The Godfather: 50. rođendan

Ništa bez Al Pacina

Kum 03 S
Prošlo je pola veka od kad je prvi put prikazan jedan od najviše hvaljenih filmova u istoriji – The Godfather (1972) reditelja Francisa Forda Coppole. Mnogi su ga proteklih decenija proglašavali najboljim filmom svih vremena, te je na filmskim listama skoro uvek u samom vrhu, rame uz rame s najvećim rivalima – Citizen Kane iz 1941. i Casablanca iz 1942. godine.

Natrag na tekst

Komentari

Pogledah opet sva tri u tri dana..

Dragi Milane, Ima 30-ak godina da sam ih gledao. Treći je ostavio najlošiji dojam. A prva dva ne da nisu izdržali test vremena nego sam ih doživio kao srednjerazredna ostvarenja. Prvi je po meni the most overrated movie od svih filmova koje sam gledao. Ne znam po čemu je film toliko hvaljen. Možda je zapalio publiku jer je prikazao mafioze poput telenovele. Ili zato što je bio prvi film koji se dotaknuo i prikazao mafijašku scenu na bogatiji način nego ikad. Montaža je radjena kao da sam je ja radio, dijelovi dijaloga, pogotovo izmedju Kay i Michaela su na nivou prosječnih sapunica. Na puno mjesta sam se pitao pobogu šta je ovo? Eto, htio sam podijelit s nekim, sutra planiram zvati mog omiljenog rodjaka u Pulu, da mu otvorim dušu punu razočarenja nakon gledanja Kuma. Danas otvorio xxz i nisam odolio. Velik pozdrav od vjernog čitatelja s ove strane Bare. Aca, NY
aleksandar .B 21.05.2022, 01:40:21

Pozdrav

Pozdravljamo i mi vas. Svako mišljenje je dobrodošlo. Hvala na tome.
milan.z 21.05.2022, 04:42:43

Eeee, Mr B

Svih ovih godina sam mislio da je jedan od rijetkih filmova koji cine pravdu piscu knjige (Mario Puzo), kad, ono vidi milioni ljudi nisu u pravu. Kako to da obozavaoci nisu nikada primjetili "montazu", a i taj arahicni "dijalog" sa pocetka pedesetih? Obicna raja je gledala na zaplet i pricu, pogresno? Snimiti takav film sedamdesetih je bila hrabrost. Nista takvoga nikada vise nece biti napravljeno. Mislili smo da je kompletna scena, wardrobe, makeup, dialog autentican tom vremenu (cak i ljudske fizionomije). Mozda su "Sopprano's" ipak zasluzili Oskara? C'mon Mr B, Kum je ipak remek dijelo. Think it over.
dino.G 25.05.2022, 08:55:18


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar