Odgovor na pismo
Caave 01 S

Photo: Pinterest

Nik Kejv protiv homofobije

Nik Kejv je, kažu, fin čovek, ali izgleda da ne trpi gluposti. Australijska rok legenda je iskoristila najnoviji post na svom web-sajtu u okviru rubrike The Red Hand Files kako bi se osvrnuo na homofobično pitanje koje mu je postavio momak iz Alabame, po imenu Džordž. Na njegovo pitanje: „Da li vam ikada dosade sve te pretenciozne debele lezbejke koje vole vašu muziku? Lično obožavam vašu muziku, ali mi je većina vaših fanova užasno odbojna. Samo sam se pitao da li se i vi tako osećate povodom toga," Kejv je ponudio opširan odgovor.

Njegov je odgovor pažljivo komponovan, odmeren, što ne znači da ne poseduje veliku snagu, te je pevač problematičnog internet trola "prekorio" što širi netrpeljivost, osvrnuvši se i na pitanje slobode govora. Iako je kao prvi štit iskoristio religijske motive, te počeo sa Isusom u nezgodnoj situaciji, koji se sa krsta obraća sa "Oče, oprosti im, ne znaju šta čine," te nastavio "Džordž, čini mi se da se Isus možda obraćao direktno tebi,“ njegov odgovor poseduje snagu koja se širi i izvan biblijskih okvira. „Pre nekoliko nedelja odgovarao sam na jedno pitanje iz publike tokom koncerta“, nastavio je, "I branio sam slobodu govora i pravo da možemo da kažemo šta god želimo. Branio sam ljudsko pravo na to da možemo da kažemo i nešto uvredljivo. Ukratko, branio sam ideju slobode izražavanja. Sada mi se čini da sloboda govora baš i nije najbolja stvar. Koncept je polarizovan i na branitelje slobode govora se gleda kao na ljude koji su u vezi sa desničarskim kontekstom, što smatram potpuno bizarnim. Međutim, verujem da iako bi trebalo da imamo pravo da kažemo šta želimo, ono što izgovorimo ima i posledice, i samo zato što možemo slobodno da se izražavamo, to nas ne štiti, niti bi trebalo da nas štiti od tih posledica."

Kejv dalje piše: „U interesu slobode govora, pružio sam ti platformu, ali si je ti zloupotrebio. Govorim napamet, ali verujem da će 99% onih koji budu pročitali tvoje pitanje pomisliti da si drkadžija i ništa više. Možda grešim. Možda će otići i dalje od toga. E sad, ti možeš da kažeš, „Pa šta“? Niko me ne poznaje. Kako ono što sam pitao može da mi naškodi?“ Kladim se da si to pomislio. Ali nisi u pravu. Ne verujem da te tvoja anonimnost štiti, kao što ne verujem ni da štiti ostale trolove koji seju mržnju po društvenim medijima. Negativnost koju stvaraš jednog će dana pronaći put nazad do tebe. Prilika da se bolje ponašamo prema drugima je nešto što nam je stalno na raspolaganju – da se potrudimo da sledeća stvar koju budemo uradili bude najbolja, a ne destruktivna ili zlonamerna,“ napisao je Kejv.

"Ovoga puta, Džordž, nije sve izgubljeno. Ako zažmuriš i izviniš se mojim obožavateljkama, možda će se ono prethodno i zaboraviti. Smatram da su moji obožavatelji/ke dovoljno dobronamerni/e, i da mogu da ti oproste, budući da ono što si napisao ide samo do granica tvojih mogućnosti, do margina tvoje lične evolucije.“

S ljubavlju, Nick.

*Prevod: transserbia.org

Oceni 5