Zimska TV šema
History of Swear Words

Nicolas Cage u seriji "History of Swear Words"

Photo: Netflix

Nove serije: Šta gledati u januaru

The Watch (BBC America, 3. januar)

Da je Zemlja ravna ploča reći će vam svaki bolje obavešteni internet trol ili teoretičar zavere, no da je svet ploča koju nose četiri slona zajedno s kornjačom koja nosi sve njih, znaju svi zaljubljenici u literaturu Terryja Pratchetta. Upravo je u njegovom fantastičnom svetu mesto pronašla serija The Watch, najavljena kao proceduralna policijska komedija.

History of Swear Words (Netflix, 5. januar)

Ova dokumentarna serija ne samo da istražuje etimologiju psovki u engleskom jeziku, već to čini zajedno sa Nicolasom Cageom kao domaćinom. Povrh svega toga, tekst je u velikoj meri improvizovan, pa možemo očekivati nefiltriranu reč stručnjaka, ali i komičara, kojih zapravo ima najviše. Serija će se baviti i percepcijom psovki danas, te njihovim kulturološkim uticajem. Verujemo da će biti urnebesno. Ili katastrofalno.

Surviving Death (Netflix, 6. januar)

Još jedna Netflixova dokumentarna serija bavi se nešto ozbiljnijim pitanjem. Ili komičnijim – u zavisnosti od toga u šta verujete, te verujete li uopšte. Na pitanje ima li života posle smrti, odnosno šta se dešava posle smrti pokušavaju da odgovore naučnici, vidovnjaci, kao i oni koji su bili na ivici da izgube život. Mediji navode da u istraživanje kreće skeptik koji potom dolazi do mogućeg zaključka da smrt možda i nije kraj. S obzirom na to, već nam se „javljaju“ žučne rasprave na internetu i sukobi verujućih i neverujućih. Mi smo samo kanal, sve je to božje.

Mr. Mayor (NBC, 7. januar)

Iza komedije o pohlepnom biznismenu koji se kandiduje za gradonačelnika Los Anđelesa stoji već dobro poznati autorski dvojac – Tina Fey i Robert Carlock. Ljubitelji serija poput 30 Rock i Unbreakable Kimmy Schmidt treba da obrate pažnju i na Mr. Mayor, a dodamo li tome podatak da glavnu ulogu igra Ted Danson (čuven kao Michael iz sjajnog sitcoma The Good Place), sve ukazuje na to da će se naša komedije željna srca konačno radovati.

Finding Alice (ITV, 17. januar)

Kako mnogi vide januar kao najdepresivniji mesec u godini, ne iznenađuje da se još jedna serija bavi smrću i njenim posledicama. Ovoga puta nije reč o zagrobnom životu, već o životu udovice koja mora da se nosi sa bolom, tajnama koje isplivavaju na površinu, tuđim potrebama i tekućim obavezama koje ne nestaju ni kada se život ugasi. Serija će pokušati da istraži proces tugovanja, ali ne bez humora i optimizma, uveravaju nas autori.

Oceni 5