Šačica Zavetnika protiv Nataše Kandić
Aailusa 02 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Nobelova nagrada za izdaju!

Da li smo kod Sonje ili Nataše: Zavetnici, zbunjeni i uvređeniMožda je neko iz biračkog tela podsvesno prečuo ono što nikako nije želeo da čuje: Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo koji je osnovala 1992, predloženi su za Nobelovu nagradu za mir. Tu je, međutim, gomila istinskih patriotkinja i patriota, da ukaže na opasnost; tako će nekolicina pristaša udruge impozantnog naziva Srpski sabor Zavetnici, na čelu sa svojom dopredsednicom, doći do pogrešne adrese da zalepi plakate sa fotografijom Nataše Kandić i porukom "Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda".

Mesto radnje bilo je Ulica kneza Miloša, ispred Kuće ljudskih prava, što će pokazati i to da se prva na listi Zavetnika za lokalne izbore u Beogradu Milica Đurđević Stamenkovski slabo snalazi u gradu, jer je na sajtu Fonda i fotografija zgrade u kojoj se nalazi. Ili je, protest protiv Fonda samo usputna aktivnost, jer je potencijalna gradonačelnica najavila izbacivanje NVO iz zgrade u Kneza Miloša, budući da "godinama unazad  podrivaju ustavni poredak i deluju protiv interesa građana". "Kada se Zavetnici budu pitali, ovakve organizacije neće sedeti u beogradskim prostorijama, niti će iz budžeta Grada dobijati bilo kakav novac", saopštavaju Zavetnici. I najavljuju da će novce dati slikarima i vajarima.

"Iz objekata koji pripadaju Beograđanima isteraćemo antiustavne organizacije Nataše Kandić, Sonje Biserko, Sonje Liht i drugih kojima je malo što primaju ogroman novac iz stranih fondacija i ambasada, već bi da ih stipendira Grad Beograd", konstatuje Milica Đurđević Stamenkovski, najpoznatija Zavetnica.

Kad porastem biću Sonja Biserko: Milica Zavetnica gleda u sliku Nataše Kandić

"Gospođa Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. godine kako bi dokumentovala ozbiljna kršenja ljudskih prava počinjena tokom sukoba vezanih za raspad bivše Jugoslavije. Više od 25 godina kasnije, Fond za humanitarno pravo nastavlja da se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i da se bori sa ekstremnim nacionalizmom i etničkim tenzijama koje i dalje postoje na zapadnom Balkanu", pišu, pak, Nobelovom komitetu predlagači, Roger F. Wicker, američki senator, predsednik Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi i Eliot L. Engel, predstavnik u američkom Senatu.

Kakav posao, čak i za moćnije, tiražnije patriote, u javnom prostoru Srbije. Iskusni Milorad Vučelić, nekadašnji zapovednik Televizije - ubice, RTS, potpisuje kao  urednik državnog profašističkog tabloida Večernje novosti, naslovnicu sa koje poručuje "Podržala teroriste, sada juri 'Nobela'", a u podnaslovu autor R. Dr, ili Dr. R, ekspert za vojno - tamjanska pitanja, deli sa čitateljstvom "saznanje" da su "dvojica kongresmena SAD koji su stali uz njenu kandidaturu lobisti Albanaca". I, pošteno, da je Nataša Kandić "predložena kao borac protiv ekstremnog nacionalizma".

Kasno je da tražimo prostorije Fonda, ponašajte se kao da ste normalni: Milica drži predavanje svojim sledbenicima

Ostaje pitanje zašto srpski lobi ne predlaže tolike istinske Srbe pacifiste, šta čeka. A autor Vučelićeve tiskovine ne objavljuje, za razliku od urednika (svojedobno na RTS), da je Davorin Popović držao javne kuće sa maloletnim Srpkinjama. Nego samo nespornu činjenicu da je Nataša Kandić "za nezavisnost Kosova, dobila orden od Jahtjage", što, fakat, nije ni zabranjeno (ni dobiti, ni objaviti).

"Novosti" će Natašu Kandić okvalifikovati kao kriminalca, prilepljujući joj pridev "kontroverzna", odnosno prepričavajući poternicu za njom u čijoj su ispisivanju učestvovale godinama. Ipak, istina, sa kojom god namerom ispisana, u "Novostima" dobro zvuči: "FHP uživa veliki ugled među Bošnjacima, Hrvatima i Albancima, a posebno kod političkih vođa ovih naroda. Razlog verovatno leži u žestokim zahtevima za odgovornost srpskog državnog i vojnog vrha Srbije za zločin u Srebrenici. Organizacija na čijem je čelu tokom sukoba 1999. na Kosovu i Metohiji prikupljala je dokaze koji su kasnije korišćeni u procesima za ratne zločine pred Haškim tribunalom." Kakav iskorak ka novinarstvu.

Objaviće, "Novosti", međutim, i sve sumnje u ispravnost nekakve Nobelove nagrade, neke dobitnike, imena Baraka Obame i Ala Gora, ali, ipak nisu zatražile da Srbija vrati Andirićevu Nobelovu nagradu. Pomenuše, međutim, da je Nataša Kandić - eto, priča se "glavni agitator suočavanja sa krivicom srpskog naroda". Greška, gramatička, a i o suštini bi se moglo raspravljati, ima kandidatkinja i kandidata za ovo ugledno zvanje.

Zavetnici su otišli, ostala je samo slika na pogrešnoj zgradi

"Fond za humanitarno pravo nastavio je svoj rad kroz sukobe i u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava. Suviše mnogo ljudi u Srbiji pokušava da negira stravične zločine ili ih opravdava satanizujući žrtve, a još veći broj je ćutao dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, sa Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izveštavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani. Iako je to nemoguće izmeriti, uvereni smo da su napori Fonda odvratili neka dodatna kršenja ljudskih prava", pišu senatori.

Nabrajajući sva zla koja je Srbima učinila osnivačica FHP, autor opskurnog desničarskog sajta Koreni piše: "Jedna je nepravda učinjena i prema još dve Nataše Kandić - Jeleni Milić i Sonji Biserko! Kako prava Nataša da izađe ovim dvema pred oči kada su se njih dve toliko trudile oko iste stvari, a niko da njih kandiduje za Nobelovu nagradu za mir? Albanija, Hrvatska, barem Engleska? Baš niko? Moraće da osnaže i učestaju svoje optužbe prema Srbima kako bi i one bile barem kandidati."

Možda se nešto na temu zločina i pravde za žrtve i dogodilo, možda i u vezi sa Nobelovom nagradom, ali nije objavio drugi, najstariji budžetski profašistički dnevnik. "Politika". Imaju ponešto o narečenoj Srebrenici, "Odbrana Mladića traži poništenje presude".

Srbija ima javnost.

Oceni 5