XXZ magazin preporučuje
Deca zla S

Photo: Firefly Production/HBO Max

Nije savršeno, ali je strašno

Serije

Deca zla (mini-serija, 2023)

Retko vam preporučujemo domaće serije, a za to postoji opravdan razlog – obično ne valjaju. Deca zla nisu apsolutno savršenstvo, ali serija drži pažnju, a glumačka ekipa na čelu sa Jovanom Stojiljković i Radovanom Vujovićem odlično radi zajedno.

Serija je nedavno stigla na HBO Max (prva srpska serija na ovoj platformi), a temelji se na romanu Miodraga Majića. Triler drži pažnju čak i kad se ne oslanja na cliffhangere. S vremena na vreme liči i na horor, u pozadini je razrešavanje trauma iz kompleksne ratne prošlosti, a jedan komentator na platformi IMDb je dobro primetio da se o jezivom nasilju govori bez eksplicitnih scena, što se u domaćoj kinematografiji retko dešava.

Svašta je naravno moglo da bude bolje, ali se gleda brzo i s velikim zanimanjem.

The Tower (druga sezona, 2023)

Druga sezona ove sjajne britanske serije nastavlja tamo gde je prva stala, s tim da naši inspektori i policajci preuzimaju dva nova slučaja, dok se prisećaju propusta od ranije. Kao što smo već pisali, ovo nije tipična detektivska drama u kojoj nakon teške istrage dobijamo pravdu u vidu poklona vezanog mašnicom. Mnogo je bliža realnosti, a ljude koji štite zakon ne predstavlja nužno kao pravdoljubive i beskompromisno poštene. Vode ih mnogo niže strasti, sujeta ili želja za osvetom, nekada nepromišljenost i brzopletost, no svi ostaju verodostojni i upravo zbog toga mnogo uverljiviji.

Prvi slučaj je problem nasilja u porodici sa potencijalno fatalnim posledicama, dok drugi podrazumeva rešavanje nestanka devojčice od pre 25 godina, koja još uvek nije pronađena. Iako se sumnja da je mrtva, njeno telo nije pronađeno, pa samim tim slučaj nije zaključen kako treba. I jedan i drugi slučaj oslikavaju oblike nasilja nad ženama i načine na koji i policija i pravosuđe, pa i čitava zajednica, greše i posredno dopuštaju da se zločini ponavljaju i da počinilac uradi nešto još gore. Zakon kao da na svaki način štiti prava osumnjičenog, uz svesrdnu pomoć dovitljivih advokata, dok žrtva iznova može biti traumatizovana.

Film

Veszélyes lehet a fagyi - Not a Thing (2022)

Ovaj mađarski film govori o bliznakinjama u svojim tridesetim godinama, koje žive sasvim različite živote, a isto tako vide i jedna drugu – kao potpuno drugačiju od sebe. Može se reći da je svaka ponaosob otelotvorenje određenog društvenog stereotipa – Eva je udata, novopečena mama koja nigde ne radi i uživa s mužem u njegovom bogatstvu, a Adel je lekarka u državnoj ambulanti, bez mnogo novca, ali s više perspektive u budućnosti, u tek započetoj ljubavnoj vezi u kojoj trenutno cvetaju ruže. Upravo tako one vide onu drugu, dok je realnost nešto malo drugačija. U stvari, realnost i ne vidimo jer „objektivne“ perspektive i nema i teško ju je zauzeti, ali bitno je što nam je ista priča data iz dva ugla i samim tim s različitim interpretacijama.

Svaka od njih vidi onu drugu kao srećniju, uspešniju makar na jednom planu, onu kojoj bolje ide, koja ima više mogućnosti... I dok se ponaosob i u samoći bore sa sopstvenim problemima i nesigurnostima, svoje muke ne dele jedna sa drugom. Iako fizički identične, one ne odaju utisak nikakve povezanosti niti preterane sestrinske ljubavi, tek rođačkog tolerisanja i blage ljubomore. Nijedna se ne bavi do kraja tim osećanjima i odnosom, samo konstatuju činjenice i žive s tim kao nepromenljivom situacijom.

Dok Adel vidi Evu kao onu kojoj je sekira upala u med, koja je bogatija, lepša, doteranija, opuštenija nego ona, za Adel uvek nasmejana i bezbrižna Eva zapravo pati od postporođajne depresije i ostaje u braku s emocionalno nasilnim mužem, u stalnom strahu da to nasilje može preći i u fizičko. Ona pak Adel vidi kao onu koja je slobodna, srećna, koja ima izbor, može da radi šta hoće... Neverovatno je koliko smo u očima posmatrača fenomenalni, lepi i sigurni u sebe. Naročito kad nam je taj „posmatrač“ neka vrsta ogledala, „druga polovina“ bez koje ne možemo, a ne možemo ni sa njom; onaj ko u nama vidi idealnu verziju sebe, a koja je bliža iluziji nego realnosti. Nedostatak kvalitetne komunikacije među sestrama je glavni komadić koji nedostaje, a dileme koje život stavlja pred njih u istom trenutku mogu se svesti na pitanje „ostati ili otići“. Iz zemlje, braka, odnosa, sopstvenog života i osmisliti nešto novo. Kako god da odluče i gde god da su, ipak ostaju povezane.

Nyad (2023)

Nyad je priča o prijateljstvu koje traje decenijama, o tome koliko je komunikacija važna u ljubavi. Priča je i o upornosti, nepristajanju na ograničenja koja društvo nameće:

„'Ne vjerujem u nametnuta ograničenja. Ja sam ta koja će reći kad je gotovo', rekla je Diana Nyad kad je kao šezdesetogodišnjakinja odlučila pokušati oboriti rekord u maratonskom plivanju, a ta je avantura ispričana u najnovijem Netflixovu hitu Nyad, snimljenom prema autobiografiji Find a Way.

Film je izišao dva mjeseca nakon desetogodišnjice Nyadičina pothvata, u rujnu 2013, a već u uvodnim kadrovima upoznajemo se s karakterom glavne junakinje. Bliži joj se 60. rođendan, a ona se žestoko i glasno odbija pomiriti sa starenjem, prosječnošću i zaboravom. Gleda televizijski prilog o svom prvom, neuspjelom pokušaju obaranja rekorda u plivanju od Havane do Key Westa u kojem govori da se osjeća kao da je podbacila i u tom trenutku odlučuje pokušati ponovno“. (Iz kritike Ive Tomečić)

Knjige

Gala Odanović „Hladnokrvno“

Zbirka poezije koju bismo slobodno mogli okarakterisati kao dnevnik jedne propale ljubavi u saglasju sa introspektivnim i ispovednim tonom Taylor Swift, pravo je osveženje na našoj sceni koja pati od viška ambicije i manjka interpunkcije. Ovo su duhoviti, oštri, a emotivni stihovi koji do tančina oslikavaju jedinstvenu situaciju koja je očigledno mnogima postala svakodnevica. I sve to je izuzetno pismeno, pitko i pametno, s jasnim konceptom, katarzično za sve.

NAVIKA

Budi me lupanje srca

Neka pesma hoće napolje

Treba mi novo telo

Neko koje ume da spava

Koje nema uspomene na tebe.

Kupila sam piling da te sastružem

Voleo si moju mekanu kožu.

Kupila sam novi bojler

Stari je menjao temperature

Kako mu kvrcne

Na koga li me to podseća.

Kupila sam šampon za volumen

Da mi bar kosa izgleda srećno i podignuto

Pre nego što oči pokažu pravo stanje.

Kupila sam novi lanac za bicikl

Da mogu da nastavim da se kotrljam

Telo je na autopilotu

Ne znam kad ću njim da ovladam.

 

Kad ću da ti zaboravim glas?

 

Koliko beše godina treba da prođe

Da se sve ćelije u telu promene

I da li toliko dugo može da se ne spava?

 

Voće te i dalje čeka na stolu

Predugo ne kupujem nove zalihe.

Reza Amirkhani „Njen ja“

„Od vremena dinastije Pahlavi pa sve do danas, preko starih četvrti Teherana do pulsirajućeg Pariza, odvija se gorko-slatki život Alija Fetaha i njegove porodice: djeda, oca i majke, te sestre Merjem.

Sudbina imućne porodice obilježena je događajima i potresima kroz koje je Iran prošao u 20. stoljeću: šahovom reformom, revolucijom, ratom, pokušajima vesternizacije i borbom za očuvanje tradicionalnog načina života. Ali uprkos turbulentnim zamasima iranske historije, humane vrijednosti i ljubav Fetahovih ostaju netaknute.

Priča o životu porodice smjenjuje se s unutrašnjim svijetom glavnog junaka. U Alijevim mislima vrijeme postaje nelinearno dok sjećanja, asocijacije, boje, osjećaji i mirisi neprestano naviru. U šarenilu ovog kaleidoskopa jedna slika je vodilja – njegova voljena – ljepoticaMahtab, čija je tragična sudbina obilježilaAlijev život.

Roman Reze Amirkhanija suptilno je i duboko filozofsko promišljanje o krhkosti postojanja, o neizbježnosti smrti i besmrtnosti, o biti ljubavi i o odnosu čovjeka s Bogom“.

Slobodna zona

La memoria infinita – The Eternal Memory (dokumentarni film, 2023)

„Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od  Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. Neizbrisiva sećanja je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav“.

Tereddüt Çizgisi – Hesitation Wound (drama, 2023)

„Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika“.

Krigere – Fighters (dokumentarni film, 2022)

„Borci je film o odgajanju, zajedništvu i razlici koju jedna osoba može da napravi. U ovom filmu, pratimo omladinskog radnika Berata, zaduženog da spasi mladića Mamoa iz kriminalne mreže u Oslu. Njih dvojica razvijaju blizak odnos koji pomaže Mamou u novom pravcu. Kada Berat stane na Mamoovu stranu u policijskom predmetu, policija počne da kopa po Beratovoj prošlosti, prošlosti mladića iz malog grada u planinskoj oblasti Halingdala. Tamo nalaze okolnosti za koje veruju da nisu u skladu sa njegovim položajem omladinskog radnika“.

Muzika

Em Beihold – Pedestal

Mlada Em Beihold postala je indie-senzacija pre par godina zahvaljujući hitu Num Little Bug, koji smo već preporučili, a nedavno je izašla njena nova pesma, pametno napisana, akustična i zarazna Pedestal.

James Bay – All My Broken Pieces

Pre skoro deset godina svuda su se mogli čuti hitovi Hold Back the River i Let it Go Jamesa Baya, a ove godine on se vraća s novom pesmom, u svom prepoznatljivom stilu.

Horor

The Nun II (2023)

Definitivno bolji od prvog dela, zgodan za hladne, jesenje večeri kad vam treba horor.

Dokumentarni film

The Wolfpack (2015)

Film The Wolfpack potpuno dekonstruiše onu staru zabludu da je život moguće kontrolisati. Jer nije, ali ne zato što je čovek prepušten na milost i nemilost nekakvim bogovima – sudbina je često u rukama najbližih srodnika, recimo roditelja koji veruju da mudrost dolazi bez ikakvog napora.

Mnogi su bar ponekad poželeli da se sklone, izoluju, pobegnu iz društva koje glumi da je više od najobičnijeg čopora. Privremeni zbegovi su mogući, ali izolacija na duže staze okida iskonske strahove od smrti izvan plemena. Bekstvo u film je lekovito, ali opet samo ponekad – oni kojima je jedini prozor u svet bio mali ekran vrlo brzo shvataju da je život sve samo ne film.

Kratki film

Acid Rain (2019)

Pošto upozna novog prijatelja na mostu, devojčica kreće na zanimljiv put kroz istoriju rave kulture. Raznobojno i korisno.

Video igre

Epic Games poklanja još jednu horor igru

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Golden Light. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 16. novembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Golden Light je horor igra u kojoj igrač jede oružje, biva prestravljen i primoran da stalno preispituje razum. U samom centru je meso i preživljavanje. Neke ideje su nove i hrabre, neke stare – sve se vrti oko baratanja oružjem i pronalaženja ključeva u hodnicima koji liče jedni na druge. Cilj je da se spase devojka koja je zatočena u sakrivenoj rupi. Ta provalija je u stvorenju koje zovu Gut, pa se preterana pucnjava ne preporučuje, jer samo može da razbesni monstruma.

Ljubitelji bizarnih svetova, ali i oni koji vole horor, će se sigurno obradovati, a sjajne ocene obećavaju fino iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra besplatna – Golden Light inače košta oko 19 evra.

*Kontrapreporuke

Harlan Coben's Shelter (prva sezona, 2023)

Harlan Coben's Shelter je kao neka slagalica od milion delića koja vas mnogo nervira.

 

Oceni 5