Ne diraj me, nisam gej
Ddir3

Photo: The Art of Manliness

Nežnošću protiv homofobije

„Dečaci imitiraju ono što vide. A ako je to hladnoća, ustručavanje, te hladni odnosi između muškaraca, oni će, kada odrastu, početi da se ponašaju upravo tako… Šta dečaci mogu da nauče od muškaraca koji ne neguju bliska prijateljstva, te od modela u kojima nema očigledne bliskosti u životu jednog muškarca, osim eventualno one koju ima sa partnerkom?“ - Kindlon and Thompson, Podizanje Kaina

Kreatori web-stranice „The Art of Manliness“ - Brett i Kate McKay - prikupili su oko stotinu fotografija s kraja XIX i početka XX veka, na kojima su muškarci koji se ne ustručavaju da ispolje nežnost prema drugim muškarcima. Radi se o neverovatnoj kolekciji, i dok bi pokazivanje nežnosti prema sabratu istog pola moglo da ukazuje na određeni seksualni identitet, kreatori ističu da bi bilo pogrešno da se pretpostavi da su svi subjekti koji se pojavljuju na fotografijama bili gej. Neki od njih možda i jesu, verovatno jesu, ali je sigurno da je većina njih samo delila fizičku bliskost bez straha da će se ova tumačiti na ovaj ili onaj način. Tako je bilo sve dok sredinom XX veka homoseksualnost nije počela da se tumači kao „greh“, kao mentalni poremećaj ili zločin, i dok ispoljavanje nežnosti prema osobi istog pola nije počelo da se posmatra kao seksualni čin.

Tokom XIX veka muškarci su bez problema formirali duboka, intimna prijateljstva, a te veze nisu nužno uključivale i seksualne radnje, bez obzira na to što su jedni druge nazivali imenima poput „moj dragi dečko“, i što se nisu ustručavali da pokažu nežnost i budu bliski. Neki od njih su se redovno držali za ruke, grlili se, sedeli jedan drugome u krilu, što bi moderni posmatrači automatski poslali u četiri zida.

Nedostatak fizičkog kontakta na modernim fotografijama posledica je straha od pretpostavljene seksualnosti, pa većina današnjih fotografa svedoči o tome da se nikada nije dogodilo da dvojica muškaraca koji nisu u emotivnoj vezi zatraže zajedničku fotografiju. Eksperti pretpostavljaju da bi to moglo da se promeni prihvatanjem bračne jednakosti i odustajanjem od toksičnih rodnih uloga, što bi donelo olakšanje pripadnicima svih rodova i identiteta.

Mnogi gej i biseksualni muškarci imaju poteškoće u ispoljavanju nežnosti prema prijateljima istog pola, te takvu naklonost čuvaju samo za partnere. To je razumljivo u doba kada se svaki dodir tumači kao želja za seksom, a svaki zagrljaj obećanje na večnu požudu. Nežnost se već neko vreme gura u zapećak, te čitavo čovečanstvo trpi, budući da je ova ključni faktor za ojačavanje porodičnih, prijateljskih i bilo kojih drugih odnosa koji se tumače kao važni.


Galerija

Oceni 5