Smrt u književnosti
Brapok 26 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Nije to ništa strašno

Julian Barnes: Nema razloga za strah

Autobiografska proza poznatog engleskog pisca koja sadrži elemente obiteljske kronike i autobiografskog romana, koja kombinira elemente filozofske rasprave i esejistike, memoara i fikcije, a os oko koje se ovo žanrovski raznoliko štivo okuplja, autorova je dugogodišnja opsesija strahom od smrti. Ovom istodobno razigranom i angažiranom prozom tako, osim živih i mrtvih članova uže i šire obitelji te prijatelja, defilira i njegova, mahom mrtva, duhovna obitelj – njegovi omiljeni pisci i glazbenici.

Jonathan Safran Foer: Jako glasno i nevjerojatno blizu

Devetogodišnji dječak Oskar Schell izgubio je oca u napadu na njujorške nebodere blizance. Nakon njegove smrti, taj neobičan dječak pronalazi ključ koji je njegov otac sakrio i kreće u potragu diljem New Yorka za bravom koju nađeni ključ otvara... Ovo je drugi u nas prevedeni roman američkog pisca po kojem je Stephen Daldry 2011. snimio film.

John Green: U traganju za Alaskom

Posljednje riječi pjesnika Francoisa Rabelaisa su bile: "Idem potražiti Veliko Možda". Miles Halter, pametni tinejdžer, zaljubljenik u oproštajne riječi znamenitih ličnosti, nezadovoljan svojim dosadnim životom upravo odlazi u internat u potrazi za svojim Velikim Možda. Tamo će steći nove prijatelje, ali i upoznati djevojku koja će prodrmati temelje njegovog postojanja, zarobiti mu srce i približiti ga onome što traži. No, tragičan događaj u trenutku će promijeniti sve… Vrlo popularni američki pisac hrvatskoj čitateljskoj publici je već poznat po uspješnom romanu "Greška u našim zvijezdama".

Pieter Steinz: Čitanje na odlasku, književnost kao životna potreba

Nakon početnog šoka, nizozemski književni kritičar, novinar i publicist suočava se s teškom dijagnozom terminalne bolesti (amiotrofična lateralna skleroza, ALS) započinjući dnevnik u kojemu razvoj svoje bolesti i naglo opadanje snage i kvalitete života općenito prati povezujući ga s knjigama koje je u životu pročitao, koje su ga formativno obilježile i kojima se odlučio vratiti u svojim zadnjim danima. Dnevničke kolumne objavljivao je u novinama svakog tjedna. Pišući o knjigama koje su mu "polazište za promišljanja o ljudskoj nemoći, rastancima, mirenju, boli, ali i o prekrasnim trenucima" mentalno drži bolest na uzdi, pronalazeći upravo u književnosti izvore životne radosti, humora i ljubavi.

Paulo Coelho: Aleph

Baveći se još jednom krizom vjere, poznati brazilski književnik šalje svoj lik u potragu za samo-otkrićem i duhovnom obnovom. Na putu od Afrike pa do Europe i Azije Transsibirskom prugom, upoznaje Hilal, darovitu mladu violinisticu s kojom je bio povezan u prošlom životu. Zajedno će se naći na putovanju kroz vrijeme i prostor, na putu koji uči o ljubavi, praštanju i hrabrosti za prevladavanje životnih izazova.

Elif Shafak: 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu

Kao i sva djela Elif Shafak, i ovaj je roman natopljen empatijom, nježnošću i razumijevanjem za one koji su odbačeni, ranjeni i istisnuti iz društva. Premda progovara o važnim i mučnim temama, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu djelo je ispisano nevjerojatno prohodnim, na mahove liričnim stilom. Znanstvenici su dokazali da nakon fizičke smrti i prestanka rada srca mozak ponekad radi još nekoliko minuta. Nakon što je brutalno ubijena i bačena u kontejner, Leila se, iz minute u minutu, prisjeća dijelova svojega prerano zaustavljenog života. Iz isječaka njezinih sjećanja slaže se priča od njezina djetinjstva do smrti, a osnovni narativ upotpunjuju priče Leilinih prijatelja, mahom ljudi koji su, kao i ona, na društvenoj margini i osuđeni da jednom završe pokopani bez spomenika i imena – na Groblju samotnika.

Chloe Benjamin: Besmrtnici

Nagrađivana američka spisateljica u romanu donosi životne priče četvero braće i sestara koji su kao djeca jednoga ljeta u New Yorku posjetili vidovnjakinju. Dobili su odgovor na pitanje zbog kojeg su joj se obratili - točan datum kad će umrijeti. Svatko od njih bira različite životne puteve i pozive, neki imajući na umu ono što im je predskazano, dok se neki trude to zanemariti. Kroz događanja u njihovom životu, emocije i odnose autorica nježno i dojmiljvo govori o sudbini, odlukama, izborima, strahovima i ljubavima, ali i nekim društvenim pojavama u američkom društvu s kraja 20. i početka 21. stoljeća...

John Irving: Molitva za Owena Meanyja

Moderni klasik o dvojici dječaka – patuljastom Owenu Meanyju i Johnu Wheelwrightu čiji životi su se nesagledivo isprepleli još u djetinjstvu. Za vrijeme bejzbol utakmice Owen na opće iznenađenje svih prisutnih udari lopticu koja odleti u publiku i na mjestu ubije Johnovu majku. Owen i John postaju najbolji prijatelji, dok John postaje religiozan zahvaljujući Owenu...

Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao

Švedski kolumnist, bloger i pisac svojim je prvim romanom "Čovjek zvan Ove" postigao veliki uspjeh. U ovom humorističnom, a dosta kompleksnom romanu, predstavlja neobičnu djevojčicu Elsu kojoj je 7 godina i njezinu otkačenu baku kojoj je 77 godina. Neraskidiva veza bake i unuke uskoro bude narušena bakinom smrću. Iako bake više nema, ona se pobrinula da svoju unučicu usmjeri na pravi životni put i pomogne joj da se odupre vršnjačkom nasilju te pronađe svoje mjesto u rastavljenoj obitelji.

John Green: Greška u našim zvijezdama

Hazel je šesnaestogodišnja djevojčica koja se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena. Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji, kojemu je okrutna bolest oduzela nogu. U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost. Duhovita i tužna, knjiga je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će se s njenim likovima smijati, ali i plakati.

Maylis de Kerangal: Popraviti žive

Simon Limbres, dvadesetogodišnjak koji jednog ranog, ledenog jutra s prijateljima odlazi na surfanje valovima te se potom kombijem vraća kući i strada u saobraćajnoj nesreći, potencijalni je donor organa za presađivanje. Po pozivu, njegovi roditelji dojure u bolnicu te se u teškoj boli nadaju da će se mladić probuditi iz kome. Nakon utvrđivanja moždane smrti, očajni roditelji trebaju se izjasniti pristaju li na doniranje nekoliko organa ili ne. Ova dramatična priča ispričana je iz vizure svih protagonista romana te je tako ta krajnje delikatna tema osvijetljena s više stajališta. Roman koji je dobio deset književnih nagrada, svrstan među najzapaženija djela suvremene francuske proze, postavljen na kazališne daske, adaptiran i za film, intrigantno je, jezički i stilski bogato štivo...

George Saunders: Lincoln u Bardu

Veljača je 1862. Građanski rat bjesni, a američka nacija svjesna je da će krvava stvarnost potrajati. Jedanaestogodišnji sin predsjednika Lincolna leži na samrti. Ubrzo dijete umire i posljednje počivalište nalazi na groblju u Georgetownu. Novine izvješćuju da tugom shrvani otac svraća do kripte i grli sinovo beživotno tijelo... Iz ovih povijesnih činjenica autor tka priču o obiteljskoj ljubavi i gubitku koja se oslobađa realnih okvira te zadire u sferu nadrealnog. Preminulog dječačića tako zatječemo u svojevrsnom čistilištu, gdje duhovi pokojnika pate, suosjećaju i iščekuju iskupljenje. Taj mitski topos, prema tibetanskoj tradiciji poznat kao Bardo, poprište je bitke za Willijevu dušu. Formalno eksperimentalnim djelom, Saunders kreira kaleidoskopsku i teatru nalik panoramu glasova koji postavljaju bezvremensko pitanje - kako živjeti i voljeti kada znamo da je sve prolazno?

Donna Tartt: Češljugar

Autorica u ovom opsežnom i uzbudljivom romanu povezuje bogate ljude s istočne obale i tragično odrastanje glavnog lika koji na početku ima samo trinaest godina. On je Theo Decker koji u Muzeju moderne umjetnost preživi teroristički napad u kojem pogiba njegova majka. Iz muzeja odnosi sliku na kojoj je češljugar, koja će ga uvući u svijet umjetnosti i svijet kriminala. Autorica je za knjigu dobila Pulitzerovu nagradu.

Lauren Oliver: Ako se ne probudim

Samantha Kinston je popularna srednjoškolka čiji se život vrti oko spletkarenja s prijateljicama, lova na zgodne dečke i izbjegavanja obveza. Jednog sasvim običnog zimskog dana na putu do škole doživljava fatalnu prometnu nesreću. No prije konačnog odlaska, Samantha dobiva sedam novih prilika pomoću kojih može ispraviti pogreške iz prošlosti, otkriti tajnu svoje smrti i ostvariti miran prelazak s ovoga svijeta.

Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Priču koja se odvija tijekom Drugoga svjetskog rata priča Smrt – uviđavna, cinična, sustavna, suosjećajna, neizbježna - osobno. Mala kradljivica, posvojena devetogodišnja Liesel, postaje opsesija Smrti i ova ju prati od prve krađe – kad djevojčica ukrade pogrebnikov priručnik na posljednjem ispraćaju vlastitog brata – do pisanja vlastite knjige koja će joj na kraju spasiti život. Ukradene knjige čine osnovu romana na koju se nadograđuju tople, životne priče o ljudima koji vode osobne male ratove s odrastanjem, nacizmom, odanošću i gubitkom.

Diane Setterfield: Bellman & Black

U uzbuđenju svojih netom navršenih deset godina, da bi se istaknuo među prijateljima William Bellman hitne praćkom kamen, gotovo ni sam ne mogavši povjerovati da je s tolike udaljenosti pogodio mladu vranu. Trenutak trijumfa uslijed vlastite okrutnosti ubrzo u pamćenju biva prekriven dnevnim dužnostima marljiva i sposobna mladića koji izrasta u uspješna poslovnog čovjeka. No niz tragedija uskoro zakuca i na njegova vrata i prevrće naglavce njegov sretan život. U trenutku najdubljeg očaja tajanstveni neznanac u crnom dolazi mu s neobičnim poslovnim prijedlogom, te William sklapa pogodbu s nepoznatim gospodinom Blackom, a ona se ne prekida tek tako...

Paul Kalanithi: Dah koji život znači

Vrsni američki neurokirurg Paul Kalanithi objavio je 2014. u New York Timesu esej pod naslovom Koliko mi je preostalo?. Godinu dana poslije preminuo je od raka pluća, u trideset i osmoj godini života. Njegovi zapisi prerasli su u knjigu koja je nagrađena nagradom Goodreads Choice Awards 2016 za najbolje memoare i autobiografiju. Čovjek koji je svakodnevno drugima priopćavao teške dijegnoze, odjednom je shvatio kako slabo liječnici razumiju pakao kroz koji prolaze njihovi pacijenti. Ova dirljiva knjiga uvelike podsjeća na Zapise o vlastitom umiranju Vojislava Kuzmanovića.

Han Kang: Ljudska djela

Nagrađivana južnokorejska autorica u ovom se romanu vraća u rodni grad Gwangju u kojem je 1980. krvavo ugušen studenski ustanak. Smrt petnaestogodišnjaka ispričana kroz druge likove otvara priču o okrutnosti režima, nasilju, brutalnosti, ali i dostojanstvu. Autorica polemizira o ljudskim djelima te mogućnosti njihove potpune suprotnosti i istovremenog suživota, a roman je svojevrsni nastavak autoričine poetike nasilja koju je započela romanom 'Vegetarijanka'. Povijesne činjenice isprepletene kulturološkim i tradicijskim saznanjima te političkom kritikom, stavljaju novo svjetlo na Južnu Koreju te donose informacije dosad slabo poznate izvan njenih granica.

Neil Gaiman: Knjiga o groblju

Dječak neobičnog imena, Nitko Owens, živi na još neobičnijem mjestu - groblju. Odgajaju ga duhovi, a štiti osoba koja ne pripada ni svijetu živih ni svijetu mrtvih. Nitko, zvan Nit, provodi svoje djetinjstvo na groblju nesvjestan da postoje djeca i ljudi poput njega. No, iz tog svijeta, svijeta živih, prijeti mu opasnost i to od iste one osobe koja mu je oduzela ljudsku obitelj... Novo djelo nagrađivanog autora fantasy romana donosi zanimljivu priču o životu i smrti, ljubavi te pronalaženju obitelji na najneočekivanijim mjestima.

Jorge Bucay: Put suza

Poznati argentinski psihoterapeut u ovoj knjizi govori o jednome od najsloženijih i najdelikatnijih ljudskih iskustava: gubitku voljene osobe i procesu žalovanja. Koristeći se brojnim primjerima i pričama autor objašnjava kako su bol i gubitak važan dio razumijevanja svijeta, osobnog rasta i razvoja svakog pojedinca.

Gerbrand Bakker: Gore je tiho

Kad mu je poginuo brat blizanac, Helmerov se svijet urušio - ostao je bez "pola sebe", a morao je prekinuti i studij književnosti da bi radio uz oca na farmi. Upoznajemo ga četrdesetak godina nakon toga događaja, jedinog radnika na toj istoj farmi, samog, izgubljenog i zbunjenog. Život je protekao, starost kuca na vrata i Helmer se pita zašto nije otišao. Je li zbog imanja? I što je imanje? - "skupina zgrada, životinja i zemlje s čime nikad nisam htio imati nikakve veze, što mi je nametnuto i sa čime sam možda tijekom vremena ipak srastao." G. Bakker je studirao nizozemski jezik i književnost, a danas se bavi vrtlarstvom i pisanjem. Dobitnik je više europskih prestižnih nagrada, a roman "Gore je tiho" pretočen je i u hvaljeni film.

Jasen Boko: Život i smrt uz svetu rijeku, Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva

Poznati hrvatski putnik i putopisac u svojoj novoj knjizi predstavlja uvijek zanimljivu, drugačiju i mističnu Indiju. Polazeći od samog izvora svete rijeke Ganges pa sve do njenog ušća, autor razmatra kompliciranu i slojevitu indijsku povijest te otkriva sve zakutke njene kulture, duhovnosti, ali ipak u prvi plan stavljajući ljude. Bez zadrške progovara o siromaštvu, klasnoj podjeli, položaju žena, raznolikosti vjerskih običaja, hrani i prometu, ali i zanimljivostima vezanim za majku Indije, Ma Gangu (kako je Indijci zovu) - zašto piju prljavu rijeku, kupaju se u njoj i koja je točno njena uloga u životu i smrti indijskog naroda.

Will Carver: Danas se ništa važno nije dogodilo

Jedne uobičajene večeri devet neznanaca stiže na most Chelsea Bridge te istovremeno skače u smrt. Ranije toga dana primili su oproštajno pismo samoubojice i poruku „Danas se ništa nije dogodilo.“ čime su službeno postali članovi kulta „Ljudi s izborom“. Različitih životnih priča i profesija, oni samoubojstvo smatraju postignućem. Kult okuplja sve više članova između kojih policija ne pronalazi vezu kao ni vođu kulta koji naizgled ni ne postoji.

Asia Bibi i Anne-Isabelle Tollet: Konačno slobodna!, mojih devet godina zatvorskoga mučenja i ponižavanja u iščekivanju izvršenja smrtne kazne zbog vjere u Krista

U ljeto 2009. godine Asia Bibi radila je u polju s ostalim ženama. Bezazleni čin pijenja vode iz iste čaše s ostalim ženama gotovo ju je stajao života. Naime, Asia je kršćanka, što su islamski ekstremisti prikazali kao čin "bogohuljenja" i Asia je osuđena na smrt. Slijedi devet godina straha, strepnje i borbe za njen život i oslobođenje. Novinarka Anne-Isabelle Tollet od početka prati njenu priču i bori se za njeno oslobađanje, šaljući peticije po cijelom svijetu, koju je, među ostalima, potpisao i papa Franjo. Nakon devet godina neizvjesnosti, 2018. sud je oslobodio kazne. Danas živi u Kanadi, "slobodna, ali skrivena", i dalje u strahu od osvete islamskih ekstremista.

Akemi Dawn Bowman: Ljeto - Ptica - Plavo

Sestre Rumi i Lea najbolje su prijateljice koje uživaju u glazbi i pisanju pjesama. Kada Lea pogine u prometnoj nesreći prouzrokovanom majčinom pogreškom Rumin dotadašnji život nestane. Odlazi na Havaje teti koju je tek nekoliko puta vidjela u životu te se posve sama u nepoznatom okruženju suočava s gubitkom sestre i raspadom obitelji. Njezinu ljutnju i put prema samouništenju polako topi prijateljstvo s tinejdžerom surferom Kaijem i osamdesetogodišnjim Georgeom Watanabeom.

Wolf Erlbruch: Patka, Smrt i tulipan

Njemački autor na jednostavan i senzibilan način približava temu smrti u ovoj problemskoj slikovnici. Patka je već duže vrijeme imala osjećaj da je netko prati. Bila je to Smrt koja je Patku pratila cijeli život iako je ona nije primjećivala. No kako Patka još nije spremna, a Smrti se ne žuri, one skupa provode ljeto kupajući se na jezeru i razgovarajući o životu i smrti. Između njih se razvilo prijateljstvo, ali uskoro će Patka poći na svoje posljednje putovanje. Autorska slikovnica nagrađivanog autora namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi.

Braća Fan: Ocean do neba

Dječak Finn živi pored mora. Prisjećajući se djeda i njegovih priča o mjestu gdje ocean susreće nebo, odlučio je djedu u čast sagraditi brod. Kad je završio, Finn je od umora zaspao. Probudio se na palubi broda duboko na oceanu. Tragajući za mjestima o kojima mu je pričao djed, Finn će upoznati prekrasna i čudesna mjesta. Ova topla priča, popraćena bogatim ilustracijama, namijenjena je djeci predškolske dobi.

Glenn Ringtved i Charlotte Pardi: Plači, srce...

Smrt je došla po bolesnu baku, a njezinih četvero unuka pokušavaju je razumjeti i odgoditi. Problemska, nagrađivana danska slikovnica, obrađuje temu umiranja, smrti i žalovanja na način prikladan djeci, mirno i toplo.

Lela B. Njatin i Alenka Sottler: Zašto se baka ljuti?

Problemska slikovnica na temu bolesti i smrti najstarijeg člana obitelji. Mali medvjedići svjesni su postepenih i dramatičnih promjena u ponašanju i zdravlju njihove omiljene bake medvjedice. Teško se mire s promjenama, konačno i s gubitkom, ali će lijepe uspomene koje čuvaju, pomoći da prevladaju teške trenutke.

Benji Davies: Djedov otok

Suptilna priča prepuna emocija donosi temu rastanka od voljenih osoba na djeci predškolskog uzrasta prikladan način. Sam rastanak predočen je metaforom zajedničkog putovanja, čak pustolovine, pa se na taj način umanjuje osjećaj tuge zbog razdvajanja kada djed odluči "ostati" na egzotičnom otoku i "ne vratiti" se s Vidom. Iako obrađuje bolnu situaciju, slikovnicu karakterizira vedar ton i simpatične koloristične ilustracije. Svjetska organizacija AOI (Association of Illustrations) proglasila je "Djedov otok" najboljom slikovnicom 2015. godine.

David Walliams: Djedov veliki bijeg

Topla i duhovita priča o dvanaestogodišnjem dječaku Jacku i njegovom vrlo, vrlo starom djedu, popraćena crtežima likova i ilustracijama poznatog ilustratora Tonya Rossa. Vrlo smušenom djedu uvjerenom da se vratio u vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bio vojni pilot, unuk Jack pomaže u bijegu iz sumornog mjesta za stare i neželjene osobe i to ni manje ni više već u velikom stilu borbenim lovcem Spitfire. Na kraju knjige nalazi se pojmovnik, današnjoj djeci, manje poznatih pojmova i kratica vezanih za Drugi svjetski rat.

*Prenosimo s portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5