Dan belih traka obeležen podsećanjem na žrtve srpske agresije

Nije bio Aušvic, ali dogodio se genocid

Belete 03 S
Bivši zatočenici logora, od kojih se mnogi suočavaju sa teškim duševnim patnjama, silovane žene i devojke, nemaju zakonom rešen status; u Prijedoru su primetne spomen-ploče s fotografijama i imenima bivših radnika preduzeća, ustanova i institucija koji su bili pripadnici Vojske RS i koji su tokom rata u BiH poginuli negde na frontu

Natrag na tekst

Komentari

Prijedor - gori od Srebrenice!

U cemu je Prijedor bio gori od Srebrenice:...................... Srebrenica je bila metafizicko-bizantijski pir, srednjovjekovna religiozni ritual - toliko daleko od 21og vijeka, da je nepojmljiv. I pored ogromne cijene - poslijedice Srebrenickog genocida su ogranicene. Ne mozemo racunati da ce se Srebrenica realno ponoviti - jer sa takvom pretpostavkom ne bi mogli normalno zivjeti. Bez obzira u sta Bosnjaci zele pretvoriti iskustvo Srebrenice, ona nije dio sadasnjosti.......................... Prijedor je politicki projekat, koji je je u kntinuitetu jos uvijek ziv - i nepromijenjen. To sto su nas "bijele trake" iznenadile govori vise o nasoj naivnosti i dobronamjernom precjenjivanju nasih prijatelja, komsija, brace...., nego o tome da su bijele trake bile neocekivane.......................... Bijele trake nosimo i danas: cim nam neko cuje ime, oko naseg rukava se pojavi bijela traka - ili se upadljivo "ne pojavi"........................................... Nacizam na djelu - kao dio kulture i nacionalnog bica....................................... Prijedor je u stvari puno gori od Auschwitza - u Auschwitzu vise ne mora da zivi niko - ni duhovno, ni geografski. Prijedor ima jos uvijek puno stanovnika, a jos vise mentalnih zarobljenika.
Zed_Quist 01.06.2017, 10:13:25

Prijedor gori od Ausvica

Da bismo vas ozbiljno shvatali, morate da se okanete preterivanja. Procena bilo koje ratne tragedije i genocida nije se nikad zasnivala na tome da li neko nepravedno drustveno-politicko stanje jos uvek traje negde drugde nego na procentualnom broju zrtava u odnosu na ukupni broj pripadnika doticne etnicke grupe i na tome da li je vladajuca ideologija zagovarala genocid. Holokaust u tom pogledu nema premca u istoriji. Uzmimo, na primer, grozomorne strahote koje su pripadnici ISISa naneli na podrucju svog "kalifata" pretezno drugim muslimanima i jos uvek ih cine u poslednjim svojim trzajima. Mnogi stanovnici okupiranih podrucja mogli su da izbegnu smrt ako su presli na ISISovu verziju vehabizma i prikljucili se njihovim borbenim redovima. ISISovci su se u velikoj meri regrutovali internetskom propagandom u celom svetu, bez obzira na nacionalno poreklo. U slucaju Jevreja, najmanji procenat jevrejske krvi vodio je ljude, zene i decu u konc-logore ili direktno u gasne komore. Novija istorija je puna ratnih zlocina i genocida koji daleko prevazilaze sve ono sto se desavalo u Bosni. Time ne zelim da umanjim Bosnjacku golgotu i pravim isprike za brutalne srpske ili hrvatske nacionaliste nego samo da vas podsetim na realnu istorijsku perspektivu koja mora da nam je uvak pri pameti umesto preuvelicavanja tragedije vlastitog naroda. Bez takve perspektive gubite kredibilitet ozbiljnog analiticara istorijskih dogadjaja.
milan.Pa 02.07.2017, 05:29:56


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar