanje bilo čega sem Tolstoja. Vođa ove škole je Tolstoj.

NIRVANA, im. U budističkoj religiji, stanje prijatne anihilacije koje se dodeljuje mudrima, naročito onima koji su dovoljno mudri da ga razumeju.

NISKOG POREKLA, prid. "Podignut" umesto "odgojen".

NITKOV, im. Osoba najvišeg stepena bezvrednosti.

NOJ, im. Velika ptica kojoj je (zbog grehova, nesumnjivo) priroda uskratila zadnji prst koji mnogi pobožni prirodnjaci vide kao upadljiv dokaz božanske primisli. Odsustvo dobrog para krila nije mu nikakav nedostatak, jer, kao što je domišljato istaknuto noj ne može da leti.

NOMINOVATI, gl. Odrediti za najtežu političku proveru. Gurnuti ispred sebe osobu pogodnu da prihvati blato i mrtve mačke koje baca opozicija.

NOS, im. Najisturenija straža lica. Zbog okolnosti da svi osvajači imaju velike noseve, Getius, čiji spisi potiču iz vremena pre humora, naziva nos organom rušenja. Primećeno je da čovekov nos nikada nije tako srećan kao kada se gura u tuđa posla; iz ovoga su neki fiziolozi izvukli zaključak da nos nema čulo mirisa.

Krasila ga je takva nosina

Da je kao ispred rata

Bežala i vikala svetina:

"Odakle nam tol'ka vata

Uši da nam ona čuva

Ako počne nos da duva'?" I zato su advokati

Tražili da mu se skrati.

Sudija im reče: "Želja vam huda -

Produžetak taj optužen,

Bio kako god premeren,

Premašuje okrug ovog suda."

Arpad Singinji

NOTORNOST, im. Slava našeg takmaca u borbi za javna priznanja. Vrsta glasovitosti najdostupnija prosečnima. Pletene lestve koje vode na vodviljsku pozornicu, po kojima se penju i spuštaju anđeli.

NOVAC, im. Blagoslov koji nam nije ni od kakve vrednosti sem kad se od njega rastajemo. Dokaz kullure i pasoš za otmeno društvo. Podnošljivo vlasništvo.

NOVEMBAR. im. Jedanaesta dvanaestina umora.

NOUMENON, im. Ono što postoji, za razliku od onoga što samo izgleda da postoji, i što sc zove fenomen. Noumenon je nešto teže locirati; može se uhvatiti samo procesom razmišljanja, što je fenomen. Ipak, otkriće i razotkrivanje noumenona pruža široke mogućnosti za ono što Ljuz naziva "beskrajna raznolikost i uzbuđenje filozofske misli". Ura (dakle) za noumenon!

*Iz knjige “Đavolov rečnik”; s engleskog preveo Srđan Vujica, stihove s engleskog prepevao Veselin Marković

Oceni 5