Pre i posle: Zauvek
Bafter5

Nick Cardello i Kurt English: Pre i posle

Photo: Lična arhiva

Nije ljubav "samo faza"

Veliki je broj prepreka sa kojima se LGBTIQ parovi susreću tokom života, a jedna od bezazlenijih, ali ne manje iritantnih, je i ona u kojoj se njihovi odnosi nazivaju „fazama“, te ne shvataju ozbiljno. Upravo su zbog toga Nick Cardello i njegov suprug Kurt English odlučili da čitavom svetu pokažu da neke „faze“ traju i po 25 godina, i da vremenom jačaju preteći da iz korena poljuljaju stav po kojem pravo na ljubav imaju samo pripadnici heteroseksualne većine.

Za pomenuti par fotografisanje je počelo na Paradi ponosa u Vašingtonu 1993. godine, godinu dana nakon što su se sreli. Odlučili su da svoju prvu zajedničku fotografiju ponove, te je podele na društvenim mrežama, a kako bi povećali vidljivost koja se za gej parove obično ne podrazumeva. Poljubac i držanje za ruke, koji su za strejt parove uobičajena ljubavna procedura, LGBTIQ parovima se ne oprašta, budući da se bezazleni ljubavni činovi automatski seksualizuju i opisuju kao „blud na javnom mestu.“ Tako se i zajedničke fotografije uglavnom drže podalje od socijalnih platformi, a kako pripadnicima osetljive većine ne bi bilo neprijatno. U tom procesu se kreira još jedan ormar, nešto veći, budući da umesto jedne u njega sada ulaze dve osobe, a takve prakse mlađe pripadnike LGBTIQ populacije lišavaju pozitivnih modela, koji možda funkcionišu u heteronormativnim okvirima, ali ipak prikazuju ljubav onakvom kakva je poznata čoveku. Cardello i English su odlučili da tome stanu na put, i da javno ponude svoj primer zajedništva.

Internet je reagovao potpuno neočekivano, te su reakcije uglavnom bile pozitivne, pa je njihov post podeljen više od 25 hiljada puta. Fotografije su se pojavile i u medijima, pa ih je zahvaljujući tome videlo preko 600 hiljada ljudi. Ostati u zajednici uprkos svim preprekama odličan je primer ljubavi, i lekcija kako za mlađe, tako i za starije pripadnike svih identiteta i populacija.

Oceni 5