Votergejt II: Slučaj „Comey“
Trumpd 02 S

Photo: ilustracija/maxresdefault

Nove laži Donalda Trampa

U tekstu se podvlači da je ovoga puta Tramp slagao o razlozima zbog kojih je smenio Džejmsa Komija (James Comey) dosadašnjeg direktora FBI. Tramp je naveo da je to urađeno zbog toga što je Komi loše vodio istragu o mejlovima Hilari Klinton zbog čega je predsednik SAD zaključio da Komi "nije u stanju da dalje efikasno vodi Biro".

U osvrtu na obrazloženje za poslednji kontroverzni potez američkog predsednika, autor upozorava da ne postoji nijedan razlog zbog koga bi se moglo poverovati u Trampovu verziju ove priče dok na drugoj strani stoji pregršt razloga koji ukazuju da on i ovog puta laže.

Fatalni susret: Trump i Comey, od prijatelja do protivnika„Prvo, važno je prisetiti se koliko često Tramp laže.  Praktično, kad god proceni da je zgodinije da izgovori neku laž negoli da kaže istinu, on se opredeli za laž“, navodi Ledonhart i podseća:

„Nepotpuni spisak stvari o kojima je do sada lagao između ostalog, obuhvata laži o mestu rođenja Baraka Obame, Obaminom prisluškivanju Trampovog telefona, ubistvu Džona Kenedija , 11. septembru , ratu u Iraku, ISIS-u, NATO-u, vojnim veteranima, meksičkim migrantima, muslimanskim useljenicima, antisemitskim napadima, stopi nezaposlenosti, stopi ubistava, Elektorskom kolegijumu, prevari glasača, broju ljudi na njegovom inauguracijskom skupu, zakonu o zdravstvenoj zaštiti  i vlastitom uznemiravanju žena“.

Autor dalje podseća da je Tramp je prethodno pohvalio Komija zbog ponovnog otvaranja istrage o mejlovima Klintonove, što je sada naveo kao najvažniji razlog za Komijevu smenu. Pored toga, Tramp je tvrdio da je samo sledio preporuku Ministarstva pravde i objavio pismo Ministarstva kako bi pojačao svoje tvrdnje.

Ipak, upozorava autor, tajming nema smisla - čak su i Trampovi saradnici potkopali svog šefa priznajući da je i ranije želeo da otpusti Komija. „Kao što je to istakao Bil Kristol, pismo Ministarstva pravosuđa datirano je istog dana kao i Trampova odluka, a službenik koji ga je napisao na tom poslu radi tek dve nedelje tokom kojih nije imao dovoljno vremena da se detaljno upozna sa čitavim slučajem i dođe do zaključka koji bi mogao da promeni Trampovu raniju odluku“, navodi se u tekstu Njujork tajmsa.

„Dakle, nije bilo prave preporuke Ministarstva pravde", napisao je Kristol. "Tramp je želeo da uradi to i pronašao je formalno pokriće u tom dokumentu. Odjednom neko može biti i kritičar Komija i zabrinut zbog onoga što je Tramp učinio i kako je to učinio", naveo je Kristol, inače istaknuti konzervativac.

Autor dalje upozorava da je još uvredljivije to što su izvori iz Bele kuće priznali u utorak uveče da je Tramp sam započeo proces Komijevog razrešenja, ali i to što je Bela kuća dovela Džefa Sešonsa, glavnog tužioca, u vezu s razlogom da se otpusti Komi.

„Konačno, i najočiglednije, Tramp je imao vrlo veliki motiv za smenu Komija i instaliranje nekog sebi lojalnog na njegovom mestu. Komi je vodio istragu o brojnim kontroverznim vezama Trampove kampanje s ruskom vladom“, navodi autor i dodaje:

"Otpuštanje Džejmsa Komija sa mesta direktora FBI je zapanjujući događaj“, napisali su za „Lawfare“ Bendžamin Vajts i Suzan Henesi, dva istaknuta pratioca ruskog slučaja. "To je vrlo opasna stvar - korak koji dovodi istragu o vezama Trampa i Rusije u neposrednu opasnost i uklanja iz istražne hijerarhije jedinog visokog dužnosnika koga predsednik Tramp nije imenovao i jedinog koji je pokazao da nije podoložan pritiscima i uticaju izvršne vlasti".

Sve to ukazuje da predsednik laže o razlozima za otpuštanje najvišeg službenika za sprovođenje zakona, a on gotovo sigurno laže kako bi zaštitio sebe i svoje pomoćnike od pune istrage o vlastitim aktivnostima.

Brajan Sač, demokratski senator sa Havaja, upozorio je u utorak uveče da se Sjedinjne Države nalaze u  ustavnoj krizi. „Sada je jasno da Trampovo Ministarstvo pravde nema nezavisnost u radu. Sešons i njegova zamenica, Rod Rozenštajn, deluju kao izvršitelji Trampa. A sada je ugrožena i nezavisnost FBI“, istakao je on.

Sač je dodao da jedini način da se prevaziđe ustavna kriza jeste nezavisna istraga, potpuno zaštićena od Trampovog nadzora.

Njujork tajms podseća da je nekoliko republikanskih članova Kongresa izrazilo zabrinutost zbog Komijevog otpuštanja, ali i upozorava da reči ipak nisu dovoljne.

„Od članova Kongresa se očekuje da uvere Amerikance da istraga o Rusiji nije šarada s unapred određenim ishodom. Moraju naglasiti da, premda predsednik misli da je iznad istine, on ipak nije iznad zakona“, zaključio je Dejvid Ledonhart u autorskom tekstu za Njujork tajms.

Oceni 5