Protiv diskriminacije
Kalicanin1

Photo: Predrag Azdejković

Niste sami na tržištu rada

Istraživanje koje su sprovele ove dve organizacije pokazuje da čak 93% LGBT+ radnika i radnica smatra da mehanizmi zaštite od diskriminacije u Srbiji nisu dovoljno razvijeni da bi ih zaštitili od diskriminacije na radu. Da kompanije uopšte ne sankcionišu zlostavljanje i diskriminaciju LGBT+ radnika i radnica smatra čak 53% ispitanih, 19% smatra da se donekle radi na uključivanju LGBTI+ zaposlenih, a samo 12% navodi da kompanije aktivno rade na inkluziji. Još jedan od problema sa kojim se suočavaju LGBT+ osobe, posebno u vreme pandemije Covid-19, jeste otežan pristup tržištu rada, dok je glavni egzistencijalni rizik gubitak posla s obzirom da veliki broj LGBT+ osoba radi u neformalnom sektoru ili na privremenim ugovorima.

Kako bi se pomoglo LGBT+ osobama da se suprotstave diskriminaciji i zlostavljanju na tržištu rada pokrenut je portal www.ispostuj.me koji ima za cilj da olakša dostupnost informacija građanima i građankama o tome šta je to diskriminacija i kako je prepoznati u oblasti rada i zapošljavanja. S obzirom da se diskriminacija i zlostavljanje retko prijavljuju nadležnima iz straha od dodatne viktimizacije i gubitka egzistencijalnih prihoda, organizacije IDEAS i Gej Lezbejski info centar daju direktnu podršku LGBT+ osobama kojima je potreban savet ili besplatna pravna pomoć zbog doživljene diskriminacije ili zlostavljanja, kao i onima koji smatraju da njihova kompanija ne tretira na jednak način sve zaposlene.

Portal ispoštuj.me  deo je  kampanje #UvekSvoji koja je pokrenuta u okviru projekta ”Dostojanstvo na radu – podrška razvoju diverziteta na radu i unapređenju zaštite socio-ekonomskih prava” koji partnerski realizuju Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejski info centar, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

Video možete pogledati ovde

Oceni 5