Prolećna TV šema
The Essex Serpent S

Claire Danes i Tom Hiddleston u seriji "The Essex Serpent"

Photo: Dean Rogers/Apple

Nove serije: Šta gledati u maju 2022.

The Staircase (HBO Max, 5. maj)

Glavna preporuka za ovu seriju je glumački par Toni Collette i Colin Firth. I dok smo Toni u poslednje vreme imali prilike da vidimo u mnogim naslovima, raduje što se konačno i Firth pridružio nekom prestižnom TV, odnosno streaming projektu. Serija je zasnovana na istinitom događaju (opet true crime, ali nadajmo se najboljem) i istoimenoj dokumentarnoj seriji iz 2004. godine. Firth igra Michaela Petersona, pisca optuženog za ubistvo svoje supruge Kathleen.

Clark (Netflix, 5. maj)

Kažu da je po naslovnom junaku Stokholmski sindrom dobio ime. Clark Olofsson bio je zapravo prijatelj pljačkaša Jan-Erika Olssona i pljački banke se pridružio nakon što je Olsson avgusta 1973. uzeo zaposlenike za taoce i s policijom ispregovarao da Clarka puste iz zatvora. Serija je takođe švedski proizvod, a režirao ju je Jonas Åkerlund, najpoznatiji po višedecenijskoj saradnji s muzičarima i režiranju spotova.

Candy (Hulu, 9. maj)

Evo još jedne igrane serije zasnovane na istinitom događaju i to, naravno, ubistvu ili više njih, no očigledno život piše najbolje true crime drame, pa se više nećemo žaliti. Posebno zato što sve ostalo u vezi sa ovom serijom deluje odlično. U fokusu je Candy Montgomery, žena iz Teksasa optužena da je ubila najbolju prijateljicu i, uzgred, ženu svog ljubavnika. Radnja je smeštena u rane osamdesete, a Candy je klasična žena-majka-kraljica-domaćica-ljubavnica kojoj je, bar prema sinopsisu, bilo dosadno u životu. Nama se pak čini da je imala pune ruke posla, ali ko smo mi da sudimo. Svakako, gledaćemo i sudićemo. U naslovnoj ulozi je Jessica Biel. Zanimljivo je da se na istu temu snima i serija Love and Death za HBO Max pod vođstvom neumornog Davida E. Kelleyja, sa Elizabeth Olsen u glavnoj ulozi. Mi unapred prednost dajemo Candy. Ne pitajte zašto.

The Essex Serpent (Apple TV+, 13. maj)

Serija u kojoj se pojavljuju Claire Danes i Tom Hiddleston se ne propušta, naročito ne kad igraju glavne uloge. Radnja je smeštena u viktorijansku Englesku, a prati udovicu koja se iz Londona seli u seoce u Eseksu zbog vesti da se u toj oblasti ponovo pojavljuje zmija poznata samo iz mitova i legendi. Tokom istraživanja o tom mitološkom biću, junakinja će se sprijateljiti sa lokalnim sveštenikom, a postoji mogućnost i da to prijateljstvo, rečima trač rubrike, preraste u nešto više.

Conversations with Friends (Hulu, 15. maj)

Posle Normal People, još jedan književni hit Sally Rooney postaje serija, nadajmo se, dobra makar koliko i sam roman. Glumačka postava obećava (Jemima Kirke, Joe Alwyn, te mlade nade Alison Oliver i Sasha Lane ), trailer deluje odlično, serija je delom snimana i na hrvatskom primorju, pa nema razloga da sumnjamo da će nam se dopasti. Naravno, dok sve ne pogledamo, ne donosimo konačan zaključak, ali imamo pravo da se radujemo.

Pistol (FX/Hulu, 31. maj)

Danny Boyle je režirao ovu biografsku mini-seriju o legendarnoj punk grupi Sex Pistols. Ako je verovati traileru, ovaj put kroz trnje do zvezda i nazad deluje i više nego uverljivo. John Lydon je bio protiv ideje da se snima serija, kao i da se koristi muzika Sex Pistolsa, međutim, izgubio je tu bitku na sudu, a mi ćemo nakon 31. maja videti ko je bio u pravu.

Oceni 5