Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (14)
Acce 04 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Noćne more i dnevni košmari

Zahvaljujući “Džuboksu” br. 87 koji se u prodaji pojavio 25. aprila 1980, upoznajemo neku novu pevačku mladež: tu su Arinka i njen Tingl Tangl, jedan Dario, potom Dragan Grahovac, po prvi put Nenad Vilović, grupa ST (po drugi put), sve uz uz predstavnike disco-pokreta Amii Stewart i Boney M.

DARIO PONGRAC - Hej, što meni vrijedi zlata / Prevarila ti bi vraga (Suzy)

Zabrinut zbog svetske groznice oko zlata, ljubljeni – zgodni – seksi – i još nešto, Dario Pongrac peva „Hej, što meni vrijedi zlata“ i time pokušava da reši ovaj bitan problem svetske privrede. Sudeći po tekstu, Pongrac razmišlja otprilike ovako: kao, šta će mu zlato kad je on ljubi, kao baš ga briga za GOLD kad je on miluje iz inata! Svako pametan uputiće ga na Wall Street i tamošnju berzu, ali se Pongrac ne da.

Svoj novi singl (s Karneval festa 1980) posvetio je svojoj ljubljenoj i nikakvo zlato ne može ga u tome sprečiti. Na ploči ima i sviranja i pevanja – pa to je pravi muzički komad iz 1912. godine... ponekad mi je žao što ploče nisu od papira. Kakvi bi to aviončići bili!

ARINKA & TINGL TANGL – Da sam lijepa i seksi / Jedinstvena nedelja u Montezaru (RTB)

Eh, te puste želje! Da sam ovo, da sam ono, da mi je to što nije – prazne priče, dragi moji! Arinka i njen cirkuski Tingl Tangl samo dodaju ulje na vatru izjavljujući ponosno i bez stida “Da sam lijepa i seksi…” na A strani svog najnovijeg single za RTB.

Pošto je u pitanju pogodbeni način kazivanja (da sam – a nisam), stvar je utoliko jasnija kad se pogleda omot i Arinka lično. Stih „Da sam lijepa i seksi...“, vrlo je odgovarajući i prava je šteta što ovu iskrenu izjavu Arinka nije dovela na muzički nivo uverljivosti i razdragane naivnosti. Ovako, pod salvama smeha preslušavam singl koji je vrhunac komike tj. „viđenje rock'n'rolla a la Tingl Tangl“. Čujte jednom i nikad više i pošaljite Frojdu na proučavanje!

BONEY M – El Lute/ Gotta Go Home (Jugoton)

Boney M ne odustaju od prolećnih šećerlema od kojih su „El Lute“ i „Gotta Go Home“ još dve karike u lancu duhovnih slabosti disco-generacije. Ukratko, „El Lute“ je neka priča o savremenom Robinu Hudu, pravljena do zla boga naivno i patetično, dok je „Gotta Go Home“ monstruozno dosadna, gotovo uništavajuća. Boney M svakim svojim delom uspevaju da dosadu obogate, da joj daju nov kvalitet i – kvantitet. Sasvim logično, očekujte milionski tiraž i brzo potražite zaklon: ovo-se-ne-može-slušati. P.S. Golišavi omot je najlepši deo ploče. Ti kostimi, taj ten, te grudi, ti talasi, to more. Eh, da sam lijep i seksi...

DRAGAN GRAHOVAC – Mora/ Povratak (RTB)

Nisam siguran, samo slutim: mora da je lep osećaj imati singl, onako uzgred se hvaliti prijateljima, gledati omot i diviti se sebi na genijalnosti. Naravno, vi shvatate da to nema nikakve veze s Draganom Grahovcem koji je za RTB snimio dve pesme („Mora“ i „Povratak“) i koji mi je (hvala mu) osvežio ovo sumorno, kišno veče.

Osveženje u obliku ledenog tuša priredila mi je naslovna numera „Mora“ čije košmarno značenje i pored velikog mentalnog napora nisam uspeo da shvatim. Grahovac me je već u startu zbunio i bacio u depresiju: njegov glas uporno je servirao kapitalni šmalc-kičeraj (sa „Celex“ maramicama suze se predaju), dok je refren uz tvrdnju „ja znam, ja znam, ja znam“ neminovno imao komedijaški karakter.

U toj skladnoj dihotomiji, jedini pozitivni poen je činjenica da naš Dragan nije ništa komponovao, već pošteno preuzeo pesmu izvesnih tipova koji se potpisuju kao Wilson/ Dragon i Bruce Woodley (da nije Bruce Wooley?). Sve ostalo je za instant zaborav – naravno, ako vas „Mora“ ne uplaši i pokaže zube. Čuvajte se!

NENAD VILOVIĆ I GRUPA ST – Ima jedno blago/ To nije tvoj stil (RTB)

Nenad Vilović i njegova grupa ST jedne nedelje snimaju za „Jugoton“, druge za RTB – i to je, valjda, prava podela rada. U roku od deset dana, čak dva singla na tržištu i ko kaže da ST nisu produktivniji od Sante Esmeralde, koju pokušavaju (i ne uspevaju) da kopiraju na novoj ploči (ovog puta za RTB).

Koliko znam i shvatam, ovo bi trebalo da bude disco-muzika za đuskanje i padanje na podijum; na njihovu žalost, ostajem hladan i proračunat i ne reagujem na šupljikave ženske vokale koji pevuše o blagu, ljubavi i šta ja znam o čemu. ST nisu zaslužili ni minut vašeg vremena; ono što čujete na njihovoj „ploči“ koja je od čiste plastike, ravno je najjačem sedativu za uspavljivanje. A tek ti pogledi s omota – da li je to vamp dizajn ili vrhunac kiča? Uverite se sami. Ja sam jedva izdržao.

AMII STEWART – Jealousy/ Step Into The Love Line (Jugoton)

Omoti su sve lepši: posle golišavih Boney M, ovde je Amii Stewart u kompromitujućoj pozi, „lijepa i seksi“ (arinka, Arinka!). U inat grupi Tingl Tangl, Amii Stewart je napravila dobru, uzavrelu disco atmosferu sa svojom „Ljubomorom“ („Jealousy“) i naterala me da nekoliko minuta izigravam Travoltu u rođenoj kući.

Savršena pratnja, opasni ritmovi, skladna produkcija i njen topli, drhtavi, senzualni glas koji se zavlači pod kožu... mmm. Singl nedelje, omot nedelje, žena nedelje – Amii Stewart. Šampanjac, molim (sve na račun „Džuboksa“)!

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 87, 25. aprila 1980.

(NASTAVIĆE SE) 

Oceni 5