Glas iz malog, plastičnog japanskog tranzistora

Niko kao Safet Isović

Sarajevo
Nije Safet Isović bio pjevač tog novog Sarajeva, u kojemu su multikulturalne uglavnom fasade i groblja, te pljuvačke rubrike u pokojem slobodnom bošnjačkom tjedniku. Bio je on pjevač puno šireg prostora, u povijesnom, geografskom, duhovnom i kulturnom smislu, koji se prostirao tamo gdje živjehu Južni Slaveni, skupa s onih nekoliko neslavenskih narodnosti. Kažem – prostirao, jer je Isovićeva veličina, kao i veličina većine onoga što je ikada u nas bilo veliko, u nekoj neumitno prošloj prošlosti, koja temporalno i kalendarski nije tako daleka, minula je prije kojih desetak bajrama, ali nam je suštinski dalja nego što nam je brat rođeni

Natrag na tekst

Komentari

Ne, to nije sevdalinka

Nikada nisam voljela Safeta, bez obzira sto Jergovic kaze.Pjevao je jakim tenorom, izvrsnim za operske role, ali tako se sevdalinka ne pjeva.To je pjesma duse, ona pjesma kada slusatelj samo slusa i bezglasno lomi casu u ruci. Iz derta Sevdalinka se pjeva tiho, tiho...Imamovic i Polovina su to znali.Safet se nadvikivao s pjesmom.To nije to.
26.06.2018, 20:39:30

mojne o sevdalinki ziva bila

Ono sto ocigledno neznas ni o Safetu, a ni ovim navedenim (Zaim, Himzo) je da svako od njih ima svoju sevdalinku koju je doveo svojim glasovnim mogucnostima do savrsenstva. Postoje zenska i muska Sevdalinka. Zbog elementarnog neznanja o ovoj vrsti pesme danas Divanhana koristi kastanjete uz "Bosno moja", njen glas kao stvoren za ovu pesmu ali ne i npr. "Vrbas voda nosila jablana (muska pesma). U sevdalinci se nakad znalo sta mozes da pevas, a kad za pojas da zadenes. Safet je doduse svoju slavu stekao na novokomponovanim pesmama, tako da ga i ne mozemo smatrati pevacem izvorne sevdalinke. Safet je tim prodornim glasom proslavio Bosnu tamo gde danas ovi pevaci u pokusaju mogu ici samo na krilima maste. Interesanrno je da prednost u pevanju Sevdalinke zaista imaju Srbi (Nada Mamula) obavezno poslusati interpretaciju "Ah, meraka u veceri rane) Sabana Saulica. Vene Rezat.
dino.G 27.06.2018, 09:46:28

Spusti lopticu!

Nada Mamula, Zora Dubljevic, Mile Janjic, bili su Bosanci.Pjevali su srcem sevdalinku ( kada bi Nada zapjevala :"Da sam ptica"), samo se moglo mirno sjediti i tiho plakati.Ne vjerujem da su o sebi mislili kao Srbima.Niti danasnjim parametrima treba odredjivati proslo vrijeme. O Divanhani se slazem, ali ne i o Safetu.Bio je to glas za opere, ne za pjesme koju je on pjevao, kako god je zvali.
27.06.2018, 15:44:31

kakve opere, zeno draga

izbor pesme je tada bio sve. Safet je pevao kao slavuj, mozda ti ne lezi njegov prodorni vokal ali oni koji se tehnicki razumeju u Sevdalinku se nece sloziti sa tobom. Safet nije mogao pevati "Aidu" , a ni " Phantom of the opera" ali je zato sjajno otpevao, "zarasle su staze moje", "da zna zora", "djevojka sokolu zulum ucinila". Ne veruj meni na rec, poslusaj i uporedi. Ne bi bilo zgoreg ni da poslusas operu u neka doba, cisto zbog osnove muzicke naobrazbe.
dino.G 27.06.2018, 16:16:54

Dino,

nisam komentiranje na ovom sajtu razumjela kao tesku artiljeriju, omalovazavanje i vrijedjanje.Ako ti jesi, samo nastavi. Ali ovaj portal nece imati buducnost s agresivnim komentatorima. Pozdrav,
27.06.2018, 17:07:15


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar