40 godina od Mediteranskih igara u Splitu
Meditg 02 S

Maketa modernog Splita uoči Mediteranskih igara: Drug Tito odobrava

Photo: www.gkmm.hr

Nezaboravna maskota: Sećanje na medvedicu Adrijanu

Medvedica kojoj je pretilo nestajanje: Adrijana, dizajn Oskara Kogoja

Na početku da se dogovorimo, niko neće sporiti višeznačnost i simboličku vrednost Vučka, maskote Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. (ostavimo ga za kraj u ovoj priči o maskotama velikih sportskih takmičenja kojima je Jugoslavija bila domaćin). Fakat, u svim pričama o dolasku sveta kod nas bili su važni sportski uspesi i prateće bočne priče, poput, recimo, astronomskog računa poznatom glumcu u nekom sarajevskom bircuzu. Ali i uspesi na polju informatike (prvi kompjuterski rezultati na Mediteranskim igrama u Splitu), vrhunski prenosi sa velikim brojem kamera u Sarajevu, sintagma koja će postati lozinka snimatelja i televizijskih reditelja u svetu - “nema problema”, te “otvoreni i srdačni ljudi”, kakve su pominjali gosti, unekoliko iznenađeni ovdašnjim, ničim izazvanim, tapšanjem po ramenu, spajanjem stolova, te okretanjem rundi za nepoznate.

Trijumf domaćeg dizajna i kompjuteraša:  Dovoljno za ekspoziciju, strpljiviji su ostali. Legendarni Žak Kusto spasavao je svet i u Sredozemnom moru,  a u Splitu se zaustavio da ispriča priču o sredozemnoj medvedici kojoj preti nestajanje, budući da bilo ostalo još nekoliko primeraka te životinjske vrste - mediteranski tuljan, foka. Tu priča o Osmim Mediteranskim igrama u Splitu (MIS) počinje da dobija šmek legende; priču je, kao i mnogi drugi, čuo Valter-Vori Lalić i predložio da medvedica bude maskota Igara, što je prihvaćeno.

Veličanstveno otvaranje MIS: Novi, predivni stadion na Poljudu - projektant Boris Magaš

Na jugoslovenskom konkursu pobedio je Slovenac Oskar Kogoj, industrijalski oblikovalec, jedan od utemeljitelja ove profesije u statusu slobodnjaka. On je dizajnirao maskotu, medvedicu Adrijanu.Kogoj je bio ozbiljan igrač, jaka faca, vodio je Odeljenje za industrijsko oblikovanje u Razvojnom institutu Tovarne pohištva Meblo u Novoj Gorici. Potom, od 1971. predaje industrijsko oblikovanje na Università Statale d'Arte v Benetkah. Samostalno je izlagao u Parizu, Kopenhagenu, Nirnbergu, Milanu, Zagrebu, na Majskom salonu u Beogradu, u Budimpešti.

Još dvojica velikih iz te branše obeležiće Mediteranske igre. Boris Ljubičić iz zagrebačkog Centra za industrijsko oblikovanje (zaduženog za vizuelni identitet MIS) koji je “izmislio” znak tri kruga, otetih od pet olimpijskih, koji se, onako, blago talasaju u plavoj vodi Mediterana, simbol docnije korišćen za svake Mediteranske igre.

A riječki arhitekt Boris Magaš projektovao je impresivni, predivni fudbalski stadion na Poljudu.

Na svečanom otvaranju: U prvom redu - Michael Morris lord Killanin, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Josip Broz Tito, predsjednik Jugoslavije i Stane Dolanc, predsjednik Komiteta VIII. mediteranskih igara. Iza njih Jure Bilić i Jakov Blažević, visoki funkcioneri SKH

Neke drugačije Igre: Mediteranske igre trajale su od 15. do 29. septembra 1979, Split je na glasanju članica pobedio Kazablanku. Donele su važne političke poene Jugoslaviji, jer je Igre otvorio predsednik Tito, govorom o miru i aktivnoj miroljubivoj koegzistenciji. “Sa gledišta učvršćivanja mira i bezbjednosti u Evropi i svijetu, oblast Mediterana zauzima značajno mjesto. U pretvaranju Mediterana u zonu mira i suradnje sve mediteranske zemlje treba da učestvuju ravnopravno u duhu odredaba završnog akta iz Helsinkija i stavova Pete konferencije nesvrstanih zemalja u Kolombu”, kazao je Tito.

Prizor iz Splita 1979: Obasjaj naša čela, uzdigni naša jedraJoš malo istinite legende, Tito će se odlučiti za otvaranje Igara uprkos savetima lekara koji su mu to preporučili i u vezi sa odlaskom u Havanu, na Samit nesvrstanih. Na Samitu je ostvareno jedinstvo Pokreta, a MIS (skraćenica Igara u Splitu) trebalo je da inauguriše Jugoslaviju kao dobro mesto za kontakte Istoka i Zapada.

Jugoslavija je po učinku bila bolja od Francuske, Italije, Španije... Ma, najbolja, sa 55 zlatnih medalja. Učestvovalo je 14 država koje su se takmičile u 26 sportova, najvećem broju do tad. Splitski kolega Pero Jurišin priseća se kako je funkcionisala informatika: “Računalni sustav akreditacije, registriranja i praćenja rezultata, sve je bilo toliko ispred svog vremena, da je tim koji je rukovodio njime bio na narednim Olimpijadama radeći to isto”.

Nova sportska regija: Uz bajkoviti stadion, izgrađen je u Splitu i kompleks bazena na Poljudu, velika i mala dvorana na Gripama. Streljana u Stobreču, kompleks teniskih terena, kompleks malih dvorana za borilačke sportove na Gripama. Renoviran je stadion NK Split, košarkaška dvorana na Gripama kao i igralište u Kaštel Gomilici. I drugi dalmatinski gradovi dobili su nove terene; Trogir - novu sportsku dvoranu, Omiš obnovljeni stadion, Sinj hipodrom, a Supetar streličarski teren, Zaton veslačku stazu, Zadar i Makarska nogometna igrališta i Hvar sportsku dvoranu.

“Međunarodni odbor Mediteranskih igara održao je u Splitu 1976. i 1977. dva pripremna sastanka kako bi se definirao program igara, broj sportova, termine i satnice, te stekao uvid u izgradnju sportskih objekata i smještaj sportaša. Na prvoj sjednici Komiteta Mediteranskih igara održanoj u Splitu 12. travnja 1977.g. raspušten je Komitet za pripremu kandidature Splita i osnovana Direkcija VIII. mediteranskih igara kao jedinstveni stručna organizacija Skupštine općine Split i Komiteta VIII.mediteranskih igrara.

Adrijana je preživela: Uz to formiran je i Izvršni komitet čiji je predsjednik postao Ante Skataretiko. Njegovi potpredsjednici bili su Vladimir Pezo, Artur Takač i Pero Bogunović. Ostali članovi bili su: Luka Bajakić, Marko Čolak, Darko Dujmović, Damir Dumanić, Milan Ercegan, Franjo Frančić, Jovo Galić, Miško Juras, Jozo Smodlaka, Časlav Veljić i Ratko Viličić. Za tajnika je imenova Boris Baranović. Za generalnog direktora Direkcije postavljen je Damir Dumanić, za zamjenika generalnog direktora i direktora sektora za sportove i tehnologiju igara Artur Takač, za direktora Sektora za uslužne djelatnosti Stipe Pleić, za direktora sektora za izgradnju objekata Silvije Dvornik, za direktora sektora financija Zvonko Zavoreo, za direktora Sektora za marketing i propagandu Boris Baranović. Nezaobilazna je bila i uloga koju je odigrao Ante Skataretiko, predsednik splitske vlade.

O Splitu je govorio ceo svet: Svečano otvaranje Igara

Prošlo je 40 godina, Adrijana je preživela kao, smatra kolega Jurišin, najbolje vizuelno rešenje velikih takmičenja u SFRJ, mediteranski tuljan se nije  razmnožio, ostalo je oko 500 primeraka i najugroženija je morska vrsta u svetu. Može se videti u severnoj Africi i u Hrvatskoj. 

U porodičnim škrinjama zanesenjaka, zajedno sa kompletima novina, čuvaju se majice sa tri olimpijska/mediteranska kruga i maskote medvedice. Ti će se zanesenjaci setiti i tri zlatne i dve srebrne medalje Boruta Petriča, zlata rukometaša, srebra košarkaša...


Galerija

Oceni 5