Prolećna TV šema
Gaslit S

Julia Roberts i Sean Penn u seriji "Gaslit"

Photo: Starz/IMDb

Nove serije: Šta gledati u aprilu 2022.

Slow Horses (Apple TV+, 1. april)

- Nisam hteo da ga ubijem!

- Naravno da nisi. Da jesi, još bi bio živ!

Tako zvuči razgovor dvojice likova koji nam već obećava ludu zabavu. Ova mračna serija odiše odličnim humorom, i to se da zaključiti samo na osnovu trailera. A kada pogledamo glumačku postavu, jasno je da Slow Horses postaje obavezna TV lektira. Tu su Kristin Scott Thomas, Gary Oldman, Jonathan Pryce, Olivia Cooke, Jack Lowden... Oni igraju grupu MI5 agenata koja zbog svoje „nesposobnosti“ završava u administraciji umesto na terenu. Nadajmo se da će, na opšte oduševljenje, ipak uspeti da reše neki slučaj.

Anatomy of a Scandal (Netflix, 15. april)

Sienna Miller, Michelle Dockery i Rupert Friend igraju u ovoj seriji, baziranoj na bestseleru Sare Vaughan. Centralne teme su zloupotreba privilegija i seksualni pristanak, a sve je smešteno u krugove visoke politike i Bele kuće, gde se privatno i javno prožimaju. Seks, skandali i bahanalije u političkom vrhu nisu nešto što nam je nepoznato, ali to ne znači da ovu seriju nećemo gledati. Naprotiv!

Roar (Apple TV+, 15. april)

Ova serija je koncipirana tako da u svakoj od osam epizoda ispriča priču o jednoj ženi, na upečatljiv, komičan, pa i bizaran način. Nije reč o istorijskoj fikciji i biografijama, već ženama kao takvim i ženskim iskustvima u patrijarhalno uređenom svetu. Preterivanje u prikazivanju određenih fenomena služi tome da pocrta neki društveni problem i natera nas da se zapitamo da li je i koliko normalno sve ono što nam se kao takvo predstavlja i što uzimamo zdravo za gotovo. U seriji igraju Nicole Kidman, Cynthia Erivo, Alison Brie, Betty Gilpin...

The First Lady (Showtime, 17. april)

U ovoj seriji je takođe reč o ženama, ovoga puta onim stvarnim, koje su bile američke prve dame. U fokusu će biti tri žene – Michelle Obama, koju će igrati Viola Davis, Betty Ford u izvođenju Michelle Pfeiffer i Eleanor Roosevelt, koju će otelotvoriti Gillian Andreson. Legenda do legende, ikona do ikone, a sudeći po traileru, ima i svega ostalog – manirizama, šminke, frizure... Nominacije i nagrade im se već smeše.

Gaslit (Starz, 24. april)

Julia Roberts se vraća na male ekrane i ovoga puta igra Marthu Mitchell, suprugu državnog tužioca Johna Mitchella (tumači ga Sean Penn) iz vremena Nixonove vladavine. Martha je jedna od glavnih uzbunjivačica u aferi Watergate, a kako su želeli da je spreče da govori o onome što vidi i zna, učinili su sve da je predstave kao ludu, nestabilnu, lažljivu, histeričnu... Verovatno otuda i naslov. Jedva čekamo ovaj spektakl.

The Offer (Paramount+, 28. april)

Ovo je serija o tome kako se stvarao i snimao legendarni Kum, a priča na istu temu doći će kasnije i u vidu filma, sa Oscarom Isaakom i Jakeom Gylenhaalom u glavnim ulogama. Ovde će pak igrati Miles Teller, Matthew Goode, Juno Temple... Trailer obećava!

Under the Banner of Heaven (Hulu, 28. april)

Zasnovana na istoimenoj knjizi i istinitim događajima, radnja serije je smeštena u 1984. godinu, kada je u Juti u jednoj mormonskoj zajednici došlo do dvostrukog ubistva. Nasilnu smrt majke i njene bebe istražuje detektiv, takođe mormon, koji će, kako se zataškani događaji budu otkrivali, početi da preispituje smisao sopstvene vere. U glavnoj ulozi našao se Andrew Garfield, ove godine nominovan za Oskara.

Shining Girls (Apple TV+, 29. april)

Apple TV u poslednje vreme producira sve same hitove, pa verujemo da će to biti slučaj i sa Shining Girls, tim pre što je u glavnoj ulozi Elisabeth Moss. Ona igra novinarku koja zbog traumatičnog događaja nije godinama u stanju da vodi normalan život, a kada se desi nešto što će je podsetiti na sopstveno iskustvo, realnost i iluzija počinju da se prepliću. Ona zajedno sa kolegom kreće da istražuje brutalno ubistvo, uočavajući brojne paralele između događaja.

Oceni 5