Weekend Videos
Halloween 01 S

Photo: www.procon.org

Noć veštica i stare čipke

Halloween vremeplov: Noć veštica ili Halloween noć je uoči Svih svetih (31. oktobar). Naziv Halloween zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveto veče, noć uoči Svih svetih). Slavi se pre svega u Irskoj, Americi, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu. Stari Kelti su 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Verovali su da za punog meseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove i nakratko opet dolaze na Zemlju gde posećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobija stalni datum, a te noći - prema starom rimskom verovanju - crni bog lova Samhain preuzima vlast nad svetom, ubija srndaća (boga Sunca), a boginju vegetacije odvodi u podzemlje, gde ona do proleća bdi nad mirujućim semenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, verovalo se da mrtvi poslednji put dolaze na ovaj svet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir sa upaljenom svećom, kako bi se grešne duše uplašile, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. veku postala popularna za dubljenje najpre u Americi, a zatim i u ostatku sveta.

Beograd 1922: Divni kadrovi Beograda od pre gotovo 100 godina zabeleženi su zahvaljujući holandskim kinematografima. Beograd opisuju kao sjajan spoj orijentalne i zapadne kulture, glavni grad bogate istorije koji se ubrzano modernizuje, sa stanovništvom šarolike etničke strukture. Kratki nemi film u kojem pak ima toliko života i dinamike odnedavno se može naći i na YouTubeu.

Yoga za življi život: Nastavjamo u duhu Noću veštica. Tu je i „jeziva“ yoga, koja u stvari uopšte nije strašna – naprotiv, učiniće vam dobro.

Zagreb '50-ih: Nešto mlađi snimci Zagreba fokusiraju se na govor starih Zagrepčana, uz detaljno lingvističko objašnjenje koje se može naći u opisu videa. Zanimljivo je i kako i šta govore. Pravo uživanje!

Kuvanjem do mira: ASMR je popularan već neko vreme, a podrazumeva umirujuće zvukove, poput šaputanja, češljanja i šuškanja. Kada se ta praksa udruži sa kuvanjem dobija se nešto sasvim drugačije.

Sarajevo 1975: Dok se mnogi možda sećaju kako je izgledalo Sarajevo veselih sedamdesetih, nekima od nas ostaje da upijamo slike ove svakako bolje prošlosti.

Kratki film za bolje sutra: I za kraj jedan film od desetak minuta. Super ste baš takvi/e kakvi/e jeste!

Oceni 3.6666666666667