Iz Lukovićeve arhive: Knjiga „Ćorava kutija“ u nastavcima (13)
Lcns 04 S

Magacioner koji je postao SAO švercer: Goran Hadžić (prvi zdesna) u intelektualnom nadahnuću pospanosti

Photo: Matija Koković

Nova srpska televizijska satnica

Šta to beše rat: Ceca Ražnatović, zaboravnaNostradamusova Deklaracija o stvaranju Treće Apokalipse umalo nije fatalno završila u utorak uveče, samo nekoliko sati uoči potpunog oslobadanja nezaštićene Nove godine, kad se u srpskoj televizijskoj slici materijalizovao tzv. Borisav Jović, jedan od četiri razlomka u zaklanoj jednačini sa korijenom iz Predsjedništva (31. prosinac; TV Bjeletić; "Dnevnik 2"; 19.38). Otvarajući svoje batočinske oči specijalno konstruisane u obliku granica okrnjene Jugoslavije, dr Borisav se najiskrenije začudio kad su ga g.g. Milorad Komrakov & Miodrag Popov zaskočili, vezali bodljikavom žicom i bacili ispod jelke: federativnim pokretima naočara bezuspešno je pokušavao da objasni da on ne slavi 31. decembar & da je u godini raspleta jedino 28. mart datum za koji je humanitarno priključen.

Potpuno gluhi na njegov cvrkut, voditelji su složno pozvali gledaoce da se telefonom jave, hitro dođu u studio & preuzmu spakovanog Jovića koji je lep ukras u svakom užarenom kaminu; jedini se odazvao akademik Milorad Ekmečić, ne sluteći da mu je sudbina zvana kismet već spremila prikladnu osvetu 48 sati docnije (četvrtak, 2. januar; TV Ujvideki; "Dnev-nik 2"; 19.54). Čim je u primetnoj ideološkoj ekstazi, na granici vrućice, počeo da se sjeća tzv. Dobrice Ćosića, na ekranu se, preko Ekmečićevih etničkih teritorija oblikovanih u tjelesne površine, pojavio alarmantni telop o novim cenama benzina, dizela & lož ulja. Ne znajući da je upao u cisternu supera, akademik Milorad upalio je fitilj srpskog literarnog bića & ponosno odleteo u vazduh, dok su šoferi kamiona, skroz zblanuti, pokušavali da se oporave od nacionalne eksplozije & skuže tajnu šifru po kojoj Naftna industrija Srbije funkcioniše.

Princip je provaljen onog trenutka kad je jedan od vozača, s macolom u ruci, krenuo da se obračuna sa visokooktanskim Ćosićevim romanima; ako se na ekranu pojavi akademik Ekmečić - trk na pumpu; ako akademik pomene Dobricu - dizel skače najmanje pedeset odsto; ako, daleko bilo, akademik Milorad ustvrdi da je Ćosića upoznao u "Jugopetrolu" - sledi nestašica; ako, pak, akademik izgovori petrolejsku lozinku "Daleko je sunce", bezolovni benzin može lično da iscuri & ode iz rezervoara u kojem je sedamdeset godina živeo sa svim ostalim vrstama benzina koji, danas, nipošto, ne žele da napuste ovo tajanstveno & skrovito mesto.

Spremni za novu TV šemu: Mirjana Marković, Milan Milutinović, Slobodan Milošević i Nebojša PavkovićNekolicina gledalaca koji su, izgleda, za Novaka pili nedestilisanu naftu, uvereni su da je g. Ekmečić eksplicitno pomenuo da su dela Dobrice Ćosića prilagodena svakom dvotaktnom motoru & da, kad se potope u mazut, pokazuju zanimljiv stupanj raspadanja; pojedinci koji se nisu treznili još od Jovićevog praznika tvrde da je g. Ekmečić viđen za naslednika Stanka Radmilovića, a da će g. Dobrica, koliko sutra, u plavom kombinezonu, točiti benzin na "Jugopetrolovoj" pumpi, kao pravi energetski vernik & pokajnik. Sav umašćen od mašinskog ulja koje mu je, u poverenju, preporučio g. Ćosić, prvi ovogodišnji TV "Dnevnik", s crevom u rukama, svečano & radno otvorio je g. Aleksandar Ljubičić, prskajući benzinom prisutne po studiju (1. januar; TV Srbije/TV Bjeletič; 19.31). Očigledno drogiran količinom etarskih isparenja, g. Ljubičić u startu je gledaocima poklonio kiticu stihova: "Od Pekinga do Crvenog krsta / Svi će da se krste samo sa tri prsta". Kad je napunio rezervoar & upalio motor u glavi, svećice su mu signalizirale da je pravi trenutak da se pospe benzinom & upali, čim pročita apokaliptičnu vijest decenije, diskretno poetski intoniranu: "Televizijo iz tri dela / Postala si sasvim cela". Pretvoren u živu buktinju, g. Ljubičić - kojeg kolege bez razloga zovu "Veseli plamičak" - nije dočekao da čuje & vidi stalni program Radio Televizije Srbije, program koji se više nikad neće menjati, već će fiksiran & cementiran biti temelj istine o kreativnim dostignućima ostatka zaklanih gledalaca. Programska Deklaracija o stvaranju treće, benzinske Televizije u dva stava glasi:

a) "Oj, Srbine, šta bi hteo više / Da ti Tuđman ćirilicom piše"

b) "A ti Papo što sediš pod kapom / Neće Srbin da se krsti šapom".

Usvojena je i redovna, svakodnevna šema:

Divna vest, Televizija Srbije ima novu šemu: Mladić se hvali Karadžiću

04:00 Himna: "Marš na Drinu" (peva: Vice Vukov)

04:04 Jutarnji program: "Prvi put s Milanom Babićem na jutrenje" (ekranizacija pripovetke "Godine raspleta"; prva epizoda)

04:51 "Mene dragi budi, došao je Mudi" (ekskluzivna reportaža o dolasku senatora g. Džima; izveštaj sa bilateralnih razgovora Ceca Veličković - Džim Mudi; protest dr Budimira Košutića: "Zbog čega me Mudi izbegava?").

05:00 Srpske TV vesti

05:06 Srpski meteorološki izveštaj

05:08 Izveštaj o srpskom vodostanju

05:10 Emisija za srpske poljoprivrednike u matici & dijaspori: "Šargarepo, ti ne rasteš lepo / tanka gore, a debela dole"

06:00 "Prvi put s Babićem na jutrenje" (repriza 1. epizode)

06:47 Srpska moda '92: "Otkud tebi Anice / Svilene rukavice" (učestvuju najpoznatiji srpski kreatori: Batrić Jovanović, Vasilije Krestić & Dobrica Ćosić, pod uslovom da ga šef pusti s pumpe)

07:00 Srpske TV vesti (repriza)

07:06 Energetska situacija u svetu: gost, akademik dr Milorad Ekmečić

07:50 "Prvi put s Hadžićem na jutrenje" (ekranizacija pripovetke "Sve će to narod pomlatiti" u koprodukciji SAO Krajine & SAO Gornji Gradačac, istočni deo grada, od kule naviše)

08:42 Serija "Opstanak", epizoda "Život i delo belih orlova" (Tematske celine: "Šta je Branko Ćopić zaista mislio kad je napisao da "Orlovi rano lete"; "Ko stoji iza Ćopića?"; "Da li je Ćopić bio mason?"; "Da li je Branko imao krila?")

09:00 Srpske TV vesti (repriza od 4:00)

Mora na jutrenje: Goran Hadžić u bekstvu od magacina

09:06 "Prvi put s Babićem na jutrenje" (repriza 1. epizode)

09:52 "Joj, mala, rogozi / sedi, pa vozi"; emisija o srpskom automobilizmu.

10:43 Srpski turistički program: "Kad te vidim ja na plaži / poznajem te po kilaži". Gost-urednik: dr Aleksandar Prlja

11:30 Srpske TV vesti (repriza prošlogodišnje emisije)

11:36 "Bombardovanje Dubrovnika": zabavno-humoristički program (direktan prenos); uključuju se TV SAO Krajine, TV SAO Romanija, TV SAO Bosanska krajina, TV SAO Gradačac, istočni deo grada, od kule naviše

12:42 Uključenje u Evroviziju: "Oslobađanje Karlovca", komedija; producenti: JNA i TO. Režija: Veljko "Stiven Spilberg" Kadijević 13:30 Srpske TV vesti (repriza)

13:36 Intervju s Dušanom Matkovićem, direktorom Metalskog kombinata u Smederevu: "Kako sam kalio čelik".

14:20 "Bombardovanje Dubrovnika" (repriza)

14:52 Emisija za srpske voajere: "Joj, imam šupu / a na šupi rupa / joj što volem / kad se draga kupa"

I ona bi na jutrenje sa Hadžićem: Mila Štula15:40 "Prvi put s Hadžićem na jutrenje" (repriza)

16:37 Reportaža o srpskom ribolovu "A Mariju na Dunavcu / Ljuljaju u čamcu"

17:00 Srpske TV vesti (repriza)

17:06 Razgovor bez povoda: Ratko Dmitrović intervjuiše Spomenku Jović. Tema: "Kako sam se osećala kad sam prvi put oprala kosu"; "Zašto je šampon genocidan faktor u politici higijene"; "Moje prvo iskustvo: sa subrinom na letovanju".

17:30 Folk-parada: učestvuje dr Branko Kostić koji će, na zahtev gledalaca, još jednom otpevati najveći srpski hit "Ja sam Sejda naučio reda / Kad se ljubi da se ne ujeda". Specijalna gošća gđica Biljana Plavšić s pjesmom sevdalinskog usmerenja "Sve devojke matore, treba da se zatvore / Da ne ljube mlade momke, matore devojke".

18:40 "Dozvolite da povratimo". Voditelji: Mila Štula i Jovan Marković.

19:20 "Kocka, kocka, kockica", emisija za decu. Voditelj: dr Branko Kostić.

19:30 Srpski TV "Dnevnik" (repriza novogodišnejg programa) 20:02 "Dnevnikovo dete"

20:23 "Dete od Dnevnikovog deteta" (informativni program) 20:50 "Prvi put s Babićem na jutrenje" (repriza prve epizode) 21:45 Trenutak za klasičnu muziku: Novak Kilibarda na guslama izvodi misu u C-molu; violončelo i gudalo - Radovan Karadžić, uz hor Narodne stranke

22:45 "Prvi put s Hadžićem na jutrenje" (repriza)

23:36 Srpske TV vesti (repriza)

00:04 Posleponoćno ćaskanje: akademik Milorad Ekmečić o visokooktanskom potencijalu dr Smilje Avramov. U okviru emisije Televizija Srbije pripremila je potresan dokumentarni film "Electric Blue" (u glavnoj ulozi: Milijana Baletić).

01:40 Svetske religije: Budizam. Gost: dr Budimir Košutić.

02:52 "Prvi put s Babićem na jutrenje" (repriza prve epizode) 03:39 Video-spotovi; Radovan Karadžić peva "Give Peace A Chance", Sejdo Bajramović "I Wanna Sex You Up", dr Borisav Jović "Si, Cile, Si", a dr Branko Kostić tradicionalnu "Pokaži mi, draga, koren / Da se zovem Biti Voren".

04:00 Himna "Bože, pravde" (peva: Tajči)

04:04 Jutarnji program: "Prvi put s Babićem & Hadžićem na jutrenje" (dvostruka repriza)...

* Tekst objavljen u nedeljniku „Vreme“ 6. januara 1992.

Oceni 5