Prolećna TV šema
The Pursuit of Love

Photo: THEODORA FILMS LIMITED & MOONAGE PICTURES LIMITED/ROBERT VIGLASKY

Nove serije: Šta gledati u maju

The Pursuit of Love (BBC, 9. maj)

O ovoj seriji se ne zna mnogo osim da je snimljena po istoimenom romanu Nancy Mitford, a radnju manje-više objašnjava sam naslov. Glumačka podela obećava, s obzirom na to da su u glavnim ulogama Lily James, Andrew Scott, Dominic West... Nastala je u produkciji studija Amazon, a biće prikazana na BBC-ju. Sasvim dovoljno za velika očekivanja.

Girls5eva (Peacock, 6. maj)

Stiže još jedna komedija iz kuhinje Tine Fey, ovoga puta o ženskoj muzičkoj grupi koja se proslavila '90-ih samo jednim hitom. Nakon godina života u zaboravu i anonimnosti, bend pokušava ponovo da se vrati na scenu, a jednu od glavnih uloga tumači muzičarka Sara Bareilles.

Halston (Netflix, 14. maj)

Ewan McGregor igra čuvenog Halstona, dizajnera i modnu ikonu, a serija je smeštena u '70-e i '80-e godine prošlog veka, kada je Halston bio na vrhuncu slave. Autor serije je Ryan Murphy, pa znamo šta možemo da očekujemo. Ili pak ne znamo uopšte?! U svakom slučaju, verujemo da će biti uzbudljivo i glamurozno.

Pride (FX, 14. maj)

Reč je o dokumentarnoj seriji koja istražuje istoriju LGBT+ pokreta i aktivizma u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaka od šest epizoda obrađivaće određenu deceniju, pa će tako početi od '50-ih godina 20. veka, a završiti sa ranim dvehiljaditim.

The Underground Railroad (Amazon Prime, 14. maj)

Nova ekranizacija čuvenog romana Colsona Whiteheada dolazi u formi serije od 10 epizoda i bavi se rasizmom, segregacijom i diskriminacijom Afroamerikanaca. Za njih je „podzemna železnica“ početkom 19. veka predstavljala svojevrsnu mapu sigurnih mesta širom zemlje, zahvaljujući kojima su konačno mogli da dođu do slobode. Whitehead je tu metaforu i doslovno sproveo u delo u svom romanu, stvarajući čitavu železnički podzemnu mrežu putem koje junaci pokušavaju da se oslobode.

1971: The Year That Music Changed Everything (Apple TV+, 21. maj)

Ova dokumentarna serija ima interesantnu premisu – bavi se posebno 1971. godinom, samo njom, i to kroz priče o legendarnim muzičarima koji su oblikovali i menjali popularnu kulturu. Aretha Franklin, Marvin Gaye, David Bowie, Lou Reed – samo su neka od čuvenih imena kroz čije će se stvaralaštvo posmatrati to čudesno jednogodišnje razdoblje.

 

Oceni 5